Överläkaren Martin Rödholm om strategin för bli oberoende av hyrläkare inom psykiatrin
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Överläkaren Martin Rödholm om strategin för att bli oberoende av hyrläkare inom psykiatrin
 
Play movie
100 miljoner extra till barn och ungas psykiska hälsa
 
Sedan 2016 avsätter regeringen ca 1 miljard kronor per år till och med 2019 för insatser inom psykiatri och psykisk hälsa. Regeringens befintliga satsning på psykisk hälsa utökas nu genom att 100 miljoner kronor tillförs landstingen. Landstingen ska använda medlen för barn- och ungdomspsykiatri, inklusive första linjens psykiatri i primärvården. Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats.
150 miljoner kronor mer till ökad bemanning inom sociala barn- och ungdomsvården
 
Satsningen är en nyhet ur budgetöverenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet. Pengarna får användas till att öka antalet socialsekreterare, arbetsledare samt antalet administratörer, det är en del av en större satsning på sociala barn- och ungdomsvården. Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats.
Spridningskonferens Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända
 
SKL har tillsammans med landsting och regioner genomfört en kunskapssatsning riktad till personal som möter, stödjer och behandlar asylsökande och asylsökande. Den 5 maj går vi igenom resultat och lär oss av framgångsrika exempel. Politiker och beslutsfattare är också inbjudna för att berätta om sina visioner och planer. Läs mer och anmäl dig till konferensen.
Barnen som försvinner
 
Länsstyrelserna fick i januari 2016 i uppdrag att genomföra en nationell kartläggning av ensamkommande barn som försvinner, samt att analysera och föreslå åtgärder för att förebygga försvinnande. Det saknas idag kunskap kring frågan och det finns en överhängande risk att dessa barn far illa. Läs kartläggningen om barnen som försvinner
Hälsan allt bättre, men ångest och oro ökar
 
Socialstyrelsen har kommit ut med en ny lägesrapport som sammanfattar tillståndet och utvecklingen inom hälso- och sjukvård och tandvård. Trots den förbättrade hälsan ökar sjukskrivningarna, framför allt på grund av att fler får psykiatriska diagnoser. Trenden har nu hållit i sig i flera år, och särskilt utsatta är kvinnor. Läs Socialstyrelsen lägesrapport för hälso- och sjukvården.
Arbetar du inom heldygnsvård, öppenvård eller socialpsykiatri?
 
NSPH Skåne önskar att få ta del av dina erfarenheter genom en telefonintervju för projektet Utskrivningsguiden. Dina erfarenheter inom vården kan bidra till material och verktyg för en bättre utslussning och väg tillbaka för patienter inom psykiatrin. Kontakta projektmedarbetare Conny Allaskog på conny@nsphskane.se för mer information. Läs mer om Utskrivningsguiden.
Boka in den 10 maj! NSPH bjuder in till konferensen Visa Vägar
 
Hur kan engagemang och egen erfarenhet av psykisk ohälsa bli utgångspunkt för utveckling av individer och organisationer? Konferensen vänder sig till alla som är intresserade av det utvecklingsarbete som pågår för att förbättra vård- och stödverksamheter inom psykiatrin. Sista anmälningsdatumet är 28 april. Missa inte! Ladda ned program och länk till anmälan.
Tydlig överblick inom sociala investeringar med hjälp av Följupp.nu
 
Underlätta din vardag och samla ihop alla processmått, utfallsmått, effektmått, enkäter och dokument inom sociala investeringar på ett och samma ställe. Följupp.nu är ett webbverktyg som ger dig en tydlig överblick av satsningarna. Verktyget utvecklades under 2015 i nära samarbete med Norrköping och Örebro. Gå till Följupp.nu