Allt fler asylsökande och nyanlända hälsoundersöks
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Allt fler asylsökande och nyanlända hälsoundersöks
 
Drygt 80 000 asylsökande och nyanlända fick en hälsoundersökning 2016, en ökning med 29 procent jämfört med föregående år.

– Ett bra resultat och också oerhört viktigt, så att de människor som kommer till Sverige ska kunna nå sin fulla potential. En god hälsa är grundläggande, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg, SKL.
Utbildningssatsning bakom det goda resultatet
 
Kvalitet och trygghet på äldreboenden ska prioriteras
 
Trygghet för våra äldre är ett prioriterat område. Därför gör vi nu gemensam sak för att snarast komma till rätta med problemen, skriver Lena Micko i en debattartikel.
Debattartikel
 
Nytt ramavtal för fler bostäder
 
SKL och SKL Kommentus Inköpscentral har genomfört en upphandling av höga bostadshus. Lindbäcks Bygg och NCC har tilldelats ramavtal. Tidigare har fyra leverantörer upphandlats för lägre hus.
Stort intresse för de lägre husen
 
Mer från förbundet
 
Minska studieavbrotten på gymnasiet
Var fjärde elev hoppar av gymnasiet. Med rätt insatser kan fler fullfölja sin utbildning. Framgångsfaktorer är att utgå från individen, arbeta systematiskt, fokusera på bemötande, tillåta flexibla lösningar och att öka samverkan.
Plug In

Hur hittar vi framtidens kompetens?
Caroline Olsson skriver på Arbetsgivarbloggen om hur digitaliseringen kommer att påverka vårt sätt att jobba och vilka kompetenser vi behöver i välfärden. För att vidga perspektivet anordnar SKL konferensen Framtidens efterfrågade kompetenser – med sikte på en smartare välfärd den 15 mars.
Sista anmälningsdag 3 mars
 
Högskolekurs blev antologi om medborgardialog 
En nysläppt antologi lyfter hur medborgardialoger för att skapa social hållbarhet kan kopplas till teori. Skriften är ett resultat av SKL:s högskolekurs i samarbete med Göteborgs universitet.
Antologin Att demokratisera demokratin
 
Följ oss på Facebook
Du har väl inte missat att följa SKL på Facebook? Bli uppdaterad om nyheter, information, konferenser och verktyg från SKL.
SKL Facebook
Nytt från omvärlden
 
Ny översyn av byggreglerna
Regeringen har tillsatt en tvåmanna-kommitté med uppdrag att genomföra en systematisk och grundlig översyn av utvalda kapitel i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen samt Boverkets byggregler och föreskrifter. 
Ska slutredovisas senast 13 december 2019

Yrkesgrupperna som ökar snabbast inom vården
Tandhygienister och läkare är de yrkesgrupper som ökar snabbast inom vården. Det visar Socialstyrelsens sammanställning.
Efterfrågan överstiger alltjämt tillgången

IVO:s tillsynsrapport 2016
IVO:s senaste tillsynsrapport lyfter som utvecklingsområden bland annat fram kompetensförsörjning och samverkan i vård- och omsorgskedjan.
Tillsynsrapporten

Tillförordnad GD utsedd för Boverket
Regeringen utsett Susann Bard till tillförordnad generaldirektör för Boverket. Bard har varit stabschef på Boverket.
Tillträder 1 mars 2017

Företag i 18 regioner kan söka digitaliseringsstöd 
Små företag i 18 regioner ges nu möjligheten att ansöka om digitaliseringsstöd. Ansökan görs hos Tillväxtverket.
Totalt 35 miljoner kronor

Ny generaldirektör till Luftfartsverket
Regeringen har utsett Ann Persson Grivas till generaldirektör för Luftfartsverket. Person Grivas kommer närmast från befattningen som biträdande generaldirektör på Försäkringskassan.
Tillträder 1 april 2017
Vd:s krönika
 
Ett viktigt förvärv
Nu går vi in i mars, en månad som tydligt brukar visa hur vädermässigt olika vi har det i Sverige – vårblommorna har redan kommit upp i söder, medan vintern håller i sig i norr.

Nå, att vädret skiljer sig åt (och inte alltid är som vi vill) får vi leva med. Men det finns andra olikheter vi behöver hantera för att få mer jämlika förutsättningar. Nu i mars tar vi ett stort och viktigt steg för att stärka den digitala utvecklingen över hela landet. Den 16 mars blir SKL Företag AB formellt majoritetsägare till Inera AB, som sedan många år har varit ett e-hälsobolag för landsting och regioner. Inera koordinerar landstingens och regionernas gemensamma e-hälsoarbete och utvecklar och förvaltar tjänster som är till nytta för både invånare, medarbetare och beslutsfattare.

Nu är det dags att ge även landets 290 kommuner möjlighet till gemensam digital utveckling! Efter den 16 mars kommer samtliga kommuner att erbjudas att gå in som delägare i Inera, som alltså blir ett bolag som ägs gemensamt av både kommuner, landsting och regioner samt av SKL.

Det här öppnar många nya och intressanta vägar för att utveckla verksamheten i offentlig sektor med hjälp av digitalisering. Vi behöver svara upp mot invånarnas förväntningar på digital service, och vi behöver digitaliseringen för att klara kvalitet och effektivitet i välfärden.

Genom att bli delägare kan ni som kommun använda tjänster hos Inera utan föregående upphandling. Ni kommer att kunna jobba gemensamt med utveckling av digitala tjänster, säkerhetslösningar, infrastruktur och förvaltning.

Detta betyder också att Inera breddar sina verksamhetsområden, från inriktningen på e-hälsa till att successivt täcka de flesta av kommunernas verksamhetsområden. Samtidigt drar vi nytta av det Inera hittills byggt upp i form av digitala tjänster och verktyg, kompetens, infrastruktur m.m.


Redan idag använder kommunerna Ineras tjänster Nationell Patientöversikt och läkemedelsapplikationen Pascal. Och jag ser framför mig hur vi tillsammans kan få till en snabbare digital utveckling inom kommunala ansvarsområden som omsorg, skola, samhällsbyggnad… här är jag övertygad om att ni själva vet vilka behoven är och också har idéer om lösningar!

Den 16 mars öppnas ett möjlighetsfönster på vid gavel. Låt oss tillsammans ta ett stort kliv framåt för en smartare och vassare välfärd som tar vara på digitaliseringens möjligheter!
 
Lena Dahl

Tidigare krönikor