Klimatstrategin presenteras i biskopsgården den 1 mars - Linköpings stift går med i initiativet Fossilfritt Sverige
 

Klimatförändringen är sannolikt den största gemensamma utmaning som mänskligheten gemensamt stått inför. Nu tar Linköpings stift täten i klimatarbetet. I samband med den kristna fastans start, på askonsdagen den 1 mars, går stiftet med i regeringens initiativ Fossilfritt Sverige och presenterar samtidigt sin ambitiösa klimatstrategi som stiftsfullmäktige slagit fast och vars vision är att Linköpings stift inte ska bidra till den globala uppvärmningen.
 
Välkommen till en presentation av klimatstrategin i biskopsgården i Linköping den 1 mars klockan 11.00. Utöver biskop Martin Modéus medverkar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. I samband med presentationen bjuder vi på #köttfrifredagslunch (trots att det är onsdag) och visar en film om positiva miljöinitiativ.

Alla är välkomna, men för att det ska gå att planera lunchen behöver vi din anmälan redan nu - senast onsdag 22 februari ber vi om anmälan till Emanuel Eriksson på stiftskansliet.

För den som vill läsa klimatstrategin redan nu finns den att ladda ner här.
 
Andrew Lloyd Webbers rockopera från 1970 om Jesu liv uppförs i Eksjö i påsk. 
Jesus Christ Superstar i Eksjö kyrka
 

Stiftsnytt fortsätter berätta om det fina kulturella arbete som görs runtom i stiftet, och även denna vecka är det av en händelse Eksjö som står i fokus. Per Walett, kyrkoherde i Södra Vedbo pastorat, skriver i ett mejl:
Hej!
Nu pågår ett fantastiskt projekt i Eksjö. Tillsammans med en teaterförening som heter Teatertolvan kommer vi att uppföra musikalen Jesus Christ Superstar i Eksjö kyrka. Det är körsångare från våra församlingar, skådespelare från föreningen (samt några utifrån), en dansgrupp samt musiker från närliggande orter.
Det blir föreställningar under påsken och efterföljande helg.
Fundera gärna på om ni har några grupper, ideella medarbetare eller andra som ni vill uppmuntra med en biljett. Konfirmander har 25% rabatt (dessa måste bokas på telefon 0381-66 23 00).
Information finns på Teatertolvans hemsida, och biljetter på Nortics hemsida eller på Kyrkbacksgården i Eksjö.
 
Kurser och mötesplatser 
 
Godly Play - fördjupningsdag i Gröndals kyrka i Stockholm
20 mars kl 9-16.30

 
En dag både för dig som är nyfiken på Godly Play och för dig som vill gå djupare och upptäcka mer om Godly Play tillsammans med andra. Vi får höra berättelser, undra kring barns rättigheter i relation till kyrka och vilka möjligheter och utmaningar som just Godly Play ger tillsammans med Maria Klasson Sundin.

På eftermiddagen väljer du mellan tre workshops.
Dagen avslutas med årsmöte för Godly Play-nätverket.
Kostnad 350kr, inkl enkel lunch.

För samordning av resa från Linköping kontakta malin.attervag@svenskakyrkan.se
PilgrimsBarn-ledarutbildning 9 – 13 augusti 2017

Utbildningen vänder sig till församlingar som vill starta eller redan använder pilgrimsBarn som metod. PilgrimsBarn vänder sig till barn i åldern 6-12 år.

Genom att själv vara pilgrim får vi lära känna pilgrimshistoria och pilgrimskännetecken.

Vi går igenom och fördjupar pilgrimsBarns förhållningsätt och lär känna eller fördjupar oss i pilgrimsBarnsmaterialet.
Vi genomför utbildning tillsammans med Pilgrimscentrum i Vadstena.

Vi delar erfarenheter om hur det fungerar att jobba med pilgrimsBarn med församlingar som håller på. Vi gör två längre dagsvandringar där våra fötter får bära oss fram.

Arrangör är Uppsala stift, men då kursen är i Vadstena är även medarbetare från församlingar i Linköpings stift varmt välkomna att deltaga.
Music Mind Games, Johannelund, Linköping 4 april

Välkommen till en kurs i Music Mind Games - ett pedagogiskt material för musikteori med barn och ungdomar i grupp eller individuellt.
Ledare för kursen är Magdalena Prahl Broström. Hon hade en kursdag i juni  och har nu en fortsättningsdag, då även de som inte var med första gången kan hoppa på  och lära sig metoden, Magdalena är pianopedagog och arbetar på Kulturskolan i Trelleborg samt på Hyllie Park Folkhögskola i Malmö. Hon är den första lärartränaren inom Music Mind Games i Sverige och håller kurser och workshops runt om i Sverige på kulturskolor, festivaler och konferenser.
Ledarskapsprogrammet vänder sig till ungdomar som är konfirmerade och har någon form av frivillig ledaruppgift i församlingen och som vill utveckla sitt ledarskap. I programmet får man möjlighet att möta andra unga ledare och andra vuxna erfarna ledare i kyrkan för att tillsammans med dem:
- Reflektera över sitt uppdrag
- Utveckla sig som ledare
- Se nya möjligheter

Friare är ett befrielseteologiskt och befrielsepedagogiskt material för ledare. Friare är inspirerat av MOD – mångfald och dialog som vill utmana fördomar och diskriminering genom att ta ställning och bearbeta värderingsfrågor.
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!