God jul och gott nytt år önskar SKL! Veckobrevet åter 10 januari.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vesna Jovic ny VD på SKL
 
SKL:s styrelse har utsett Vesna Jovic till ny VD för SKL. Hon börjar på SKL under våren 2017. 

– Jag ser fram emot att, tillsammans med SKL:s medlemmar, förtroendevalda och medarbetare, fortsätta utveckla SKL. Tillsammans ska vi göra en bra organisation ännu bättre, säger Vesna Jovic.
För närvarande kommundirektör i Huddinge
 
Staten ersätter för miljardskulden
 
Innan årsskiftet kommer Migrationsverket att betala ut preliminära ersättningar till kommunerna för ensamkommande barn. Statens skuld till kommunerna har nu vuxit till över tio miljarder kronor.
Pressmeddelande
 
Riksintresseförslaget behöver förenklas
 
SKL efterlyser ett klart och tydligt avgränsat system för riksintressen. Tyvärr är regeringens förslag allt för omfattande och komplicerat. Det bör förenklas betydligt.
Dagens system hindrar byggande
 
Förskolan i topp i nöjdhetsmätning
 
Förskolan får toppbetyg och gymnasieskolan har ökat mest i nöjdhet. Det visar en undersökning som mäter nöjdheten med verksamheterna i kommuner, landsting och regioner. Mätningen är gjord av Svenskt Kvalitetsindex (SKI).
Stabila siffror för offentlig service
 
Tydliggör förslaget om tidsbegränsade bygglov
 
Det är bra att regeringen vill möjliggöra snabbare hantering av tidsbegränsade bygglov. Men byggloven måste kunna gälla fler byggnader än bostäder och får inte leda till extra kostnader.
Ha med byggnader för kommunal service
 
Bra att sänka överskottsmålet
 
SKL ställer sig bakom det nya förslaget till överskottsmål. Det skulle innebära att det offentliga sparandet ska uppgå till en tredjedels procent av BNP. Nya målnivån föreslås gälla från 2019.
Ger offentliga sektorn större budgetutrymme
 
Mer från förbundet
 
Staten fortsätter stödja kvalitetsregistren
Regeringen har slutit en överenskommelse med SKL om att fortsätta stödja vårdens arbete med kvalitetsregister. Registren har utvecklats för att stödja det kliniska förbättringsarbetet.
Stöd på minst 112 miljoner kronor

Ny överenskommelse om sjukskrivningar
Regeringen och SKL har träffat en överenskommelse om att stärka hälso- och sjukvårdens roll i att främja sjukskrivnas återgång i arbete. 
Satsning på 2,9 miljarder under två år

Satsning på vård av kroniska sjukdomar
Regeringen och SKL har kommit överens om en fortsatt satsning för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar. 
Satsningen uppgår till 124 miljoner

Överenskommelse för kortare väntetider i cancervården
En ny överenskommelse med regeringen och SKL har slutits om att korta väntetiderna och förbättra cancervården. 407 miljoner kronor ska fördelas till de landsting som inför tio nya standardiserade vårdförlopp under 2017.
Pressmeddelande

Sjuksköterskor är skillnaden mellan liv och död
Se och sprid rekryteringsfilmen om sjuksköterskor från SKL:s satsning Sveriges Viktigaste Jobb.
Se filmen

Åtgärda fel i statlig ersättning för ensamkommande barn
Regelverket måste skyndsamt ändras

Nytt från SKL:s bloggar
Per-Arne Andersson skriver på Skolbloggen om Skolinspektionens rapport om "nattis". Hans Karlsson skriver på Vårdbloggen om Intermountain Care i Salt Lake City som anses vara ett av världens bästa sjukvårdssystem, samtidigt som det har en kostnadsnivå som understiger Sveriges.
SKL:s bloggar

Vilka är politikerna i Blekinge och Gotland? 
SKL fortsätter att presentera de förtroendevalda i kommuner, landsting och regioner. 
Vilka är lokalpolitikerna i Blekinge?
Vilka är lokalpolitikerna i Gotland?
Nytt från omvärlden
 
Lagförslag om trygghet och säkerhet för placerade barn
Regeringens lagförslag innebär bland annat tillståndsplikt för verksamheter som driver boenden enligt socialtjänstlagen.
Föreslås träda i kraft 15 april 2017

Regeringens nya bredbandsstrategi
Regeringen har presenterat sin bredbandsstrategi. Enligt den bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband 2025.
Presentation av bredbandsstrategin

Ring rätt i jul
SOS Alarm har tagit fram en film om att de under en julhelg tar emot 40 000 samtal på nödnumret 112 varav cirka 30 % inte är nödsamtal.
Se och sprid gärna filmen
Vd:s krönika
 
Tillbakablick på ett händelserikt år
Ännu ett intensivt år är till ända. Snart blir det julledigt och förhoppningsvis lite plats för annat än de saker som vanligtvis fyller vår vardag. I det sista veckobrevet för året vill jag ta tillfället i akt att sammanfatta en del av vad som har hänt under 2016:
 
Regeringen betalade ut tio miljarder extra i permanent generellt statsbidrag till våra medlemmar. Givetvis ett mycket välkommet tillskott – även om det långt ifrån räcker till allt.  Och faktum är att de riktade statsbidragen blivit fler. Och statens allt för långtgående detaljstyrning är fortfarande ett problem. Vi har med andra ord en hel del kvar att göra.

Våra medlemmar hade också fortsatt stora utmaningar till följd av förra årets flyktingströmmar. Bostäder skulle fram, personal anställas och ett ökat tryck på vården hanteras. Till det en dåligt anpassad arbetsmarknad och Migrationsverkets obetalade miljardskuld… Vi har fått gehör för en del av våra krav. Men mer behöver göras. Snabbt.

Till årets framgångar får vi räkna att regeringen drog tillbaka sitt förslag om hälsoväxling efter att vi tagit fram ett partsgemensamt åtgärdspaket för möta de ökande sjukskrivningstalen.

Även det faktum att både TIMMS och PISA nu pekar åt rätt håll är ju en framgång för våra medlemmar. Dessvärre får kommunerna ringa erkännande för resultaten i media.

Till ett av de större bakslagen får vi väl räkna regionfrågan. Igen. Trots ett starkt och brett stöd (från 18 landsting och en stor majoritet av de berörda kommunerna) för en ny regionindelning, och ett intensivt arbete från SKL gick förslaget än en gång i graven.

Trots fortsatt gott intryck av och förtroende för sjukvården, krävs mer arbete med att korta köer och öka tillgänglighet och patienternas delaktighet.

Det gäller även arbetet med att undanröja statliga regler som hindrar bostadsbyggande. Än är vi inte i hamn. Men förhoppningsvis underlättar det ramavtal för permanenta flerbostadshus som SKL förhandlat fram under året.

Som arbetsgivarorganisation kan vi också glädjas åt att vi under 2016 tecknat avtal med såväl Kommunal som Vårdförbundet och Fysioterapeuterna. Och att vi kommit överens med Brandmännens riksförbund.

Genom förvärvet av Inera får vi dessutom bättre förut­sättningar att ut­veckla gemensamma digitala lösningar för kommuner, landsting och regioner. Det bådar gott för framtiden. För #vivässarvälfärden med smartare välfärd!

Slutligen har vi hälsat en ny VD välkommen till förbundet. I fredags blev det offentligt att det blir Vesna Jovic från Huddinge kommun som under våren tillträder som ny VD. Välkommen säger vi till henne och till er alla: God Jul och Gott Nytt!

Lena Dahl

Tidigare krönikor