Demokratidagen den 14 mars 2017
 
Välkommen att tillsammans med över 300 andra förtroendevalda och tjänstepersoner från kommuner, landsting och regioner besöka SKL:s Demokratidag. Hör kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke berätta om regeringens demokratipolitiska arbete. Lyssna till journalisten Maciej Zarembas reflektioner kring populismens inverkan på demokratin. Dessutom utvecklar Per Moseby, från SKL:s avdelningen för digitalisering, varför vi behöver en smartare välfärd.

Dessutom erbjuds följande parallella seminarier med intressanta föreläsare och gäster:
  • Mänskliga rättigheter i styrning och ledning
  • Offentlig revision i ett europeiskt perspektiv
  • Hat och hot på sociala medier
  • Medborgarbudget för demokratisk och socialt hållbar utveckling
  • Val 2018 - konsekvenserna av en förändrad vallag
  • Järfällas Central Park utvecklas med medborgardialog
  • Vad kännetecknar en MR-stad eller MR-region i Sverige?
  • Ansvar och ansvarsprövning i den lokala demokratin
  • Lokalt demokratiarbete mot våldsbejakande extremism
  • Medborgardialog om komplexa frågor i Östberga
  • Det nya politiska landskapet
  • Digital delaktighet, en demokratisk rättighet
 
Vad kännetecknar en bra politiker i framtiden?
 
Hur har rollen som förtroendevald förändrats och hur kommer den förändras framöver? Den frågan söker vårens presidiekonferenser svar på. Vi kan se att till exempel behovet av dialog har ökat i takt med att dagens samhällsfrågor är komplexa och omstridda. Detta har påverkat rollen som förtroendevald. Hur kan vi utifrån fullmäktiges uppdrag arbeta med exempelvis medborgardialog i komplexa samhällsfrågor? Förutsättningarna kommer dessutom att fortsätta förändras. Även om det finns ett kärnuppdrag i representationsrollen påverkas den så klart av hur samhället förändras. Vad är en bra politiker 2030 och vad är garanten för att den representativa demokratin ska stå sig även framöver.

Ta del av tankar och reflektioner från Anders Lidström, professor Umeå Universitet, och förtroendevalda från Skellefteå kommun. Och passa på att dela med er av era funderingar i ämnet.

Välkommen till mandatperiodens femte presidiekonferens!
  • 4 april Skellefteå
  • 5 april Stockholm
  • 7 april Malmö
Inbjudan och anmälan
 
Hat och hot på sociala medier - fyra toppolitiker berättar
 
SKL har påbörjat arbetet med att se vilket stöd förtroendevalda behöver samt hur kommunen, regionen och landstinget kan agera och stötta de som drabbats av hot och hat på sociala medier.

SKL har träffat en grupp förtroendevalda för att ta del av deras erfarenheter och tankar. Heléne Björklund  kommunstyrelsens ordförande, Sölvesborgs kommun, Per Ribacke kommunstyrelsens ordförande, Alvesta kommun, Camilla Janson kommunstyrelsens ordförande, Upplands-Bro kommun och Ida Legnemark kommunalråd, Borås Stad medverkar i korta filmer och berättar om:
  • Hur det känns att bli hatad och hotad och när de har känt sig rädda?
  • Hur det påverkar demokratin?
  • Hur de tycker man ska förhålla sig och tänka gällande sitt agerande på sociala medier?
  • Vilket stöd som behövs för att de ska känna sig trygga och hur vi ska göra för att fler ska anmäla hat och hot?
Se videointervjuer
 
Fullmäktiges ansvarsprövning
 
Under våren har fullmäktige att pröva ansvaret i nämnder, styrelser och beredningar. Det sker med revisionsberättelsen som grund. Vad ansvarsprövningen innebär och hur den ska hanetars är belyst i skrifterna "Fullmäktiges ansvarsprövning" respektive "Ansvarsprövningen i fullmäktige".
Fullmäktiges ansvarsprövning Ansvarsprövningen i fullmäktige
I Ansvarsprövningsbanken kan man också ta del av tidigare ansvarsprövningar i hela landet och genom dessa få perspektiv på den egna situationen.
Ansvarsprövningsbanken
En grundfråga är vilket ansvar som prövas? Det är behandlat i skriften "Ansvaret som ledamot i nämnd".
Ansvaret som ledamot i nämnd
Välkommen också att kontakta Karin Tengdelius, karin.tengdelius@skl.se, 08-452 76 46 och Anna Eklöf, anna.eklof@skl.se, 08-452 73 55.
 
Dialog med unga den 4 april
 
Välkomna till en seminariedag som särskilt fokuserar på dialog med unga. Det är viktigt att främja ungas inflytande och delaktighet i samhällslivet. Ungas kunskaper, synpunkter och erfarenheter behöver tas tillvara som en resurs i de demokratiska processerna.

Under dagen kommer kommer vi att få ta del av aktuell kunskap om ungas engagemang och deltagande. Två kommuner berättar om sina erfarenheter av dialog med unga. Dagen bjuder också in till kunskapsutbyte mellan deltagarna.
För anmälan
 
Ledarprogram för toppolitiker - startar den 20 april
 
Fokus är att stärka det politiska ledarskapet och fördjupa kunskaperna om uppdraget; att styra och leda en kommun, ett landsting eller en region och att stärka demokratin. Vårt mål är att ge stöd i uppdraget för att öka genomslag och resultat av politiken.

Oavsett partitillhörighet får du möjligheten att utbyta erfarenheter, få stöd och inspiration tillsammans med andra ledande toppolitiker.
Mer information Ledarprogrammet
 
Inspirationsdag för kvinnliga toppolitiker
 
SKL:s kongress har beslutat att 2016-2019 ska SKL särskilt stödja kvinnor i uppdraget som ledande politiker för att bidra till att antalet kvinnor ökar på ledande politiska positioner. SKL:s ordförande Lena Micko bjuder nu in toppolitiker som är kvinnor till en inspirationsdag den 31 maj. Dagens ägnas åt samtal, berättelser och erfarenhetsutbyten.

Anmäl dig senast den 12 april.
Information och anmälan