Alla landsting klarade i stort sett samtliga villkor förra året - nu blir överenskommelsen tvåårig
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fortsatt satsning för att utveckla sjukskrivning och rehabilitering
 
Dag Larsson
Fler koordinatorer i hälso- och sjukvården och ökad kunskap i försäkringsmedicin. Det är några av satsningarna i Sveriges Kommuner och Landstings och regeringens överenskommelse om en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess för 2017-2018. Dag Larsson är ordförande i sjukvårdsdelegationen där frågorna beretts inför beslut i SKL:s styrelse:
- Jag tycker att det är väldigt bra att överenskommelsen är träffad på två år så att vi får mer tid för att arbeta med förbättringar inom området.
Läs hela nyheten
 
Bra resultat ger alla landsting del av medel
 
Helén Lundkvist Nymansson
Resultatet för 2016 års överenskommelse om sjukskrivning och rehabilitering är klar. Samtliga landsting får del av satsningen då så gott som samtliga villkor uppnåtts.
– Landstingen har arbetat på bra inom alla områden för att förbättra arbetet med sjukskrivning och rehabilitering. Det är roligt att se att alla har klarat att uppfylla i stort sett samtliga villkor i överenskommelsen, säger Helén Lundkvist Nymansson, chef för sektionen för hälsa och jämställdhet på Sveriges Kommuner och Landsting.
Läs hela nyheten
 
Försäkringskassan upphör med förenklade intyg 1 mars
 
Den fortsatta utrullningen av så kallat differentierat intygande, med möjlighet att använda Enkla intyg för korta ”enkla”sjukskrivningar, avbröts av Försäkringskassan i april förra året. De landsting som hade infört enkla intyg fick ändå möjlighet att fortsätta tillsvidare.
Försäkringskassan har nu beslutat att avsluta arbetssättet med differentierade intygande för alla från och med 1 mars 2017. Det innebär att möjligheten att använda enkla intyg vid en sjukskrivning fasas ut. 
 
Stor satsning på koordinering
 
Metodbok, webbutbildning, konferens och anpassat stöd i landstingen. Under 2017 gör Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen en stor satsning för att utveckla funktionen för koordinering i hälso- och sjukvården. Anna Östbom, handläggare vid SKL, har deltagit i förhandlingarna med regeringen:
– Både SKL, Socialdepartementet och landstingen tycker att det är en bra satsning inom området rehabilitering. Och de studier som Stockholms läns landsting gjort visar att om koordinering görs på ett systematiskt sätt så är det fler patienter som kan återgå i arbete, jämfört med dem som inte har stöd av koordinator.
Läs hela nyheten
 
Positivt förslag med ny lag för FMU
 
Socialdepartementets förslag om att införa en lag om försäkringsmedicinska utredningar (FMU) är bra, anser Sveriges Kommuner och landsting (SKL)  i sitt remisssvar till regeringen. SKL delar även utredningens bedömning att en försäkringsmedicinsk utredning inte bör betraktas som hälso- och sjukvård eller som myndighetsutövning. I utredningen "Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna”
föreslås att FMU inte ska journalföras enligt patientdatalagen (PDL) då de inte utgör hälso- och sjukvård enligt definitionen i hälso- och
sjukvårdslagen. SKL anser dock att konsekvenserna av att dokumentationen inte kan ske i journalsystemet behöver utredas ytterligare.
Läs hela nyheten
 
Nya rekommendationer för sjukskrivning vid psykiska sjukdomar
 
Socialstyrelsen har uppdaterat sjukskrivningsrekommendationerna för psykiska sjukdomar i det försäkringsmedicinska beslutsstödet (FMB). De nya rekommendationerna gäller från den 30 januari och har utökats så att en psykisk diagnos kan ha flera olika rekommendationer vid sjukskrivning, beroende på hur lindrigt eller svårt tillståndet är.
Läs hela nyheten
 
Verktyg för friskare arbetsplatser
 
Den 2 december genomförde SKL en nationell konferens om arbetsmiljö, sjukfrånvaro och rehabilitering. Konferensen belyste hur arbetsgivare och andra aktörer på olika sätt kan arbeta för att sänka och stabilisera sjukfrånvaron, arbeta förebyggande för att förhindra sjukfrånvaro samt agera när sjukskrivning är ett faktum. 
Länk till dokumentation från dagen
Under konferensen lanserade SKL flera nya verktyg i form av en skrift och tre filmer som kan användas i arbetet med att minska riskerna för sjukfrånvaro samt förkorta sjukskrivning och underlätta återgång i arbete. Verktygen är ett led i SKL:s arbete inom avsiktsförklaringen från augusti 2016, med åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting.
Läs hela nyheten
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom sjukskrivning och rehabilitering inom landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Cecilia Alfvén. Läs mer om SKL:s arbete inom sjukskrivningar och rehabilitering.