Förnyad satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Förnyad satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvård
 
SKL och regeringen har slutit en förnyad överenskommelse om satsningar på kvinnors hälsa och förlossningsvård. 

– Kvinnors vård och hälsa behöver bli mer jämlik och inte minst bättre anpassad till kvinnors individuella behov och förutsättningar. Överenskommelsen ökar möjligheterna till det, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för SKL.
Omfattar 511 miljoner kronor för 2017
 
Kvalitet i landstingen och regionerna
 
SKL presenterar en sammanställning av kvalitetsjämförelser som jämför landstingens och regionernas resultat.
Det som mäts är bland annat befolkningens syn på vården, medicinska resultat och väntetider.
Öppna jämförelser hälso- och sjukvård
 
Ändrade skatteregler kan ge minskade kommunintäkter
 
Ändrade skatteregler för fåmansföretag kan få konsekvenser för kommunernas skatteintäkter. Det poängterar SKL i ett yttrande om översynen av 3:12-reglerna.
De faktiska effekterna behöver analyseras
 
Stor variation bland lokala förtroendevalda
 
Lund är kommunen med flest unga förtroendevalda medan Lilla Edet och Sölvesborg har högst andel småbarnsföräldrar. Det visar den samlade bilden över landets lokala förtroendevalda.
Förtroendevalda i Sveriges län
 
Mer från förbundet
 
Inför ett förbättrat valsedelssystem 2022
Se över valsedelsystemet i sin helhet i stället för att förändra dagens lösning. SKL anser att vallagsutredningens förslag om valsedlar i valbåsen skulle skapa nya problem.
Problem för väljarna, partierna och valadministrationen

EU-frågor som påverkar kommuner, landsting och regioner
SKL har sammanställt aktuella EU-frågor som påverkar svenska kommuner, landsting och regioner under våren 2017.
På gång inom EU våren 2017

Skev syn på kommunernas arbete och strävan
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, skriver i en replik att kommunernas drivkraft är att skapa ett välfungerande och attraktivt lokalt samhälle.
Debattartikel

BRF måste stå upp för sitt avtal
Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL, skriver på Arbetsgivarbloggen om kollektivavtalen för räddningstjänst i beredskap.
Arbetsgivarbloggen

Skolbloggen om kloka ord om reformer och statsbidrag
Per-Arne Andersson på Skolbloggen om ett facebookinlägg från en statssekreterare på utbildningsdepartementet. Inlägget handlar om att ta hänsyn till lokala förutsättningar och vikten av dialog med huvudmän och skolor innan reformbeslut.
Skolbloggen

Om känslor och fakta, myter och verklighet
På Vårdbloggen skriver Hans Karlsson om sin medverkan i ett debattprogram i SVT. Och om de myter och fakta som finns om vårdens vardag.
Vårdbloggen
Nytt från omvärlden
 
Boverket ska utreda digitala detaljplaner
Regeringen har gett Boverket i uppdrag att utreda behovet av en reglering för hur detaljplaner ska utformas digitalt. 
Ska skapa ett enhetligt arbetssätt för kommunerna

Investeringsstöd till äldrebostäder ska utredas
Regeringen uppdrar åt Boverket att göra en konsekvensanalys av att införa krav på hyresnivåer i förordningen om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder till äldre.
Ska redovisas 30 september 2017

Bostäder ska förhandlas fram på statlig mark
Regeringen ger utredare uppdraget att göra en fördjupad inventering av den statliga mark som kommuner bedömt som lämplig att bygga bostäder på.
Ska slutredovisas senast 15 februari 2018
Vd:s krönika
 
En vård att vara stolt över
Det har handlat mycket om vården i media den senaste tiden. Och i en färsk opinionsundersökning från Novus har vården seglat upp som den absolut viktigaste frågan för väljarna.

Det är glädjande att så många är så starkt engagerade. Därför känns det extra viktigt för mig att peka på några saker som inte riktigt kommer fram i debatten.

Ett exempel är den påstådda sjuksköterskeflykten och att det inte lönar sig för dem att vidareutbilda sig.

Faktum är att nio av tio sjuksköterskor var kvar som tillsvidareanställda i samma landsting/region under perioden november 2014 till november 2015. Volymen bland månadsanställda sjuksköterskor i landsting och regioner är i stort sett oförändrad sedan 2012. De som flyttar på sig finns i hög grad kvar i svensk vård på ett eller annat sätt. En del av dem som lämnat har gått i pension, blivit chef eller arbetar i en kommun, privat verksamhet eller som inhyrd personal.
 
Och visst lönar det sig med vidareutbildning. I snitt tjänar en specialistutbildad sjuksköterska 4 000 kronor mer i månaden.
Dessutom ger alla landsting/regioner förmåner till sjuksköterskor under specialistutbildning. Under 2015 fick över 1 000 sjuksköterskor totalt 320 miljoner kronor i lön under tiden de gick sina specialistutbildningar.
Överenskommelsen med regeringen om professionsmiljarden ger i år ytterligare 300 miljoner kronor till vidareutbildning för sjuksköterskor.
 
En annan brännande fråga handlar hur patientsäker vården är.
SKL genomför sedan 2013 världens största granskning av journaler för att identifiera och mäta vårdskador, hittills drygt 52 000 vårdtillfällen från 60 sjukhus i Sverige. Den visar bland annat att vårdskadorna var 20 000 färre under 2015 jämfört med 2013 och att det inte ser ut att inträffa fler skador under sommarmånaderna.
 
Svensk vård är absolut fortfarande i toppklass internationellt, tvärt emot vad som ibland sägs.
Vi ligger i topp när det gäller faktorer som är högt prioriterade, som att hela befolkningen har tillgång till vård, att de medicinska resultaten är i toppklass och att många överlever en cancersjukdom eller en hjärtinfarkt.
 
Det är något att vara stolt över, och jag vet att alla landsting och regioner fortsätter sitt arbete för att fortsätta utveckla vården, för kortare väntetider, bättre kontinuitet för patienterna och för en bättre och friskare arbetsmiljö.
 
Lena Dahl

Tidigare krönikor