Överskott i kommuner och landsting 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Överskott i kommuner och landsting 
 
Kommuner, regioner och landsting har ett resultat på drygt 24,9 miljarder kronor. Det visar de preliminära boksluten för 2016. Trots ett ekonomiskt uppsving förväntas utmaningar framöver.

– Det är bra att så många kommuner och landsting visar ett positivt resultat, trots att kostnaderna har ökat mer än normalt, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Färre kommuner, landsting och regioner med underskott
 
Patienterna ger gott betyg till akuten
 
Över hälften av patienterna på akutmottagningarna uppger att de fick vänta mindre än en timme på att få träffa en läkare. Det visar SKL:s senaste patientenkät.
17 000 besvarade enkäten 
 
Sjukfrånvaron bromsar in kraftigt
 
En ny sammanställning från SKL visar att ökningstakten i sjukfrånvaron i kommuner och landsting bromsade in kraftigt 2016. Detta efter en stadig ökning sedan 2011.
Pressmeddelande
 
Mer från förbundet
 
Kvotering räcker inte för bättre skolgång för nyanlända
Per-Arne Andersson skriver på Skolbloggen att mer behöver göras för att stödja nyanländas skolgång än att inrätta en särskild kvot på fem procent för nyanlända elever på skolor.
Skolbloggen

Vårdbloggen om regeringens nya vårdutvecklare
På Vårdbloggen skriver Hans Karlsson om sjukvårdsministerns nya utvecklare som ska stärka primärvården och minska på sjukhusvården. 
Vårdbloggen

Hjälp oss att förbättra SKL:s webbplats!
Vad tycker du är viktigast att få hjälp med på webben? Genom att delta i vår undersökning bidrar du till att göra SKL:s webbplats bättre. Enkäten tar bara några minuter att genomföra.
Förbättra SKL:s webbplats

Skriva sig till lärande
Genom att kombinera pedagogik och digital teknik i skolan ökar lärandet och språkutvecklingen. Forskning visar att elevernas resultat förbättras. I höst erbjuder SKL lärare att ta del av den uppskattade kursen Skriva sig till lärande.
Skriva sig till lärande
Nytt från omvärlden
 
PBL-reglering ska göra det enklare att bygga tillfälliga bostäder
Regeringen vill föra in en särskild reglering i plan- och bygglagen (PBL). Det handlar om tidsbegränsade bygglov som ett komplement till permanent byggande i områden där bostadsbehovet inte fullt ut kan tillgodoses genom ordinarie plan- och byggprocesser.
Föreslås träda i kraft 1 maj 2017

Nya lagändringar om vårdköer och privatisering av sjukhus
Regeringen föreslår att det inte ska gå att köpa sig före i kön till den offentligfinansierade vården. De vill ochkså förhindra privatisering av hela eller delar av universitetssjukhus.
Föreslås träda i kraft under sommaren 2017

Utredare ska ställa om och modernisera primärvården
Regeringen har utsett Anna Nergårdh till ny särskild utredare med ansvar att leda arbetet med att ställa om och modernisera vården med fokus på primärvården.
Tidigare chefsläkare på Stockholms läns landsting

Gymnasiestuderande ska kunna få längre uppehållstillstånd
Regeringen föreslår att unga nyanlända som studerar på gymnasial nivå ska kunna få längre uppehållstillstånd än vad de annars hade fått. 
Föreslås träda i kraft 1 juni 2017

Allt färre läggs in på sjukhus för att ha utsatts för våld
Antalet patienter som skrivs in på sjukhus för att ha utsatts för våld minskar, visar ny statistik från Socialstyrelsen.
Halvering hos män 15–24 år sedan 2007
Vd:s krönika
 
Fler heltidsarbetande kvinnor ger ökad jämställdhet
Jag är stolt över det målmedvetna jämställdhetsarbete som pågår i kommuner, landsting och regioner. Här är det på flera sätt mer jämställt än på resten av arbetsmarknaden. Majoriteten av cheferna är kvinnor och löneskillnaderna är relativt små. I landstingen ligger skillnaden mellan kvinnors och mäns löner på 4 procent och i kommunerna på 0,4 procent. Det innebär att kommunsektorn har Sveriges mest jämställda löner.
 
Vi har kommit långt i jämställdhetsarbetet, men det är fortfarande en bra bit kvar. Vi vet att kvinnor i kommuner, landsting och regioner har nästan dubbelt så hög sjukfrånvaro som män. Män inom kommun och landsting tar också ut färre föräldradagar än sina kvinnliga kollegor. Och kvinnor arbetar i högre utsträckning deltid jämfört med männen som oftast arbetar heltid.
 
För att kvinnor och män ska bli mer jämställda på arbetsmarknaden måste kvinnor ges samma förutsättningar vad gäller arbete, både på jobbet och i hemmet. Att locka fler kvinnor inom välfärden att gå från deltidsarbete till heltidsarbete är därför avgörande för ett framgångsrikt jämställdhetsarbete.
 
Många kvinnor arbetar deltid eftersom det är det vanliga i kvinnodominerade yrken. De tar större ansvar för det obetalda hemarbetet. De hämtar och lämnar barnen på förskolan, de handlar och lagar middag och ser till att familjens vardag går ihop.
 
I mansdominerade yrken är det däremot närmast en självklarhet att arbeta heltid. Och bara genom att arbeta fler timmar än partnern blir det ofta legitimt att inte hinna ner i tvättstugan, att inte hinna handla, eller att inte hinna lämna och hämta barnen på förskolan.
 
Jag är medveten om att inte alla känner igen sig i ovan beskrivning. Och naturligtvis finns det många par som är jämställda och delar på bördorna på ett rättvist sätt. Samtidigt är det viktigt att förstå att i kvinnodominerade yrken så stämmer den bild jag beskriver ovan allt som oftast. Inom vård, skola och omsorg är fyra av fem medarbetare kvinnor. Inom vissa områden, som äldreomsorgen, jobbar omkring hälften av medarbetarna deltid.
 
För att få fler kvinnor att gå från deltid till heltid behöver befintliga normer brytas och nya ges utrymme att skapas. Därför har SKL tillsammans med Kommunal intensifierat arbetet för att heltid ska bli norm. Målsättningen är att alla medarbetare som nyanställs ska anställas på heltid, att alla deltidsanställda ska erbjudas heltidsarbete och att fler av dem som redan har en heltidsanställning, men som i dagsläget jobbar deltid, ska eftersträva heltidsarbete.
 
Att välfärden går från deltidsarbete till heltidsarbete kommer att stärka attraktiviteten för kommuner, landsting och regioner som arbetsgivare. Att fler kvinnor arbetar heltid kommer att bidra till en mer jämställd arbetsmarknad och i förlängningen ett mer jämställt samhälle.
 
Lena Dahl

Tidigare krönikor