9 av 10 får träffa läkare inom vårdgarantins tidsgräns
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
9 av 10 får träffa läkare inom vårdgarantins tidsgräns
 
Den senaste mätningen av väntetider i vården visar att 9 av 10 patienter som bedömdes behöva få träffa en läkare i primärvården, fick detta besök inom vårdgarantins tidsgräns. Vårdgarantins tidsgräns är sju dagar. Jämfört med vårens mätning når något färre landsting/regioner över 90 procent när det kommer till andelen patienter som får sitt läkarbesök inom tidsgränsen.

– Patienter som behöver få sin vård i tid är viktigt. Att siffrorna – om än marginellt – är något sämre, är något att hålla ögonen på. Vi vill ju att alla ska få vård i tid, säger Hans Karlsson, chef, avdelningen för vård och omsorg.
Baseras på uppgifter från 1084 vårdcentraler
 
Besöksnäring gynnar kommuner
 
Besöksnäringen växer i Sverige och bidrar till en positiv samhällsutveckling i hela landet, visar en sammanställning från SKL. För att denna utveckling ska fortsätta behöver det offentliga möta upp, såväl lokalt, regionalt och nationellt.
Kongressbeslut om ökat SKL-stöd
 
Mer från förbundet
 
Vilka är politikerna i Stockholm och Uppsala? 
SKL fortsätter att presentera de förtroendevalda i kommuner, landsting och regioner. 
Vilka är lokalpolitikerna i Stockholm?
Vilka är lokalpolitikerna i Uppsala?

Så klarar förtroendevalda sitt arbetsmiljöansvar
Agneta Jöhnk skriver på Arbetsgivarbloggen om arbetsmiljöansvaret för Sveriges 46 000 förtroendevalda. Hon presenterar också ett utbildningspaket om just förtroendevaldas arbetsmiljöansvar som SKL tagit fram.
Belyser arbetsgivarrollen ur olika aspekter

Skolbloggens "dagen efter"-rapport om PISA
På skolbloggen reflekterar Per-Arne Andersson över intryck från ett PISA-seminarium. Och vad som är viktigt att ta med sig i det fortsatta arbetet.
Den ökande ojämlikheten är en utmaning

Vårdboggen om vikten av fler medarbetare till vården
Hans Karlsson fastslår på Vårdbloggen att om Sverige ska kunna fortsätta leverera hög kvalitet inom hälso- och sjukvården och omsorgen behöver många rekryteras fram till 2023. Bland annat undersköterskor.
Rekryteringsstrategier för fler i välfärden

Nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap
Det finns ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap. En viktig del i det nya avtalet är att underlätta nyrekrytering. På vissa orter i glesbygden finns annars risken att beredskapsbrandkårer tvingas att lägga ned.
Läs mer om det nya avtalet
Nytt från omvärlden
 
Uppdrag ska säkra likvärdiga livsmedelskontroller
Livsmedelskontrollerna ska bli mer likvärdiga över landet. Regeringen har därför gett Statskontoret i uppdrag att kartlägga och komma med förslag som ska säkerställa att nödvändiga livsmedelskontroller genomförs.
Ska redovisas 15 juni 2017

Viktiga meddelanden till allmänheten via telefon
Regeringen har genom en lagrådsremiss kommit med förslag som innebär att man kommer kunna varna personer som befinner sig i områden som drabbats av olyckor och allvarliga händelser som bränder, gasutsläpp och terroristattentat genom att skicka sms.
Föreslås träda i kraft 1 juli 2017

Spelmissbruk ska likställas med andra missbruk
Regeringen har lagt ett lagförslag om att spelmissbruk ska likställas med andra former av missbruk. Förslaget är att Socialnämnderna i kommunerna ges ansvar för att förebygga och motverka spelmissbruk i likhet med ansvaret för övriga missbruk – så kallade substansmissbruk.
Kommunerna ska tilldelas 18 miljoner kr årligen

Socialstyrelsen: den palliativa vården är ojämlik
Socialstyrelsens utvärdering av palliativ vård i livets slutskede visar att vården är ojämlik och skillnaderna stora i kommuner, landsting och regioner.
Skillnader i hur ofta smärtläget analyseras 

Arbetsförmedlningens prognos för 2017 och 2018
Arbetsförmedlingen prognostiserar att sysselsättningen ökar med över 100 000 nya jobb till 2018. Arbetslösheten kommer minska från 7,0 procent i år till 6,8 2017. År 2018 sker ett än större tillskott av personer i arbetskraften och arbetslösheten ökar till 6,9 procent.
2 av 3 jobb kommer att ha gått till utrikes födda under 2016

Avtal slutet för privat vård och omsorg
Kommunal och Vårdföretagarna enades efter medling om ett nytt avtal. Avtalet innebär bland annat att undersköterskorna inom privat vård och omsorg får en extra löneökning och att de konfliktåtgärder som Kommunal varslat om dras tillbaka.
Kommunal om avtalet
Vårdföretagarna om avtalet
Vd:s krönika
 
En nyanserad bild av vården
I ett reportage i Agenda i söndags gavs en bild av svensk sjukvård med växande köer och stängda vårdplatser, orsakad av brist på personal, främst sjuksköterskor.
 
Dystert förvisso. Men låt det inte skymma att vi faktiskt också har medicinska resultat i världsklass och en cancervård som tack vare satsningen på standardiserade vårdförlopp väsentligt kortat väntetiderna på vissa typer av cancer. Det konstaterade Socialstyrelsen för någon månad sedan.
 
Kommuner, landsting och regioner arbetar också målmedvetet med personalens arbetsmiljö. Nyligen undertecknade SKL ett nytt avtal för 110 000 medarbetare i vården med fokus på vila och återhämtning, vilket i sin tur leder till tryggare och säkrare vård.
 
Visst står vi inför stora utmaningar, med en snabbt växande och en allt äldre befolkning, samtidigt som skattekraften inte utvecklas i samma takt. Det betyder att vården måste kunna ta hand om fler patienter på nuvarande resursnivå.
 
För att lyckas i vår ambition att öka tillgängligheten, patientsäkerheten och skapa en jämlik vård måste vi ta hjälp av digitaliseringen.
Det är vår tids nya effektiviserande teknik. Många andra branscher har också i grunden omstrukturerats av digitaliseringen. Vården har ännu inte hunnit lika långt.
 
Inför det nya året är det därför viktigt att arbeta för att fortsätter den digitala utvecklingen.
 
Vårdpersonal ska inte behöva logga in i flera olika system för att föra in information om en patient. Personal i hemsjukvård behöver kunna ha tillgång till patientjournaler via surfplattor.
 
Många patienter skulle med digitala lösningar kunna få en första bedömning betydligt snabbare än idag. Många skulle kunna få stöd att bryta levnadsvanor som leder till kroniska sjukdomar.
Att skapa den tillgänglighet våra invånare kräver förutsätter stora investeringar i digitala lösningar, liksom nya arbetssätt. Dessutom krävs att regering och riksdag anpassar lagstiftningen till digitaliseringen. Av landsting och regioner krävs bättre samordning, både sinsemellan och med kommunerna.
 
Och sist men inte minst: Att ändra på sitt arbetssätt kan ta emot. Men att fortsätta göra som vi alltid har gjort, kommer inte att lyfta resultaten.

Lena Dahl

Tidigare krönikor