SKL:s första ramavtal för att bygga bostäder klart
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL:s första ramavtal för att bygga bostäder klart
 
SKL har tillsammans med SKL Kommentus Inköpscentral genomfört en upphandling för att kunna erbjuda kommuner bra, billiga bostäder. Hjältevadshus, BoKlok, NCC och Villa VIDA får ramavtal.

– När det nu gäller att skapa en långsiktig lösning på bostadsefterfrågan kommer den här upphandlingen att ge kommunerna ett kraftfullt verktyg, säger Lena Micko.
Nationell upphandling för permanenta flerbostadshus
 
Nationell satsning behövs för skolans digitalisering
 
Elever och lärare kan få stort stöd av digitala verktyg. Men Sverige ligger efter i utvecklingen. SKL föreslår därför en nationell kraftsamling för skolans digitala arbetsmetoder och teknik.
"Vi kan inte vänta på fler utredningar"
 
700 Mkr till lokala omställningsinsatser
 
Enligt en ny överenskommelse tillgängliggörs 700 miljoner kronor till tidiga lokala omställningsinsatser för medarbetarna i svensk välfärd.
Försöksperiod på tre år
 
Det lokala arbetet lyfter skolan
 
Skolmätningarna TIMSS och PISA visar att resultaten i skolan förbättras. Äntligen får alla de som jobbar i och med skolan kvitto på att deras ansträngningar ger effekt. Men varför uppmärksammas inte arbetet som görs i kommunerna?
Debattartikel av bland annat Lena Micko
 
Mer från förbundet
 
Prognos: lägre skatteintäkter
Skatteunderlagets starka ökning har fortsatt, men utvecklingen bedöms bli betydligt sämre de kommande åren. Det visar SKL:s nya skatteunderlagsprognos för kommuner, landsting och regioner.
Skatteunderlagsprognos

Viktigt med långsiktighet i avtalsrörelsen
SKL har överlämnat mål och inriktning inför avtalsrörelsen 2017. Huvudöverenskommelser ska förhandlas med Läkarförbundet respektive OFR:s avtalsområde allmän kommunal verksamhet.
Berör 175 000 medarbetare

Färre vårdskador nu än för tre år sedan
Patientsäkerheten har förbättrats. Det visar en granskning av journaler från omkring 60 sjukhus från januari 2013 till juni 2016.
60 000 journaler granskade

Fler unga fick feriejobb sommaren 2016
Sommaren 2016 erbjöd landets kommuner, landsting och regioner 88 500 unga en chans att arbeta några veckor under sommaren. Det är fler feriejobb än någonsin tidigare.
5 000 fler jobb än 2015

Arbetsgivarbloggen om att sjuksköterskor gör skillnad
Agneta Jöhnk uppmärksammar på Arbetsgivarbloggen det viktiga arbete som sjuksköterskor gör: "Våra sjuksköterskor gör skillnad varje dag. Deras kompetens kan vara skillnaden mellan liv och död".
Arbetsgivarbloggen
Nytt från omvärlden
 
Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 
Regeringskansliet har sammanställt de viktigare lagar och förordningar som träder i kraft runt årsskiftet.
Sammanställningen

Fler får fri tandvård
Från och med 1 januari 2017 höjs åldersgränsen för fri tandvård. Den höjs i tre steg 2017-2019.
Pressmeddelande

Nya lagar om offentlig upphandling
Från 1 januari 2017 gäller nya lagar för offentlig upphandling. Sverige har implementerat EU:s upphandlingsdirektiv från 2014.
Försörjningsdirektiv och koncessionsdirektiv

Ny ordförande för NT-rådet
Gerd Lärfars har utsetts till ny ordförande i NT-rådet. Hon efterträder Stefan Back
Tillträder 1 februari
Vd:s krönika
 
Vi är beredda!
Även om det var många år sedan jag gick i skolan, känns det ändå som en terminsstart när det nu blir full fart på arbetsplatserna efter helgerna.

Extra tydlig är förstås terminsstarten i skolorna – tusentals elever och deras lärare återsamlas nu i veckan. Skolan är ett av de verksamhetsområden där digitaliseringen kommit långt och gör nytta. SKL har pekat ut fyra fokusområden för den fortsatta digitala utvecklingen i skolan: Ledning, infrastruktur, kompetens och användning. Dessa finns också med i Skolverkets föreslagna nationella strategier, som presenterades i våras.

Generellt sett är landets kommuner bra på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter i skolan, men SKL anser att det också behövs ett tydligare helhetsgrepp. Därför föreslår vi nu en nationell kraftsamling för skolans digitala arbetsmetoder och teknik. Detta har vi nyligen framfört till statsråden Ardalan Shekarabi och Gustaf Fridolin.

SKL vill vara en aktiv part i kommande samtal kring ansvarsfördelning och implementering av strategier och förändringar i relevanta styrdokument. Och vi vet att det i kommunerna finns en stor vilja och hög beredskap för att ytterligare utveckla sitt arbete med digitaliseringen i skolan.

I kommunerna är nyttan med digitalisering i skolan tydlig på flera sätt. För nyanlända elever kan metoden med förinspelade genomgångar på olika språk användas (det som kallas att flippa klassrummet). Modersmålsundervisning genom fjärrundervisning är numera godkänt men skulle också kunna användas för att möta lärarbrist i andra ämnen. Digitala metoder och verktyg kan också underlätta individanpassning.

I vårt grannland Danmark arbetar den nationella nivån både styrande och stöttande, utifrån en nationell strategi. Bland annat finns en styrelse för it och lärande, placerad direkt under Undervisningsministeriet, och en särskild fond för inköp och investering i digitala läromedel och verktyg för skolan.

I Sverige behöver vi också satsa på digital kompetens, för att rusta eleverna för framtidens arbetsmarknad – det behövs för landets utveckling i stort, för att vi ska hänga med i konkurrensen!

Vi behöver jobba tillsammans, alla aktörer, för att få kraft och rätt utnyttja digitaliseringens möjligheter. Vi kan inte vänta!

Lena Dahl

Tidigare krönikor