Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända
 
 
Ing-Marie har ordet
 
De senaste veckorna har flera självmordsförsök och några genomförda självmord inträffat i gruppen ensamkommande barn. Socialstyrelsen har genomfört en rundringning till drygt 50 slumpvis utvalda kommuner och stadsdelar, som bekräftar att situationen är allvarlig och att oron för fler självmord i gruppen är befogad.
 
SKL blev i förra veckan inbjudna till hearing på Socialdepartementet för att diskutera hur vi kan utveckla stödet till ensamkommande barn som mår psykiskt dåligt med risk för självmord. Mötet samlade många engagerade krafter med konkreta förslag på insatser.
 
Från programmet kunde vi beskriva hur höstens utbildningssatsning till landsting och regioner har inneburit att nära 1 300 personer hittills har utbildats nationellt och att nästan 5 000 utbildats genom lokal spridning. För våren planeras ytterligare ca 8 600 utbildas genom lokal spridning. Det tycker jag är fantastiska resultat för vårt gemensamma arbete i programmet. Det inspirerade också till diskussion om ett liknande kunskapslyft för kommuner, myndigheter och civilsamhälle, som en del i att utveckla stödet till ensamkommande barn men också alla andra asylsökande och nyanlända.

Hela programmets arbete avrapporterades den 28 februari till socialdepartementet, läs mer här.

Hälsningar,
Ing-Marie Wieselgren, programchef Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända
 
Minst 15 000 personer kommer att ha utbildats genom Hälsa i Sverige-satsningen
 
Nu har landstingen och regionerna rapporterat in hur många som utbildats och hur många som planeras nås av Hälsa i Sveriges utbildningssatsning. Vi kan glädjande nog meddela att minst 15 000 kommer att ha utbildats över hela landet under hösten 2016 och våren 2017! Redan nu är det 6243 personer som är utbildade. Av de 15 000 som kommer att ha utbildats är det hela 90% som utbildas lokalt. Med andra ord når utbildningssatsningen 10 gånger så många tack vare er alla som sprider utbildningarna hemmavid!
 
Temadag om suicidprevention – delta i Stockholm eller via webben
 
Inom ramen för programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända arrangerar vi en temadag om suicidprevention 30/3. Du kan delta i Stockholm, följa en livesändning via webben eller se en inspelning i efterhand. Vi kommer att ta upp situationen för ensamkommande ungdomar som har fått mycket uppmärksamhet i media den senaste tiden, men precis som inom programmet i övrigt är målgruppen alla asylsökande och nyanlända.

Bland annat följande personer kommer att delta:
  • Ullakarin Nyberg, med dr, överläkare S:t Göran, vice ordf Svenska Psykiatriska föreningen
  • Maria Sundvall, överläkare, Transkulturellt Centrum
  • Ing-Marie Wieselgren, projektchef Uppdrag Psykisk Hälsa, Sveriges Kommuner och Landsting
  • Sven Bremberg, Folkhälsomyndigheten
  • Susan Sami, hälsokommunikatör Transkulturellt Centrum
Bland annat följande kommer att diskuteras:
  • Konkreta erfarenheter och handfasta råd
  • Hur riskfaktorerna kan identifieras och bedömas
  • Hur kan vi alla hjälpa, och när vi bör söka hjälp av andra
  • Transkulturell psykiatri
  • Det aktuella forskningsläget
  • Pågående och kommande utvecklingsarbete
 Temadagen vänder sig till personal inom:
  • Vård och omsorg (asyl- och integrationshälsa, primärvård, första linjens psykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, specialistpsykiatri)
  • Boenden
  • Elevhälsan
  • Socialtjänsten
  • Myndigheter och civilsamhälle
Lär mer och anmäl dig här.
 
 
Vårens utbildningsprogram
 
Under våren 2017 återkommer några av de mest populära utbildningarna inom programmet. Vi har utvecklat innehållet utifrån deltagarnas önskemål och synpunkter. Även en temadag om suicidprevention introduceras, enligt tidigare avsnitt i detta nyhetsbrev. Läs mer om utbildningarna och anmäl dig på länkarna nedanför:Se även vår Utbildningskatalog 2017 och Infobladet kring Hälsostöd för mer information.

Eventuellt kommer även viss nyutveckling av utbildningarna ske – så om du efterfrågar något särskilt, hör gärna av dig! Du kan göra det genom tipslådan här i nyhetsbrevet.
 
Asylsjukvårdsplattformen
 
Utbildningarna för asylsjukvårdsplattformen är nu i gång! Fyra landsting/regioner har hittills genomfört utbildningen och ytterligare ett landsting/region kommer ta del av utbildningen. Under utbildningen fick landsting/region fylla i en plan för användning av asylsjukvårdsplattformen. Kort sammanfattning:

Vem ska använda informationen?
Verksamhetschefer inom primärvård, psykiatri, infektions- och förlossningskliniker. Asylnätverk, asylsamordnare, asyl- och migranthälsan samt ledning/stab.
 
Vilken information behöver de?
Produktion av utförda insatser, aktuella utfall senaste tiden samt prognos.
 
I vilket format, forum och frekvens ska informationen delges?
Månadsvis/kvartalsvis på framför allt verksamhetsmöten och nätverksträffar.
För mer information om Asylsjukvårdsplattformen, gå gärna in på denna länk.
 
I Verktygsbanken kan du hitta och dela metoder och verktyg
 
Konkreta verktyg, metoder och tips på stöd som har tagits upp i samband med utbildningarna finns samlade i Uppdrag Psykisk Hälsas verktygsbank. Där finns bland annat fem filmer om tänder och munhälsa där en tandhygienist från Transkulturellt Centrum berättar om rätten till en god munhälsa, om stigmat kring dåliga tänder och vad yrkesverksamma som möter nyanlända och asylsökande kan uppmärksamma. Två filmer riktar sig till alla som möter vuxna och två filmer riktar sig till alla som möter barn och unga. Den sista filmen vänder sig till alla åldrar och handlar om vikten av vatten som dryck. Dessa filmer och mycket annat går att hitta i vår verktygsbank. Vi uppmanar alla yrkesverksamma att också själva gå in och dela goda exempel. Filmerna hittar du här.
 
Tipslåda

Är det någonting du tycker har varit särskilt bra och vill se mer av i utbildningarna, materialet på webben eller satsningen i stort? Eller är det något som har varit mindre bra och som kan göras bättre? Skicka dina tips och idéer till: samira.radwan@skl.se
 
 
 
Några nyheter i korthet 
 
  • Många kommuner känner till självmordsplaner bland ensamkommande. Oron för fler självmord bland unga asylsökande är befogad. Det står klart efter Socialstyrelsens rundringning till drygt 50 slumpvis utvalda kommuner och stadsdelar. De svarande känner till minst tre barn som tagit sina liv och 68 försök till självmord under 2016 och 2017. Läs mer 
  • Barnombudsmannen kallar till krismöte: ”Ensamkommande planerar kollektivt självmord” Läs mer
  • Psykisk ohälsa vanligaste hälsoproblemet hos nyanlända barn. Barnombudsmannen har släppt en ny rapport om nyanlända barns hälsa. Resultatet visar att det vanligaste hälsoproblemet hos nyanlända barn är psykisk ohälsa och barnens tillstånd riskerar dessutom att bli värre under asylprocessen Läs mer
  • Migrationsverket räknar med att fatta fler beslut än någonsin 2017. Migrationsverkets målsättning är att alla som sökt asyl 2015 och 2016 ska få ett beslut under 2017. För att nå dessa målsättningar behöver 105 000 ärenden avgöras under året, skriver Migrationsverket i sin verksamhetsprognos. Läs mer
  • Migrationsverkets prognos för 2017 visar på ett lågt asylmottagande jämfört med de senaste åren. Den stora utmaningen för samhället är därmed att integrationen av de nyanlända fungerar. Läs mer
  • Myndigheterna ska kraftsamla för att ge ensamkommande flyktingbarn en fungerande skolgång. Regeringen har klubbat ett nytt myndighetsuppdrag. Läs mer