TILLSAMMANS MOT MÅLET
 
Ett lika säkert vårtecken som snödroppar, är att anmälan till Kretsloppet i Borås har öppnat. Vilket känns extra intressant, när årets lopp bjuder på nya bansträckningar som vi hoppas motiverar dig till att snöra på skorna och börja träna. För det är förberedelser som att anmäla dig och familjen, bilda lag med kollegorna, följa med vännerna på träningskvällar med mera som är halva nöjet med att vara en del av Borås största löpar- och folkfest den 16 september.

Nytt för i år, förutom nya bansträckningar samt familje- och ungdomsrabatt, är att alla ni som deltar får tips, råd och hjälp med förberedelserna genom Kretsloppets ambassadörer Erik Wickström och Anna Mellberg.
 
 
 
 
 
MILEN I CENTRUM
- NYA BANSTRÄCKNINGAR
 
I år blir Kretsloppet mer publikt än någonsin med nya bansträckningar som exempelvis ”nya Milen”. Banorna är mer centrumnära för att publiken ska kunna följa alla distanser på nära håll. Vi hoppas och tror att denna förändring blir en positiv upplevelse för både de som springer och de som står utmed banan och hejar på.

Se alla banor
 
ANMÄL DIG SENAST 30 JUNI, VINN ETT TRÄNINGSPAKET FRÅN MACHUSET!
 
– Vinn en iPhone 7, Apple Watch Nike+ och Beats Powerbeats3 Wireless.

En löpare i respektive herr- och damklass (6/10 km och 6 km stavgång/gång) har nu chansen att vinna varsitt träningspaket från MacHuset, värde 12 960 kr. Du som anmält dig senast 30 juni är automatiskt med i tävlingen. Vinnarna presenteras den 5 juli. Mer information om tävlingen samt villkor hittar du på Kretsloppets hemsida.

Läs mer
 
 
DEN 30 MARS DRAR VI I GÅNG TRÄNINGSKVÄLLARNA!
 
Häng med på våra kostnadsfria träningskvällar på Ryavallen. Alla kan vara med oavsett träningsstatus. Tre ledare från SOK Knallen håller i passen som är inriktade på uppvärmning,
löpteknik, styrka och rörlighet. Under några tillfällen kommer vi även ha gästlöpare och föreläsare. Vid varje träningsslut bjuds du på frukt, kexchoklad och saft. Det blir även utlottning av fina priser från våra sponsorer.

Vi drar igång torsdag 30 mars, samling Ryahallens Cafeteria. Tid 18.00 – 19.30.
Tre nivåer: Lätt, medel och tuff

Mer om Träningskvällarna
 
 
 
 
 
LÖPARTEKNIK MED ERIK
 
Något du alltid kan tänka på när du springer är att inte ta för långa kliv. Genom att ta kortare steg kan du lättare landa med foten under kroppen istället för framför, vilket gör att kroppens naturliga stötdämpningsförmåga används och skaderisken minskar. Du kanske har hört att du bör landa på framfoten, men det ska du inte ta för bokstavligt. Du ska inte landa på hälen, men springer man enbart på framfoten kommer vaderna att ta stryk, det vet jag av egna och andras erfarenheter. Slow motion-bilder på elitlöpare avslöjar att de ofta landar på hela foten, alltså inte enbart framfoten. Däremot landar de inte på hälen, vilket är relativt vanligt bland mindre erfarna löpare.

För ett bättre och mer skonsamt steg
Många rekommenderar en stegfrekvens på 180 steg per minut. Det är ungefär vad jag har när jag springer fort, men på lugnare pass är den lägre, ibland (för) mycket lägre. För ett bättre och mer skonsamt steg är det bra om man kan få sin stegfrekvens i lugnt tempo att närma sig den i högt tempo, vilket gör att man automatiskt undviker de långa kliven som är förknippade med hällandning. Sikta på en snittstegfrekvens på åtminstone 165-170 vid lugna pass, om du har den mätfunktionen på din klocka. Annars finns det appar som kan hålla takten åt dig. När jag undervisar i löpteknik har jag ibland med en metronom som är köpt i en musikaffär, för att man enklare ska kunna hitta rätt stegfrekvens.

Lycka till med träningen!
Erik Wickström
 
 
 
 
FÖLJ KRETSLOPPET
 
Facebook: facebook.com/kretsloppetiboras
Instagram: @kretsloppet #kretsloppet  
  
 
Twitter: @Kretslopp1 #kretsloppet
Webben: www.kretsloppetiboras.se