Vården ska bli oberoende av hyrpersonal
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vården ska bli oberoende av hyrpersonal
 
Om två år ska samtliga landsting och regioner vara oberoende av inhyrd
personal. SKL ställer sig bakom den strategi som gemensamt tagits fram.

– Det är viktigt för både patienter och medarbetare att vården blir oberoende av hyrpersonal. Med egna medarbetare skapar vi kontinuitet för patienterna, säger Lena Micko, ordförande för SKL. 
Enighet kring oberoende av inhyrd personal från 1 januari 2019

Debattartikel
 
Ny professionsmiljard till vården
 
SKL har slutit en ny överenskommelse med regeringen om statligt stöd till bättre resursutnyttjande i hälso- och sjukvården genom den så kallade Professionsmiljarden. 300 miljoner kronor öronmärks för att ge möjlighet till specialistutbildning av sjuksköterskor.
Omfattar sammanlagt 976 miljoner för 2017
 
Fokus på män och pojkar i jämställdhetsarbete
 
SKL och regeringen har beslutat om en ny överenskommelse om att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män och pojkar 2017. SKL tilldelas 8 ytterligare miljoner kronor.
Ska redovisas senast 31 mars 2018

Debattartikel
 
Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa
 
SKL och regeringen är överens om en handlingsplan på e-hälsoområdet för perioden 2017–2019. Handlingsplanen innehåller bland annat en ny nationell samverkans- och samordningsstruktur.
Ska främja samordning och tydligare ansvarsfördelning
 
Mer från förbundet
 
Bra med utvidgning av offentlighetsprincipen
SKL är positivt till att offentlighetsprincipen införs inom privat utförd, offentligt finansierad vård och omsorg, i fristående förskolor och fritidshem samt inom vuxenutbildning.
Pressmeddelande

Stort kommunalt ansvar för anläggningar
Kommunerna tar ett stort ansvar för tillgången till anläggningar för kultur, idrott och fritid, både vad gäller ägande och drift. Det visar en enkätundersökning som SKL genomfört bland Sveriges kommuner.
Anläggningar för idrott och fritid alltmer avancerade

Brukare nöjda med socialtjänsten
En majoritet av de tillfrågade brukarna inom individ- och familjeomsorg samt funktionshinderområdet är nöjda med det stöd de får. Detta visar nationella brukarundersökningar.
78 respektive 75 kommuner har deltagit i undersökningarna

En fungerande välfärd behöver kostnadsutjämning
Utan utjämningssystemet skulle många landsbygdskommuner tvingas göra stora besparingar i de obligatoriska verksamheterna såsom skola, förskola och äldreomsorg. Kostnadsutjämningen behövs för att skapa en likvärdig service oavsett var i landet man bor.
Debattartikel av SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog

Ny rekommendation för ökad kvalitet i äldreboende 
Nu har SKL tagit fram rekommendationer för hur kommunerna kan utveckla kvaliteten på särskilda boenden för äldre.
Fokus på arbetet nattetid

Toppkommuner i årets kvalitetsmätning
Rapporten Kommunernas kvalitet i korthet (KKiK) mäter kvalitet, tillgänglighet och service i kommunerna. Några av kommunerna som utmärker sig är bland annat Helsingborg, Vännäs och Örebro.
Resultatet av KKiK 2016

Nya patientavgifter 2017
Ett landsting har infört avgiftsfria besök hos läkare i primärvården. Två landsting har infört enhetlig avgift för läkarbesök i primärvården och i den öppna specialiserade vården.
Lista på nya patientavgifter
Nytt från omvärlden
 
Migrationsverket planerar stänga 183 asylboenden
Under februari till maj ska Migrationsverket avveckla återstående direktupphandlade asylboenden. 183 boenden ska stänga. 
Se karta över planerad avveckling

Bättre vård och hälsa - men skillnader kvarstår
Allt fler överlever sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes och cancer. Men det finns fortfarande stora regionala skillnader inom vård och hälsa, visar två rapporter från Socialstyrelsen.
Pressmeddelande

Nya statsbidrag att söka från Skolverket
Nu öppnar ansökan till flera nya statsbidrag på skolområdet. Det är skolans eller förskolans huvudman som söker statsbidragen.
Aktuella ansökningstider
Vd:s krönika
 
En riktigt god spiral
Återigen har landstingen och regionerna visat att de kan samarbeta för att nå gemensamma mål.

Den här gången handlar det om inhyrd personal. Målet är att om två år ha en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare i den löpande verksamheten. Det har gjorts flera försök genom åren att minska andelen inhyrd personal. Det har hittills inte lyckats – tvärtom ökar beroendet och gäller allt fler personalkategorier.
Men den här gången är förutsättningarna för att lyckas så mycket bättre:
  • Alla landsting och regioner är nu i full gång att ta fram sina egna handlingsplaner, allt utifrån sina egna förutsättningar.
  • Processledare och deras arbetsgrupper finns på plats i alla landsting och regioner
  • Det finns också erfarenheter att inspireras av, bland annat från vuxenpsykiatrin i Västra Götalandsregionen, som efter ett brett och omfattande arbete nu är oberoende av hyrläkare.
Att vara oberoende av hyrpersonal är viktigt av många skäl.

Främst handlar det om att vården ska vara säker för patienterna. Det förutsätter kontinuitet. Ju fler som är involverade i vården, desto större risk för fel och misstag. Det handlar också om trygghet. För många, inte minst äldre och kroniskt sjuka som ofta söker vård, är det en trygghet att möta samma vårdpersonal, personer som har god kunskap om patienterna och deras behov.

För vårdpersonalen innebär stabila arbetsgrupper bättre förutsättningar för utvecklingsarbete och en bättre och friskare arbetsmiljö. Inhyrd personal kan aldrig på samma sätt som egna medarbetare bidra till utveckling.

Landstingen och regionerna har också enats om ett datum: 1 januari 2019 ska oberoendet vara uppnått.

Viljan och enigheten att lyckas denna gång är stor! Det finns så många vinster att hämta hem när nu landstingen och regionerna sjösätter sina planer. En riktigt god spiral med bättre arbetsmiljö med färre sjukskrivna, som gör det lättare att rekrytera och behålla personal, som ger säkrare och lugnare vård för patienterna.

Och extrakostnaderna för hyrpersonal kan användas där pengarna gör större nytta.

Lena Dahl

Tidigare krönikor