Några platser kvar till årets skolriksdag!
 
Intresset för årets skolriksdag är stort och platserna börjar ta slut, men ännu finns chansen att anmäla sig. Vi har nu öppnat upp för anmälan till de valbara seminarierna, ett brett utbud av olika aktuella ämnen.

Passa på att anmäla dig redan idag. Varmt välkommen!
 
Utbildning
 
Ny utbildning i STL - Skriva sig till lärande startar hösten 2017
 
Den uppskattade STL-utbildningen som bedrivs i regi av SKL och i samarbete med Örebro Universitet får nu en fortsättning. För att så många lärare som möjlighet ska få chans att utbildas i STL-modellen, erbjuds utbildningen under läsåret 17/18 som blended learning, vilket innebär att kursen innehåller så väl fysiska som digitala möten och eget arbete online.
 
Skolan och dataskyddsförordningen
 
Om drygt ett år kommer en ny dataskyddsförordning som ersätter tidigare lagstiftning (PuL). Det innebär viktiga förändringar för skolor och skolhuvudmän. SKL gick igenom och konkretiserade delar av förordningen som rör skolan på ett webbinarium den 21 februari. Ta del av sändningen i efterhand.
 
Det går att minska studieavbrotten på gymnasiet
 
Var fjärde elev avbryter sina gymnasiestudier i förtid. Men med rätt insatser kan avbrotten minska betydligt. Anna Liljeström, forskare som följt projektet Plug In för minskade studieavbrott, delar med sig av erfarenheter och berättar vilka framgångsfaktorerna är.
 
Konferenser - kommande
 
Studiestartsstöd ska underlätta för arbetslösa att börja studera
 
Den 1 juli 2017 införs ett studiestartsstöd, som ska underlätta för långtidsarbetslösa med stort utbildningsbehov att börja studera och därmed stärka sina möjligheter till arbete. Regeringskansliet, CSN, Arbetsförmedlingen och SKL arrangerar nationella konferenser på följande platser och datum: Stockholm 21 april, Göteborg 25 april, Malmö 8 maj, och på Arlanda den 12 maj. Inbjudan kommer snart på SKLs hemsida.
 
Stödmaterial
 
Handledning för förskolans personal om brottsutsatta barn
 
”Liten och trygg” är en ny handledning för personal i förskolan, utgiven av Brottsoffermyndigheten. Den består bland annat av en pedagogisk del med material och övningar som förskolan kan göra tillsammans med barnen, som att prata om känslor och rättigheter.
 
 
NO-Biennal i Umeå, Kristianstad och Göteborg
 
NO-Biennalerna riktar sig till grundskolans lärare F-9 och  ordnas i Umeå 5-6 april, Kristianstad 26-27 april och Göteborg 9-10 oktober. Konferenserna anordnas av de nationella resurscentren i kemi, fysik och biologi med stöd av Skolverket. 
 
Skolverkets statistikdatabas SIRIS utvecklad
 
SIRIS är Skolverkets databas med information om skolors kvalitet. Nu är statistiken utvecklad så att den kan presenteras både uppdelad per huvudman och per geografisk region.
 
Om skola och förskola

Nyhetsbrevet Förskola och skola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting och kommer ut cirka var 6:e vecka. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Kontakt: hanna.sallemark@skl.se