Martin Luther gillade att sjunga.
Psalmfrossan börjar i Eksjö kyrka
 

Runtom i hela stiftet pågår ett enormt arbete med musik, teater, körer, konst och kultur i alla dess former... På söndag börjar psalmfrossan! En generationsöverskridande kördag för körer i alla åldrar tillsammans med musiker och församling. Vi sjunger våra vanligaste psalmer invävda i en berättelse om Martin Luther och hans betydelse för psalmsången. Berättelsen är skriven av Kirsten Alm.

Den första frossan äger rum i Eksjö kyrka på söndag klockan 17 - alla är välkomna, ingen föranmälan behövs! Program med mera finns att läsa här.
 
Tillåt inte någon att ta sitt liv! Suicidprevention bland unga
 

Ett femtiotal deltagare från stiftets sex kontrakt deltog i utbildningsdagen i suicidprevention bland unga lördagen den 4 februari på stiftskansliet i Linköping. 
 
Vaktmästare, unga ledare, pedagoger och assistenter, präster, och pedagoger och diakoner och ideella medarbetare från tretton församlingar deltog i kursdagen.
Anneli Svensson, psykoterapeut och socionom verksam i Stockholm föreläste och Kristina Bergvall, socionom på BUP (bilden), medverkade med egenskriven sång och musik. 
 
Värdar för dagen var stiftskonsulten för Svenska kyrkans Unga Malin Attervåg och stiftsadjunkt Therése Olsson på Samtalscentrum och Enheten för pastoral utveckling.
 
Vi frågade några deltagare: Vad tar du med dig från dagen? 
- Jag har fått ”nya glasögon” och en större trygghet att se dem runt omkring mig
- Fantastisk föreläsare och en helt underbar musikant
- Mycket bra att mötas över yrkes- och åldergrupper
- Alla anställa och ideella borde få chansen att vara med på en sådan här dag
- Jag är helnöjd
 
Mumsigt på det braskska biskopsbordet
 

"Dessa rätter skulle serveras på julaftonen på biskopsgården i Linköping på 1510-talet: spicken lax och bröd; stekt sill och ål med senap; stockfisk med russin och mandel; skånsk sill och kokt småsill; färsk fisk med spad; långor med olja eller fisk från Bergen; saltvattensfisk; finska gäddor eller annan torrfisk; stekt fisk; lax från Bottenviken; äpplen och nötter." 

Frilansjournalisten Gunilla Kinn Blom recenserar en antologi över en av stiftets mest kända biskopar genom tiderna: Hans Brask, den siste katolske biskopen i Linköping och mannen som gav upphov till begreppet "brasklapp".
 
Riksarkivet kommer att göra utökade inspektioner
 

Nyligen kom Riksarkivet, tillsynsenheten, till kyrkokansliet i Uppsala på inspektion av arkivvården för kyrkoantikvarisk ersättning. Riksarkivet besökte också Uppsala stift och meddelade att de kommer att göra fler inspektioner på stift, pastorat och församlingar under 2017. Vi vet inte närmare vilka arkivbildare som berörs eller i vilken form inspektionerna kommer att göras, via besök eller brevledes.  
 
Vänliga hälsningar
 
Ann-Charlotte Ildvad
GRUPPLEDARE/ARKIVARIE
KYRKORÄTTSAVDELNINGEN
 
Kurser och mötesplatser 
 
Nätverksträff för kommunikatörer 15 mars
Större delen av dagen ägnas åt den analys av medlemskap och varumärket Svenska kyrkan som har gjorts på nationell nivå. Olika målgrupper har identifierats och ett nytt kommunikationskoncept har arbetats fram. Magdalena Widmark från kyrkokansliet i Uppsala besöker oss.
Vi kommer också att prata om kyrkovalskampanjen och hur nationella nivån, stift och församlingar kan samverka för maximal effekt.
För flera olika kyrkliga yrkesgrupper till exempel präster, pedagoger, kyrkogårdspersonal och kyrkobokföringshandläggare är Kbok ett ovärderligt redskap.
Kyrkobokföringsprogrammet (Kbok) är ett av Svenska kyrkans mest verksamhetskritiska IT-system och ett av de största personregistren i Sverige. Det är viktigt i vårt förhållande till de personer som finns registrerade i Kbok att vi kan garantera dem att samtliga uppgifter är korrekta. En viktig del i detta arbete är att de som arbetar i Kbok har tillräcklig kunskap om systemet och regelverket. Kyrkostyrelsen har därför infört en form av certifiering (”körkort”) för användaren av systemet. Denna certifiering görs av stiftens kyrkobokförinssakkunnige.
Visselblåsare då och nu - Martin Luther, Anders Kompass och Marika Griehsel utmanar 20-21 mars 2017

I vår tid har ”visselblåsare” blivit ett ord som vittnar om människor som vågar visa civilkurage. Under dessa dagar får vi möta två av dem, Anders Kompass och Marika Griehsel, och höra deras berättelser. Bland annat ser och samtalar vi om Marika Griehsels film om människorna i ett flyktingläger.
Congas för kyrkbruk 21 april

Många församlingar har congas stående, men hur spelar man på dem? Och hur kan man använda congas och trummor till psalmer och mäss­musik? Välkommen till en kurs i congas för kyrkbruk!
Kursens ledare Anna Gullman, känd kör- och rytmikpedagog, ger tips om hur dina congas kommer till användning och får nytt liv i ditt arbete! Hon har haft många kurser och inriktningen denna gång är grundläggande slagteknik – för att få till ett sväng.
 
Medtag egna congas om möjligt. Man kan i nödfall använda två djembe, som finns att låna. 
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!