Nu ska välfärden gå från deltid till heltid
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nu ska välfärden gå från deltid till heltid
 
SKL och Kommunal har lanserat ett partsgemensamt utvecklingsprojekt för att fler inom välfärden ska arbeta heltid. Projektet syftar till att heltid ska vara det normala vid nyanställningar i kommuner, landsting och regioner.

− Att vi går från deltid till heltid är nödvändigt för att möta välfärdens stora personalbehov. Om alla deltidsanställda i välfärden arbetade bara en timme mer i veckan skulle det motsvara nästan 6 000 heltidsanställda, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
Projektet pågår fram till 2021

Debattartikel av Lena Micko och Tobias Baudin
 
Bra att stärka förutsättningarna för lokalt självstyre
 
En kommitté ska se över hur kommunernas förmåga kan stärkas för att möta samhällsutvecklingen. SKL välkomnar beslutet och att utgångspunkten är ett starkt lokalt självstyre.
Ska redovisas senast 1 oktober 2017
 
Alla landsting får pengar efter bra resultat
 
Resultatet för 2016 års överenskommelse om sjukskrivning och rehabilitering är klar. Samtliga landsting får del av satsningen då så gott som samtliga villkor uppnåtts.
1,13 miljarder utbetalas
 
SKL och Pacta stämmer BRF till AD
 
SKL och Pacta stämmer Brandmännens Riksförbund till Arbetsdomstolen för brott mot fredsplikten.
Yrkar på ett skadestånd på sammanlagt 500 000 kronor
 
Mer från förbundet
 
SKL välkomnar utredning om avgiftsfria grunddata
Även kommunsektorn ska avgiftsfritt kunna få tillgång till grunddata från olika register. Ambitionen är att göra det enklare och minska de administrativa kostnaderna.
Ekonomistyrningsverket ska föreslå en finansieringsmodell

Regionkommittén tar ställning om gemensam alkoholstrategi i EU
Ewa-May Karlsson (c), Vindelns kommun, har med stöd av SKL lett arbetet med ett yttrande om behovet av en ny alkoholstrategi i EU. Yttrandet antogs i Regionkommittén, EU:s lokala och regionala remissorgan, och påtalar bland annat vikten av att förebygga alkoholmissbruk och ge tydlig konsumentinfo.
Kommissionen beslutar om en ny strategi ska införas

Kulturskoleutredningen – dags för remissvar
I höstas la Kulturskoleutredningen fram sitt slutbetänkande för Kulturdepartementet. SKL har analyserat utredningens förslag och börjat inhämta medlemmarnas synpunkter. Förslagen påverkar kommunernas handlingsutrymme att utveckla kultur- och musikskolorna. Remissarbetet är därför viktigt. Fram till 15 mars går det att lämna remissvar och SKL uppmanar fler kommuner än de 30 som är remissinstanser att svara.
Läs mer

Ledarprogram för toppolitiker - startar den 20 april
Fokus är att stärka det politiska ledarskapet och fördjupa kunskaperna om uppdraget; att styra och leda en kommun, ett landsting eller en region och att stärka demokratin. Vårt mål är att ge stöd i uppdraget för att öka genomslag och resultat av politiken.
Sista anmälningsdag 1 mars
Nytt från omvärlden
 
Fördelning av pengar till förbättrad förlossningsvård 
Regeringen har fastslagit den slutgiltiga fördelningen av medel för att förbättra förlossningsvården, vilket sker efter befolkningsstorlek. Totalt ska 490 miljoner kronor betalas ut.
Lista på vad varje landsting tilldelas

Samordningskansli för e-hälsa inrättas
Regeringen har gett eHälsomyndigheten i uppdrag att inrätta ett särskilt samordningskansli för samverkan inom e-hälsofrågorna.
Ett steg i arbetet att realisera Vision e-hälsa 2025

Tydligare ansvar för kommunerna att förebygga spelmissbruk föreslås
Regeringen föreslår att spelmissbruk likställs med andra former av missbruk. Dessutom ska kommunerna ges ett tydligare ansvar att förebygga spelmissbruk.
Lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2018

Lägre arbetslöshet i de flesta län
Arbetslösheten fortsätter nedåt i 16 av 21 län. Totalt är arbetslösheten i januari 7,8 procent. Men det är fortfarande stora skillnader mellan olika län.
Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2017
Vd:s krönika
 
Omöjligt att backa från ett påskrivet avtal 
SKL och Pacta har stämt Brandmännens riksförbund (BRF) till Arbetsdomstolen. Att gå till domstol är aldrig ett enkelt beslut. Men när en av våra motparter bryter mot de regler som finns för kollektivavtal på svensk arbetsmarknad måste vi reagera. För verksamhetens bästa, för våra medlemmars bästa och för att upprätthålla den svenska modellen.
 
Räddningstjänsten är en nödvändig funktion i kommunernas service till invånarna. Tyvärr minskar rekryteringsunderlaget för räddningstjänstpersonal i beredskap snabbt. Det beror på att utflyttningen från landsbygd till storstäder fortsätter och på förändrade arbetsmönster där allt fler arbetar på en annan ort än där de bor. På sikt kan kommuner få problem med att upprätthålla räddningstjänstberedskapen på vissa orter i glesbygden.
 
Behovet av ett modernt och framåtsyftande avtal för räddningstjänsten är uppenbart. Därför var SKL:s och Pactas viktigaste prioritering när det nya avtalet förhandlades fram i höstas att det ska underlätta rekryteringen av framtida beredskapsbrandmän.
 
Kommunerna ges i det nya avtalet ökade möjligheter att kombinationsanställa medarbetare som redan har en anställning i kommunen, exempelvis inom äldreomsorgen eller sjukvården. Möjligheterna att bemanna, planera och upprätthålla räddningstjänstens verksamhet ökar.
 
Utifrån förhandlingsyrkanden från BRF och önskemål från SKL:s medlemmar har de fasta ersättningarna i avtalet höjts. Rörliga delar, som OB-tillägg vid larmutryckning, biltillägg och semesterersättning, har omfördelats och de fasta ersättningarna höjs istället för alla beredskapsbrandmän.
 
SKL och Pacta och BRF undertecknade det nya avtalet, RiB17, i november 2016, och avtalet gäller till 30 april 2019.
 
När ett kollektivavtal väl är påskrivet råder fredsplikt. Tyvärr har vår motpart BRF undvikit att ta sitt ansvar och sagt till sina medlemmar att de blivit tvingade att skriva på. Men det går inte att skriva under ett avtal, backa från innehållet och hota med att säga upp sig om man inte får sin vilja igenom. Därför har SKL och Pacta inget annat alternativ än att lämna in en stämningsansökan mot BRF till Arbetsdomstolen.
 
För kommunernas och räddningstjänstens skull hoppas jag att situationen får en lösning så snart som möjligt. Avtalet är på plats och det är viktigt att det nu implementeras i vardagen. Det är ett framåtsyftande avtal som på sikt kommer att bidra till bättre rekryteringsmöjligheter för räddningstjänsten.

Lena Dahl

Tidigare krönikor