Hur skapar vi en smartare integration?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Inspiration till en smartare integration
 
Under 2015 sökte över 160 000 människor asyl i Sverige, en fördubbling mot året innan. Med hjälp av digitalisering kan kommuner, landsting och regioner förenkla och påskynda processen så att nyanlända snabbare kan bli en del av samhället. Nu lanserar SKL en ny modul på Smartare Välfärd med inspiration för hur digitalisering kan bidra till en smartare och snabbare integration. 

Läs mer om Smartare Välfärds nya satsning
It-guide - första jobbet i Sverige
 
Problem med internetbanken, väderleksappar som plötslig försvinner och svårigheter att öppna bilder från barnbarnen. Det är exempel på digitalt krångel som äldre i Örebros kommun får hjälp att lösa av ungdomar som bara varit ett par år i Sverige. Integrationen kommer på köpet.

It-guide - första jobbet i Sverige, smartarevalfard.se
SKL och regeringen i överenskommelse om handlingsplan för e-hälsa
 
Överenskommelsen är en handlingsplan på e-hälsoområdet för perioden 2017–2019. Handlingsplanen innehåller bland annat en ny nationell samverkans- och samordningsstruktur. Strukturen ska främja bättre samordning och en tydligare ansvarsfördelning mellan berörda parter inom e-hälsofrågorna. Fokus i handlingsplanen ligger på aktiviteter för standardisering på nationell nivå.

SKL och regeringens överenskommelse, skl.se
Seminarium: Smartare välfärd med artificiell intelligens
 
Välkommen på seminariet om artificiell intelligens på SKL, Hornsgatan 20 i Stockholm den 13/2 klockan 08.30-09.30.
På det här seminariet tittar vi närmare på vad artificiell intelligens är och hur det kan utveckla och effektivisera den svenska välfärden.

Anmäl dig till seminariet, skl.se
SKL i partnerskap med Hack for Sweden
 
Hack for Sweden är en tävling där uppgiften för deltagarna är att under 24 timmar lösa samhällsutmaningar med hjälp av öppna data. 25 myndigheter står bakom tävlingen som äger rum i eGovLabs och Stockholms universitets lokaler i Kista den 11-12 mars 2017. Kolla in de kommuner som hittills anmält att de bidrar med öppna data till Hack for Sweden.

Hack for Sweden, skl.se
Nominera till Guldlänken
 
Vem tycker du är modigast i offentlig verksamhet? Nominera till Guldlänken 2017! En jury utser ett antal semifinalister på temat mod i förändring. Tre finalister får sedan utrymme i programmet för Offentliga Rummet, och vinnaren kommer koras under konferensen.

Guldlänken, offentligarummet.se
Anmäl dig till Offentliga Rummet!
 
Missa inte mötesplatsen som ger dig förutsättningar att skapa en smartare välfärd med hjälp av digitalisering. Nu kan du anmäla dig till konferensen Offentliga Rummet som äger rum i Sundsvall 30 maj - 1 juni.  Läs mer om programmet, talare och temaspår på Offentliga Rummets hemsida.

offentligarummet.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet
Nytt år, nya krafter, nya ambitioner!
 
Det är något visst med ett årsskifte. Visserligen skvallrar den redan ganska hårt ifyllda kalendern om att framtiden knappast är ett oskrivet blad, men det ligger förväntan och höga ambitioner i luften. Och vilket år vi har framför oss!

I ett av årets första beslut, hos SKL och hos regeringen, lades en första handlingsplan fast för att uppnå visionen om att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa år 2025. Den fokuserar på standardisering, koordinering och samverkan, dvs. sådant som är viktiga förutsättningar för utvecklingsinsatser i kommuner, landsting och regioner. Den samverkansstruktur som nu ska byggas upp kommer att vara en bra grund för de dialoger som behöver föras – samtal och samverkan är utgångspunkten för att nå de gemensamma målen!

Vi har också beslut om en handlingsplan för gemensamma förutsättningar för digital utveckling, som SKL tillsammans med många av våra medlemmar tog fram under förra året. Här beskrivs närmare vad som behövs inom bl.a. arkitektur, infrastruktur, processer, ledning och styrning. Och inte minst har vi beslutet om att SKL förvärvar Inera AB, med allt vad det innebär för kommunernas möjligheter till en mer digital och effektiv verksamhetsutveckling!

Under året kommer vi att på olika sätt träffa kommuner, landsting och regioner om de verksamhetsbehov som måste prioriteras för en smartare välfärd – jag ser verkligen fram emot de samtalen!

I SKL:s satsning Smartare välfärd (länk till webbplatsen) presenterar vi nu ytterligare kunskap och inspiration, den här gången om hur digitalisering kan bidra till bättre integration. Jag vet att många kommuner har samma utmaningar inom det området, och vår förhoppning är att vi kan bidra till lösningar.

En bra start på digitaliseringsåret 2017!

Per Mosseby
Direktör, avdelningen för digitalisering
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.