Fjelie kyrka i Bjärreds församling, foto: Stig Alenas / Shutterstock.
Mot en spännande vår!
 
I Uppsala har ny snö fallit under den gångna veckan, men trots det tar vi raska kliv mot ljumma vindar och ljusare tider. Och även inom fastighets- och kulturarvsområdena tar vi stora kliv runtom i landet.

Flera fastighetsrelaterade tjänster finns att söka i olika delar av landet inom Svenska kyrkan. Dels som en följd av antagandet av förslagen i utredningen Gemensamt ansvar, dels eftersom fastigheter helt enkelt har fått ett tydligare fokus. Den nya modellen för kyrkoantikvarisk ersättning börjar också ta sin form, och så bjuder vi på ett poddtips inför vårpromenaderna!

Anna-Karin Engström, Markus Dahlberg och Fredrik Johansson
Svenska kyrkans fastighetsbestånd har fått ett allt större fokus – inte minst i och med att förslagen i utredningen Gemensamt ansvar klubbades igenom under hösten. Nu märker Fredrik Johansson, enhetschef för fastighetsstöd på kyrkokansliet i Uppsala, att det rekryteras för fullt i landet. Läs mer ...
Är du noggrann, initiativtagande och vill arbeta med fastighetsförvaltning? Nu söker kyrkoförvaltningen i Kristianstad en fastighetsförvaltare för en spännande tjänst med såväl projektledning av akuta åtgärder som ett strategiskt underhållsuppdrag.
Läs mer ...
Är du en social person som vill arbeta i en organisation med hög kompetens och gedigen erfarenhet från såväl kulturhistoriska byggnader som kommersiella fastigheter? Nu söker Fastighetssamverkan norr fastighetsförvaltare i Stockholmsområdet.
Läs mer ...
Vill du jobba med att bevara, förvalta och utveckla kyrkor från 1800-talet? Gillar du dessutom att se världen? Nu söker vi dig som har erfarenhet av att leda bygg- och fastighetsprojekt ur ett beställarperspektiv och som vill utvecklas i en internationell miljö.
Läs mer ...
Under hösten har projektgruppsmöten och en workshop hållits för att ta arbetet med den nya fördelningsmodellen av KAE vidare. Fokus har legat på att ta fram rättvisande indikatorer på vad det är som kostar mest i bevarandet av kulturarvet. Helena Sandekull, f. d. Hammarskiöld berättar mer om arbetets gång. Läs mer ...
Marcus Sydh Göransson på enheten för fastighetsstöd tipsar om Svensk Byggtjänsts podcast Snåret. En podd om fastigheter, byggbranschen och allt däromkring. Läs mer ...
Nationell nivå skickar varje år ut den obligatoriska enkäten Ekonomisk redogörelse till alla ekonomiska enheter inom Svenska kyrkan. I år kommer det att ställas ett antal miljöfrågor som fokuserar på energi och fastigheter.
Läs mer ...
Länsstyrelsen sa: ”spara och förvara”. Pastoratet ansåg kraven orimliga. Nu är målet avgjort och kammarrätten ger Karlskrona-Aspö pastorat rätt. Bänkarna får flyttas och länsstyrelsens magasineringskrav har krympts från alla till två bänkar. Läs mer ...
Nästa nyhetsbrev
 
Vi kommer att öka frekvensen av nyhetsbreven för att kunna ge en tydligare överblick av innehållet. Nästa nyhetsbrev är beräknat till slutet av mars/början av april.

Har du tips på vad vi ska skriva om? Hör av dig till vår redaktör:
mikael.karlsson.aili@svenskakyrkan
.se
Omvärldsbevakning
 
I månadens omvärldsbevakning har Marcus Sydh Göransson bland annat hittat (via forskare, i alla fall) en tidigare oupptäckt stormannagård på Birka. 

Vi får också en inblick i hur handeln med hyreskontrakt ser ut och varför migrationsverket stänger 183 asylboenden. Läs mer ...
Kalendarium
 
Under fliken Mötesplatser på intranätet hittar du information, datum och tider för alla kommande utbildningar.