Biskop Martin Modéus intervjuades om den nya klimatstrategin.
Stor uppmärksamhet kring stiftets nya klimatstrategi
 

På askonsdagen presenterades stiftsorganisationens nya klimatstrategi vid en #köttfrifredagslunch (trots att det var onsdag) i biskopsgården. Biskop Martin Modéus, Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson och ett trettiotal gäster var på plats och strategin uppmärksammades i tv, radio och tryckta medier. För att se SVT:s inslag, klicka antingen här eller på bilden ovanför.

Klimatstrategin finns här.

Samma dag som stiftet gick med i Fossilfritt Sverige gjorde även Sveriges största enskilda utsläppare av kolodioxid SSAB samma sak. Läs om det här.
 
Varmt välkommen till rådslag kring migrationsfrågor!
 

”Flyktingsituationen 2015 har förändrat Svenska kyrkan för alltid”, sa en av kyrkans biskopar för en tid sedan.
Vi lever i en dynamisk tid där Svenska kyrkans församlingar och stift med stort engagemang och på olika sätt lever vår kallelse som kristna och som kyrka. Det som skett och sker – asylmottagande, integration och kulturmöten – har påverkat frågor om idealitet, samverkan och inte minst vår egen självförståelse.
 
Nu ser vi att det är dags för avstämning och vi bjuder därför in anställda och ideella som möter migrationsfrågor i församlingen till rådslag i stiftets alla kontrakt under våren. Först ut är Vätterbygdens kontrakt den 30 mars och sedan följer övriga kontrakt snart efteråt.

Där ges vi en möjlighet att mötas och ta avstamp framåt. Vad ser vi? Vad är angeläget? Hur kan vi gå vidare? Hur använder vi kyrkosynsarbetets sju rörelser och visionen om Levande församlingar som en tillgång i integrationsarbetet?

Läs mer, se tider och platser för rådslagen, och anmäl dig till ditt rådslag här.
 
Nytt positionspapper rörande Israel/Palestina
 

I januari presenterade Svenska kyrkans internationella arbete ett nytt positionspapper angående konflikten i Israel/Palestina. Detta finns nu att ladda ner på denna sida.

Där sägs bland annat: 

Svenska kyrkan stödjer och verkar för en av konfliktens parter framförhandlad och ömsesidigt accepterad lösning på konflikten med utgångspunkt i en tvåstatslösning utifrån de internationellt erkända 1967 års gränser. En lösning där israeler och palestinier garanteras möjligheten att leva i säkerhet sida vid sida inom säkra och erkända gränser och med ett gemensamt och öppet Jerusalem
i enlighet med tidigare FN-resolutioner. Det innebär att Svenska kyrkan försvarar och respekterar Israels rätt att existera inom dessa gränser. Det innebär också att Svenska kyrkan erkänner och stödjer det palestinska folkets strävan efter självbestämmande.
"Kyrkans Inköpsguide" – inte från Svenska kyrkan
 

Katalogen Kyrkans inköpsguide 2017 har nyligen gått ut till alla församlingar. Detta är inte något som kommer från Svenska kyrkan.
 
Det är ett reklamföretag som på detta vis marknadsför sina tjänster. Katalogen ska alltså inte förväxlas med vår egen, "Inköpskatalogen", där du hittar alla leverantörer som Svenska kyrkan har ramavtal med.
 
Ladda hem vår katalog på intranätet för Samverkande inköp.
 
Stiftsorganisationen erbjuder rekryteringsstöd
 

Annette Wickman ger dig som chef stöd i rekrytering av personal.  I arbetet används personlighetstester inklusive återkoppling av resultat.
Vi tittar på hur den sökande med största sannolikhet tar sig an en arbetsuppgift och löser problem samt bedömer förmågan att prestera på jobbet. Vi tittar även på hur den sökande hanterar stress. Detta är en av flera delar i en rekryteringsprocess. 

Läs mer här.
 
Kurser och mötesplatser 
 
Stiftskonfirmanddag i Kolmården 1 april

Den 1 april 2017 är konfirmandgrupper från stiftets alla församlingar välkomna till Kolmårdens djurpark!
Under dagen kommer vi få vara med om aktiviteter som handlar om människor, Gud, natur, kärlek och miljö. Och om hur alla har en plats och att alla behövs.  
Vi kommer att vandra runt gruppvis (konfirmandgrupperna) där varje grupp har med en vuxen ledare från församlingen.
Under dagen kommer det att serveras korv med bröd. Vi rekommenderar att man också tar med sig eget fika eftersom det inte kommer att finnas möjlighet att köpa mat inne i djurparken under dagen.

Väl mött till en härlig dag tillsammans!

OBS - anmälan förlängd till 13 mars!
Music Mind Games, 4 april, Johannelund/Linköping

Välkommen till en kurs i Music Mind Games - ett pedagogiskt material för musikteori med barn och ungdomar i grupp eller individuellt.
Ledare för kursen är Magdalena Prahl Broström. Hon hade en kursdag i juni  och har nu en fortsättningsdag, då även de som inte var med första gången kan hoppa på  och lära sig metoden, Magdalena är pianopedagog och arbetar på Kulturskolan i Trelleborg samt på Hyllie Park Folkhögskola i Malmö.
Större delen av dagen ägnas åt den analys av medlemskap och varumärket Svenska kyrkan som har gjorts på nationell nivå. Olika målgrupper har identifierats och ett nytt kommunikationskoncept har arbetats fram. Magdalena Widmark från kyrkokansliet i Uppsala besöker oss.
Fastighetsägarens ansvar - Vårdnäs 26 september

Som fastighetsägare har Svenska kyrkans enheter ett stort ansvar – inte minst för att förebygga olyckor. I ett samverkansprojekt mellan Svenska kyrkan och Fastighetsägarna lanseras nu utbildningen Fastighetsägarens ansvar som ska öka vår kunskap inom området och tydliggöra vem som ansvarar för vad.
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!