Välkommen till Demokratidagen 2017
 
Gör som över 300 andra politiker och tjänstepersoner från kommuner, landsting och regioner och besök SKL:S Demokratidag. Hör kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke berätta om regeringens demokratipolitiska arbete. Lyssna till journalisten Maciej Zarembas reflektioner kring populismens inverkan på demokratin. Dessutom utvecklar Per Moseby, från SKL:s avdelningen för digitalisering, varför vi behöver en smartare välfärd.

Utöver föreläsningar i plenum erbjuds parallella seminarier med intressanta föreläsare och gäster på följande teman:
  • Mänskliga rättigheter i styrning och ledning
  • Offentlig revision i ett europeiskt perspektiv
  • Hat och hot på sociala medier
  • Medborgarbudget för demokratisk och socialt hållbar utveckling
  • Val 2018 - konsekvenserna av en förändrad vallag
  • Järfällas Central Park utvecklas med medborgardialog
  • Vad kännetecknar en MR-stad eller MR-region i Sverige?
  • Ansvar och ansvarsprövning i den lokala demokratin
  • Lokalt demokratiarbete mot våldsbejakande extremism
  • Medborgardialog om komplexa frågor i Östberga
  • Det nya politiska landskapet
  • Digital delaktighet, en demokratisk rättighet
Varmt välkommen till Demokratidagen den 14 mars 2017 kl. 10-16 på Clarion Stockholm.
Mer information och anmälan
 
Ledarprogram för toppolitiker - startar den 20 april
 
Fokus är att stärka det politiska ledarskapet och fördjupa kunskaperna om uppdraget; att styra och leda en kommun, ett landsting eller en region och att stärka demokratin. Vårt mål är att ge stöd i uppdraget för att öka genomslag och resultat av politiken.

Oavsett partitillhörighet får du möjligheten att utbyta erfarenheter, få stöd och inspiration tillsammans med andra ledande toppolitiker.
Mer information Ledarprogrammet
 
Inspirationsdag för kvinnliga toppolitiker
 
SKL:s kongress har beslutat att 2016-2019 ska SKL särskilt stödja kvinnor i uppdraget som ledande politiker för att bidra till att antalet kvinnor ökar på ledande politiska positioner. SKL:s ordförande Lena Micko bjuder nu in toppolitiker som är kvinnor till en inspirationsdag den 31 maj. Dagens ägnas åt samtal, berättelser och erfarenhetsutbyten.

Anmäl dig senast den 12 april.
Information och anmälan
 
Ta chansen och gå en diplomerad kurs i omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog
 
SKL genomför för andra året i rad en diplomerad kurs i omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog. Kursen beskriver de senaste årens utveckling i den globala politiska ekonomin och hur de komplexa samhällsproblem som följer i dess spår tar sig uttryck i svenska kommuner, landsting och regioner. Tillsammans diskuterar vi såväl drivkrafter som orsaker bakom den pågående samhällsförändringen samt olika sätt på vilka denna kan hanteras.

Kursen består av fyra två-dagars utbildning och vänder sig till dig som är förtroendevald eller tjänsteperson i kommun, landsting eller region och är nyfiken på hur vår tids stora samhällsförändring påverkar ditt uppdrag och ledarskap.

För frågor om kursens innehåll kontakta Nils Munthe, 08-452 76 94, nils.munthe@skl.se

Läs mer om kursen och anmäl dig här
 
Regionala konferenser om mänskliga rättigheter i praktiken
 
SKL och regeringen genomför en satsning 2014–2017 för att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal och regional nivå. Överenskommelsen syftar till att utveckla kunskapen om hur mänskliga rättigheter kan omsättas i praktiken.

Under vintern genomförs regionala konferenser om mänskliga rättigheter i praktiken. Konferensen ska ge en djupare förståelse för hur de mänskliga rättigheterna påverkar det dagliga arbetet i kommun, landsting och regioner. Under dagen varvas teoretisk kunskap med praktiska erfarenheter och gemesamma samtal.
Målgruppen för seminariet är både förtroendevalda och tjänstemän.
  • Stockholm 2 februari
  • Malmö 14 februari
  • Växjö 15 februari
  • Göteborg 7 mars
Inbjudan och program
 
Presidiekonferens: "En förändrad politikerroll"
 
Hur har politikerrollen förändrats och hur kommer den förändras framöver? Den frågan söker vårens presidiekonferenser svar på. Vi kan se att till exempel behovet av dialog har ökat i takt med att dagens samhällsfrågor är komplexa och omstridda. Detta har påverkat rollen som förtroendevald. Hur kan vi utifrån fullmäktiges uppdrag arbeta med medborgardialog i komplexa samhällsfrågor?
Förutsättningarna kommer dessutom att fortsätta förändras. Även om det finns ett kärnuppdrag i representationsrollen påverkas den så klart av hur samhället förändras. Vad kommer att känneteckna en bra politiker 2030?
Ta del av reflektioner från forskare och förtroendevalda och dela med er av era tankar i ämnet.

Välkommen till mandatperiodens femte presidiekonferens!
  • 4 april Skellefteå
  • 5 april Stockholm
  • 7 april Malmö
Inbjudan och anmälan
 
Seminarie: Skapa utrymme för samhällsentreprenörer och sociala innovationer!
 
Samhällsentreprenörer i civilsamhället kännetecknas av att de utforskar och tar initiativ för att fylla behov som vare sig offentlig eller privat sektor tillgodoser. De förbättrar det som inte fungerar i samhällsbygget och tar ofta till nyskapande metoder. Många av de utmaningar som vi står inför idag kräver radikalt nya sätt att tänka och agera, inte minst via s.k. sociala innovationer som skapar samhällsnytta!

Välkommen till en seminariedag på Ersta Konferens och hotell den 1 mars 2017. Under dagen reder vi ut begreppen. Vi visar genom olika exempel och utblickar nationellt och internationellt, hur samhällsentreprenörer arbetar och vad sociala innovationer kan åstadkomma. Ambitionen är att förmedla ny kunskap på området som kan inspirera till att som kommun, landsting och region styra, leda och agera för att understödja dessa civilsamhällesaktörer och bana vägen för nya lösningar i samhällsbygget och välfärden.

För mer information kontakta Anna-Karin Berglund, 08-452 79 26, anna-karin.berglund@skl.se
Anmälan
 
Fullmäktige och revisorerna 
 
Under 2016 har SKL satsat på att stärka samarbetet mellan revisorerna och fullmäktige. Revisionen är fullmäktiges instrument för granskning och prövning. Hur skapar revisorerna och fullmäktige tillsammans en revision som stärker fullmäktiges styrning och ansvarsprövning och bidrar till utveckling av verksamheten i kommunen, landstinget eller regionen?

Hittills har cirka 50 kommuner/landsting/regioner deltagit i seminarier. Målet är att starta/utveckla en process kring samverkan mellan fullmäktige och revisionen som kan fortsätta på hemmaplan. En uppföljning som vi gjort visar att inspiration och idéer fått effekt i stärkta samarbeten på många håll. OBS! Det är ett krav att både revisorer och representanter från fullmäktiges presidium anmäler sig.
Välkomna att anmäla er
 
Ansvarsprövningsbanken uppdaterad
 
Nu är fall med anmärkning, avstyrkt ansvarsfrihet samt delade revisionsberättelser från ansvarsprövningen av år 2015 inlagda i ansvarsprövningsbanken. Hade din kommun ett sådant fall? Se då gärna efter om ni finns med.

Vår strävan är att databasen ska vara så komplett som möjligt. I den andan har fr.o.m. i år ansvarsfall från kommunala bolag, förbund och stiftelser tagits in. Om ni har sådana fall, då revisorer eller fullmäktige/stämma beslutat om anmärkning eller avstyrkt ansvarsfrihet - skicka dem gärna till anna.eklof@skl.se. Banken omfattar fall från år 2002 så även gamla fall är välkomna!
Ansvarsprövningsbanken