NYHETSBREV 10


En fotograf presenterar möbelmässan i Stockholm

En tidig morgon någon timme innan mässan officiellt öppnade speglades molnen i soluppgångens varma färger och gav en försmak till vad som skulle visas på insidan.
Stämningen var bra och kvaliteten hög, både på montrar och produkter. Men för att ta del av alla finesser krävdes det ofta att man klev djupare in i montern och tog del av historien och tekniken bakom.

I detta nyhetsbrev delar jag med mig av vad jag såg och upplevde under årets designvecka.
Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!
 


Först kom parksoffan Waterloo

Till höger om loket syns parksoffan med två framsidor av Jesper Ståhl & Karl Malmvall.
Du fäller ryggstödet och väljer om du vill vända dig mot stigen eller utsikten, och ha solen i nacken eller i ansiktet.

Härifrån växte idén med Byarums Bruks monter fram. Soffan är inspirerad av Waterloo Station i London så det blev ett stationstema, framtaget i samarbete med stylisten och designen Synnöve Mork. Loket och smalspåret (bredd 60 cm) lånades av Ohsabanan Museijärnväg i Småland. Loket som väger 4 ton transporterades in i hallen med en kranbil ett par dagar innan alla montrar börjades byggas runt omkring.


Mies van der Rohes modernism inspirerar

En annan fin monter var Skandiform där Claessson Koivisto Rune hade skapat en urban storstadsmiljö inspirerad av Mies van der Rohes historiska byggnader. Väggarna är kopior av Seagram Building i New York samt Lakeview Condos och Kluczynski Federal Building i Chicago.


Trender på Mässan

Årets färger är fortfarande dova men i år indelade i två tydliga färgskalor. Den klara röda färgen från i fjol är nedtonad till brunt, rost och lila. Vill du ha något ljusare går det bra att botanisera i ljus rosa till orange. Som kombination eller alternativ skala syntes mycket matta blå och grå toner.

Den blå stolen är Ruud Ekstrands Decibel, skapad för Skandiform. Namnet kommer av det ljuddämpande materialet under sitsen. Decibel är en av de stolar som följer årets trätrend.
Trä var ett material som syntes i någon form i de flesta möbler på mässan.


Stämningsbelysning med känsla

Konkret är en ny serie pendelarmaturer från Örsjö Belysning med design av Jonas Edvard.
Den är tillverkad i askfanér som tonats ner med svart färg med fina detaljer, såsom den med läderremmen som är fastnitad med mässingknappar.
 
Inget ont om de belysningstillverkare som ställde ut eller deras produkter. Fast mässan heter Stockholm Furniture & Light Fair är det möbler som dominerar. Jag återkommer med belysningstrenderna efter Möbelmässan i Milano där belysningsmässan Euroluce i år pågår parallellt på en lika stor yta som hela Stockholmsmässan.


Pris för bästa produkt

Det nya soff-systemet BOB från Blå Station, i form av en bänk ovan, vann Bästa Produkt på mässan enligt Editors’ Choice Awards. Stefan Bernstrand & Stefan Borselius har skapat ett
system som med ett fåtal moduler erbjuder närmast obegränsade kombinationer.
Titta gärna på filmen så ser du hur.


Lär av de unga

Den aktivitetsbaserade arbetsplatsen lanseras fortfarande som nytänkande. Våra ungdomar har dock känt till och praktiserat den sedan länge.

Premiumarbetsplats i Alm

Arbetsplatser har under ett antal år varit vita (eller i några fall svarta) och p.g.a prispress sett i stort sett lika dana ut. Men nu syns fler alternativ både i design och med olika träslag / färger.

Arbetsplatsen Nordic togs fram av Wingårdhs Arkitekter i ett inredningsprojekt och har därefter utvecklats till en standardprodukt i Ragnars sortiment. Ett mål var att integrera förvaringen i arbetsbordet och därmed frigöra platsen bakom, där man traditionellt har sin förvaring. Förvaringen träs separat på ett standard-el-stativ och förenklar därmed montaget som kan göras i etapper, eller som uppgradering av befintliga arbetsplatser. På mässan visades Nordic i alm som med sin markerade och linjära ådring ger både ett lugn och en fin karaktär.


Minglarnas julafton

På stan var det full fart som vanligt. En självklar skillnad mot vårens Möbelmässa i Milano är kylan. I Stockholm var det kallt trots avsaknad av snö, och då vill vi alla in i värmen. Väl inne med lite bubbel i handen och trevliga människor runt om kring är allt underbart. Tills man ska gå vidare, eller ta sig hem, och börjar leta efter sina kläder.


Designtalk växer med arkitektur

Inför mässan 2017 bytte Stockholm Design Talks namn till Stockholm Architecture & Design Talks, då ämnesområdet arkitektur nu blir en bärande del av kunskapsprogrammet. Bilden ovan är från stora scenen i C-hallen där Karl Johan Bertilsson, Creative Director, NCS Colour höll sitt föredrag Colour Trends 2018.


Best in Show (enligt mig)

Hållbarhet och återvunnet var hett på mässan. Gick man snabbt förbi i Greenhouse såg man bara en upphottad Laminofåtölj från Swedese. Stannade man och pratade Ellinor Hedberg från Konstfack, fick man reda på varför hon är möbelmässans okrönta drottning för återvinning, broderi och tålamod!

- Jag började med att repa upp gamla tyger för att få ut trådar och garn att arbeta med. Därefter sorterade jag alla trådar efter färg. Jag sorterar för att skapa en struktur i något som jag uppfattar som en röra, jag vill hitta ett mönster i det som jag först ser som ett kaos.


När du har svårt att bestämma dig

I Greenhouse fanns även bordet Beech. Historien började när Marcus Voraa tröttnade på att leta efter iläggsskivor till sitt bord i källaren. Då tillverkade han helt enkelt ett bord som med en vev justerar skivans längd från 1,5 till 4 m.


Designbar blev restaurang

Designbaren Sulla Bocca di Tutti (”på allas läppar”) i hall C blev i år en fullskalig restaurang,
där Isabella Marrone stod för menyn som mixar svenskt och italienskt. När Note Design fick uppdraget var ambitionen att skapa en plats som känns varm, visuell och inbjudande för alla.
- Vi valde att glömma ord som ”attraktiv, smart och funktionell”.

Sulla Bocca di Tutti kommer att finnas kvar till den 12 mars. Den goda maten och den trevliga servicen tillsammans med ett genomarbetat koncept i årets färgskala gör att jag rekommenderar ett besök!


Detaljer

I år visades det många fina detaljer, ofta i läder som fästet till den justerbara kudden på Dandy från Gärsnäs. I Pierre Sinders generösa och vackra fåtölj finns plats för två som tycker om att sitta nära.


Varför kompromissa?

Enligt Joel Karlsson går det inte att dela upp de funktionsmässiga och estetiska upplevelserna.
I bordserien Commune för Mitab visar han detta med att elegant fälla in eluttagen i bordsbenen.


När insidan är intressantare

Lammhult presenterade stolen Penne på Orgatec 2016 i utförande med sits och rygg i polypropylen med design av Berlinbaserade formgivarna Julia Läufer och Marcus Keiche.
På Stockholmsmässan var hela serien färdig med träversioner i ask, valnöt eller ek. Stolen är stapelbar och har upphängningsbar karm och kopplingsbeslag. Penne är världens första stol med ben av laminerade rör i trä som ger den låga vikten, från 3,1 kg.


Skönast på mässan

Var Luca Nichettos nya modulsoffa Jord för Fogia. Ryggstöden till den låga och generösa soffan är justerbara i valfritt läge, från upprätt till nästa helt liggande. Soffan är en av ytterst få som har avtagbar klädsel både i tyg och läder.


Att få tag i en taxi löser inte allt

På torsdagen bombhotades tåg både på Göteborgs centralstation och i Södertälje, med följden att även pendeltåget från Älvsjö ställdes in. Så även om man till slut satt i en taxi på väg från mässan var det inte så lätt att komma ut från området...


75 år med Stockholmsmässan

I år firade Stockholmsmässan 75 år, medan möbelmässan fyller 66 år. Deltagarantalet var över 40 000 personer. Noterbart är att de utländska besöken ökade med 6,5% till nästan 10 700. Mässan förstärker därmed sin position som den viktigaste marknadsplatsen för design i Skandinavien.

Trycket i hall A och B för offentlig miljö var stort, medan det kändes som det tunnat ut i hall C som är riktad mot konsument. Den positiva konsekvensen var att mässan fick plats för en stor scen för föreläsningar och en vass designbar / restaurang. Så nästa år, ta ett varv även i C-hallen så att ni inte missar något.

Nästa års möbelmässa i Stockholm hålls den 6–10 februari 2018. Vi ses då!
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.