Sysselsättning och skatteunderlag tappar fart 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sysselsättning och skatteunderlag tappar fart 2018
 
Svensk ekonomi växer med rejäl uppgång i sysselsättning och skatteunderlag. Från och med nästa år blir den ekonomiska utvecklingen dock svagare och kommunerna står inför stora utmaningar.

– Från och med nästa år utvecklas skatteunderlaget betydligt långsammare än det har gjort de senaste åren. Under de kommande åren står kommunsektorn inför stora utmaningar på grund av det växande behovet av skola, vård och omsorg, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
Skatteunderlagsprognosen
 
God tillgång till hälso- och sjukvård
 
En majoritet av invånarna i Sverige anser sig ha tillgång till den hälso- och sjukvård som de behöver. De flesta har även förtroende för hälso- och sjukvården i sitt landsting eller region.
Resultat från Hälso- och sjukvårdsbarometern
 
Ny kommunallag är efterlängtad
 
SKL är positivt till att regeringen nu lämnar förslaget om en ny kommunallag till lagrådet innan riksdagen fattar beslut. Den nya kommunallagen ersätter 1991 års kommunallag.
Införs regel om högste tjänsteperson
 
Mer från förbundet
 
Följ med på heltidsresan
På Arbetsgivarbloggen skriver Agneta Jöhnk om SKL:s och Kommunals satsning på att driva frågan om heltidsarbete framåt. "Om alla deltidsanställda i välfärden hade arbetat bara en timme mer i veckan skulle det motsvara nästan 6 000 heltidsanställda."
Målet är att heltid är det normala i välfärden 2021

Skolgång för placerade barn
Det är positivt att olika myndigheter tillsammans tar fram en modell för skolsamverkan för alla placerade barn och unga. De många ensamkommande gör behovet av samverkan för en bra skolgång än större än tidigare, skriver Per-Arne Andersson på Skolbloggen.
Skolbloggen
Nytt från omvärlden
 
Ansökning öppen för att testa innovationer i verklig miljö
Vinnova inbjuder offentligt finansierade aktörer att skicka in ansökan inom utlysningen Verklighetslabb inom offentlig verksamhet. Stöder omfattar totalt 60 miljoner kronor.
Sista ansökningsdag 28 mars

Ansök om medel till kompetenslyftet
Kommuner kan ansöka om medel till anställda som ska erbjudas kompetenslyftet. Syftet med utbildningen är att ge deltagare kompetens för en tillsvidareanställning inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg. Ansökan görs via Skolverket.
Sista ansökningsdag 10 mars

Utskrivningsklara patienter ska skrivas ut fortare
Regeringen föreslår att ett beräknat utskrivningsdatum ska anges när patienten skrivs in i hälso- och sjukvården. Detta för att samverkan och planering mellan den öppna och slutna hälso- och sjukvården ska kunna komma igång tidigare.
Föreslås träda i kraft 1 januari 2018

Utredare ska se över den kommunala räddningstjänsten
Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ur ett effektivitetsperspektiv ska se över hur förutsättningarna för den kommunala räddningstjänsten kan förbättras.
Ska bedrivas på ett mer likvärdigt, effektivt och säkert sätt

Digital satsning inom sociala barn- och ungdomsvården
Regeringen tilldelar SKL 1,7 miljoner kronor för att stödja utvecklingen av digitalt stöd inom sociala barn- och ungdomsvården.
Ska frigöra tid för socialsekreterare

Socialstyrelsens översyn av socialtjänsten 
Kommunernas insatser för personer med funktionsnedsättning ökar, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Men barnen hamnar efter. Både korttidsvistelse och korttidstillsyn har minskat de senaste åren.
Kommunernas LSS-insatser har ökat med 9 procent

Antalet anmälningar till Skolinspektionen ökar
Antalet anmälningar till Skolinspektionen ökade med 19 procent 2016. En vanlig brist på de grundskolor som besöktes i tillsynen var att elevhälsan inte användes förebyggande och hälsofrämjande.
Pressmeddelande
Vd:s krönika
 
Låt våra städer utvecklas
Återigen har vi fått ett exempel på hur statens hantering av riksintressen gör det svårt för kommuner att få fram bostäder och att utveckla sina städer. Nu i Stockholm.

Systemet med riksintressen infördes på 70-talet. Staten skulle hädanefter skydda nationellt viktiga områden, till exempel kulturhistoriska miljöer eller områden där det ska byggas ny infrastruktur. Tanken var god. Men systemet fungerar inte.

Riksintressena blir allt fler och täcker allt större områden. De omfattar i dag mer än halva Sveriges yta. De lagras på varandra och områden skyddas ofta utan tydliga skäl.

SKL har varit kritiskt till det här i många år, inte minst eftersom riksintressena hindrar bostadsbyggande. En studie som vi gjorde 2015 visade att statens hantering av riksintressen fördröjde byggstarten av tusentals bostäder.

Vad gäller det aktuella exemplet från Stockholm, så är det Länsstyrelsen som går hårt åt kommunens översiktsplan om stadsutveckling och byggande av över 100 000 bostäder till 2030. I ett yttrande framhåller myndigheten i flera omgångar att riksintressen måste respekteras mer. Länsstyrelsen vänder sig bland annat emot förtätning och bostadsbyggande i industri- och sjukhusområden. Med alla dessa invändningar är det förstås svårt att bygga så mycket som det behövs.

Problemet med riksintressena måste få en lösning. I vissa situationer är bättre samarbeten mellan stat och kommun vägen framåt. SKL och Länsstyrelsen arbetar nu därför fram ett stöd- och inspirationsmaterial om hur dialogen mellan kommuner och länsstyrelser kan förbättras tidigt i samhällsplaneringen. Detta arbete är snart klart. Men, det måste fortfarande röjas upp rejält bland alla riksintressen.

Regeringen har ett förslag till reform ute på remiss. Dessvärre riskerar det bara att trassla till situationen ytterligare. Orsaken är att man vill införa fler nya nivåer av intressen. Förslaget behöver arbetas om så att riksintressena blir långt färre och täcker betydligt mindre områden. Först då kan systemet med riksintressen bli accepterat igen. Först då får kommunerna bättre förutsättningar att ordna fram bostäder.

Lena Dahl

Tidigare krönikor