Ur nyhetsbrevet: läs om den nya webbutbildningen om barnkonventionen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeths inledningstext
 
Under 2017 pågår ett intensivt arbete med förberedelser för att konventionen om barnets rättigheter ska bli svensk lag. Många frågetecken behöver rätas ut och samverkan mellan olika aktörer måste utvecklas. Barnombudsmannen har bland annat fått ett stort uppdrag i ett treårigt kunskapslyft. Inför det pågår nu ett intensivt arbete med att ta reda på vad de lokala och regionala nivåerna behöver för stöd. I det här nyhetsbrevet presenterar vi ett antal exempel på kunskapshöjande aktiviteter, bland annat en webbutbildning som är framtagen i samverkan mellan SKL och Västra Götalandsregionen.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Ill: Axel Sabel
Ny webbutbildning om barnets rättigheter
 
Nu kan vi äntligen presentera en webbutbildning som riktar sig till alla som vill öka sina kunskaper om barnets rättigheter: Barnkonventionen - från teori till praktik. Utbildningen, som är på en grundläggande nivå, är uppbyggd i sju delar och genomförs med fördel tillsammans med kollegor på arbetsplatsen.
Barnkonventionen - från teori till praktik
Beslut om barnrättsarbetet - svar län för län
 
Hösten 2016 skickade SKL ut en enkät till kommuner, landsting och regioner. Frågorna rörde beslutsfattande om barnrättsarbetet. Enkäten var den tredje i ordningen och de tidigare enkäterna skickades ut 2011 och 2013. I presentationen redovisas resultaten på fråga 1 och 2 i enkäten i form av kartor.
Beslutsfattande om barnets rättigheter per län
Följ upp arbetet med barnets rättigheter
 
Besök SKL:s webb och titta hur långt ni kommit i arbetet med att tillämpa barnets rättigheter. SKL har, i samverkan med Barnrättskonsulterna, tagit fram ett antal implementeringsnycklar som är en bra utgångspunkt för diskussion i organisationen eller på arbetsplatsen. Där finns även ett antal tillämpningsnycklar som är uppbyggda på verksamhetsnivå.
Implementeringsnycklar
Gör egna presentationer om barnets rättigheter
 
På SKL:s hemsida finns ett antal presentationer som du kan använda för att sätta ihop en egen presentation, när du ska prata om barnets rättigheter. Presentationerna har tematiskt innehåll, till exempel ”Barnet rättigheter i styrning och ledning”, ”Historik”, ”Grundprinciperna”. Du väljer själv vilka bilder du vill använda vilket gör att bilderna kan varieras utifrån såväl målgrupp som längd på utbildningen.
Utbildning och kompetensutveckling
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbetet? Besök våra webbsidor, där kan du få stöd.
Barnets rättigheter