Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Nu är vi mitt uppe i att träffa våra kunskapsnätverk igen. Vi har haft några olika teman, "Mänskliga rättigheter" repektive "medborgardialog i teori och praktik" samt medborgarbudget. 

Vi passade samtidigt på att släppa vår nya bok. "Att demokratisera demokratin" som innehåller 12 berättelser om samhällsomdaning och demokrati, skrivna av de som gick fjolåreta utbildning vid Göteborgs Universitet. Boken innehåller mycket intressant läsning.
Har du inte anmält dig till Demokratidagen den 14 mars är du fortfarande välkommen med din anmälan!
 
Vi vill påminna om att vi gärna tar emot era tips på genomförda dialoger, medskapande arbeten m.m. som vi kan lyfta fram här i nyhetsbrevet och även i Dialogguiden.

Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
SKL: Diplomerande utbildning i omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog - ett fåtal platser kvar
 
Sveriges Kommuner och Landsting genomför för andra året i rad en diplomerande utbildning i omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog. Kursen beskriver de senaste årens utveckling i den globala politiska ekonomin och hur de komplexa samhällsproblem som följer i dess spår tar sig uttryck i svenska kommuner, regioner och landsting.
 
Utbildningen består av fyra två-dagars möten och vänder sig till dig som är förtroendevald eller tjänsteperson från kommun, landsting och regioner och är nyfiken på hur vår tids stora samhällsförändring påverkar ditt uppdrag och ledarskap och vad som kan göras nytt och annorlunda mot tidigare.

Kursledare: Hans Abrahamsson, ekonom och tidigare verksam som docent vid Institutionen för Globala Studier vid Göteborgs Universitet och som gästprofessor i Globala Politiska Studier vid Malmö Högskola.
 
SKL: MasterClass e-dialog
 
Nya sätt att visualisera dialog

Vi kommer att fördjupa oss i hur ny teknik gör det möjligt att interagera med platser på nya sätt.  Detta är viktigt bland annat för dialogen i planprocesser men även i andra frågor. Varje MasterClass omfattar teori och praktiska exempel samt övningar att omsätta i arbete på hemmaplan i den egna organisationen.
Den första MasterClassen har vi redan den 28 mars på temat Visualisering - med gästföreläsare bl.a. från Interactive Institute.
  • Tid: 28 mars 2017 10.00 - 16.00
  • Plats: Sveriges Kommuner och Landsting, Hornsgatan 15, lokal Bellman
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: Förtroendevalda och tjänstemän i kommuner, landsting och regioner.
  • Kostnad: 1 750 kr exklusive moms. Förträring och dokumentation ingår.
 
SKL: Medborgardialog med unga
 
Trots högt samhällsengagemang så är unga underrepresenterade i politiska församlingar och de hoppar också av från ett politiskt uppdrag i större utsträckning. Seminariet lyfter frågan om ungas delaktighet, hinder och möjligheter samt exempel på hur medborgardialog med unga kan utvecklas.
  • Tid: 4 april 2017 10.00 - 16.00
  • Plats: Saturnus Konferens Slussen, Hornsgatan 15, lokal Bellman,
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: Förtroendevalda och tjänstemän i kommuner, landsting och regioner
  • Kostnad: 1 795 kr exkl. moms
  • Sista anmälningsdag: 10 mars 2017

 
 
SKL: Ny bok - Att demokratisera demokrati - 12 berättelser om samhällsomdaning och dialog
 

Under våren 2016 har Göteborgs universitet på uppdrag av SKL genomfört en högskolekurs kring ”Omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog”. Som examinering av kursen fick kursdeltagarna som alla är tjänstepersoner i en kommun skriva en uppsats med syfte att bygga ihop det lokala arbetet med olika teoretiska utgångspunkter som kursen lyft fram.

Vi fann uppsatserna så intressanta så vi ville ge andra möjligheter att ta del av dem och det är dessa uppsatser du möter i denna skrift.
 
SKL: Skapa utrymme för samhällsentreprenörer och sociala innovationer!
 
Samhällsentreprenörer i civilsamhället kännetecknas av att de utforskar
och tar initiativ för att fylla behov som vare sig offentlig eller privat
sektor tillgodoser. De förbättrar det som inte fungerar i samhällsbygget och tar ofta till nyskapande metoder. Vi visar olika exempel och förmedlar ny kunskap inom området.
 
Datum, tid och plats: kl. 10.00 - 16.00, 1 mars, Ersta konferens i Stockholm
 
Information och frågor: Anna-Karin Berglund, anna-karin.berglund@skl.se tfn 08-452 79 26
 
Mölndal: Lyckad medborgardialog
 
Under hela september hade vi medborgardialog om nya översiktsplanen för vårt framtida Mölndal.

Vi har träffat över 400 personer runt om i Mölndal och fått in drygt 750 synpunkter på plats.



Dessutom har nästan 300 svarat på vår digitala enkät och vi har fått in mer än 90 kommentarer via vår digitala karta. Så värdefullt och stort tack till alla som var med och bidrog!

Vi har också gjort en film om vår medborgardialog med några av dem vi mötte och även ett par politiker- "Tyck om Mölndal - medborgardialogen om vår översiktsplan 2016"
 
Borlänge: Vi vill veta vilket Borlänge du drömmer om!
 
Vi har ett förslag på hur Borlänge tätort ska se ut i framtiden. Nu vill vi veta vad du som Borlängebo tycker! Borlänge växer och vi behöver planera för framtiden. Om 20 år är vi kanske 6000 fler Borlängebor!
Vi behöver:
  • Bygga 4 000 nya bostäder
  • Göra det enklare att gå, cykla och åka buss
  • Bevara och utveckla parker, naturområden och gröna stråk
  • Göra det lättare för människor att mötas.
Men hur och var?
Vi behöver hjälp från dig som Borlängebo med kunskap, idéer och synpunkter.
 
Karlstad: Har du en idé om hur Karlstad kan utvecklas och förbättras?
 
Då kan du lämna ett e-förslag till kommunen. Det ger dig som Karlstadsbo en möjlighet att påverka det som du tycker är viktigt. Ett e-förslag kan handla om allt som kommunen ansvarar för och har möjlighet att besluta om. Du lämnar ditt förslag digitalt via vår  e-tjänst. Föreningar, organisationer eller sammanslutningar av annat slag kan inte lämna e-förslag.
 
Förslaget finns publicerat i 90 dagar så att andra kan läsa, kommentera och stödja förslaget genom att skriva under. Får ditt e-förslag 50 underskrifter eller mer skickas det vidare till berörd nämnd och hanteras där som ett ärende. 
 
Luleå: För tillit och förståelse
 
Nästan allt som kommunen gör berör Luleåborna på olika sätt. Man har barn i skolan, föräldrar på omsorgsboende eller så ska en ny detaljplan tas fram i närheten. För att få veta vad medborgarna tycker ordnas olika former av dialoger.
På samma sätt som ett företag vill veta hur nöjda kunderna är vill kommunen också löpande utvärdera sin service och sina tjänster. Det görs ofta och kallas för brukardialoger. Det kan vara föräldramöten, enkäter eller kvalitetsundersökningar. För att politiker ska få veta vad medborgarna tycker hålls medborgardialoger. Syftet är att lyssna på medborgarna för att fatta bättre beslut och för att medborgarna ska förstå besluten bättre.
 
Uddevalla: Vill du vara med på Häng på Hamngatan i sommar?
 
I sommar är det dags igen. Tillsammans med dig vill vi fylla Norra Hamngatan med människor, möten, kreativitet och mångfald i ett gemensamt - Häng på hamngatan. Välkommen till planeringsträff 23 februari!
Häng på Hamngatan 1 juli 2017.

Alla är välkomna att delta med aktiviteter: uddevallabor, föreningar, företag, kulturutövare, restauranger med flera. Kom till planeringsträffen för att inspireras, hitta samarbeten och dela med dig av just dina idéer.
 
Police Scotland: 'Shared Vision - Your Decision' - Islamophobia Edinburgh Project
 
Police in Edinburgh and the City of Edinburgh Council are inviting people to vote for projects designed to create a city free from Islamophobia.

We understand that Islamophobic behaviour also effects other faith communities and have included projects which also work with these communities.
This type of funding allocation is known as FParticipatory Budgeting. 
Police Scotland, the City of Edinburgh Council and The Scottish Government have made a total of £40,000 available as part of their ongoing commitment to addressing Islamophobia across Edinburgh.
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Nu har vi en Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.