Förskola i harmoni med naturen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Spektakulär förskola i harmoni med naturen
 
Ett stenkast från havet, några kilometer söder om Helsingborg, ligger Råå förskola. Förskolan stod klar hösten 2013 och har nominerats till en rad arkitekturpriser. Byggnaden i trä med toppiga takkupor är spektakulär, men smälter samtidigt väl in i miljön.

Förskolan är sammanbyggd med Råå Södra skola via en korridor. Skolan består av tre hus, varav den äldsta är byggd redan 1848 och är därmed Helsingborgs kommuns äldsta skola som fortfarande används. De övriga skolbyggnaderna byggdes 1870 och 1938. I början av 2000-talet upptäcktes att skolan hade fuktproblem, vilka behövde åtgärdas. Samtidigt kom prognoser att det skulle bli fler barn i området och därmed ett ökat behov av förskoleplatser. Den gamla skolan är q-märkt så lösningen blev att renovera den gamla skolan och bygga en helt ny förskola på samma tomt.

Efter en arkitekttävling föll valet på den danska arkitektfirman Dorte Mandrup arkitekter och arkitekterna Dorte Mandrup och Pernille Svendsen, som står bakom flera uppseende­väckande förskolebyggnader.

– Resultatet blev en förskola som är annorlunda och sticker ut, men som samtidigt passar väl in i miljön. Den knyter dessutom väl ihop med skolan, trots att det är olika material och byggepoker, säger Linn Larsson, fastighetsförvaltare på Helsingborgs stad.

Förskolan är byggd i träslaget robinia och är ett enplanshus med olika höjd på taket, bland annat höga takkupor som syns på långt håll. Byggnaden har också stora fönsterpartier, för att få in mycket ljus. En del av fönstren går ner till golvet för att barnen lätt ska kunna titta ut.

– Det flödar in ljus i förskolan från dessa fönster. De stora glaspartierna öppnar upp och ger barnen möjlighet att se ut mot den fantastiska omgivande miljön, bland annat ett stort blått hav. En kvalitet som är utöver det vanliga! Just att barnen får möjlighet att se ut, är inte alltid självklart. Ofta är de för korta för att kunna speja ut genom fönstren, men inte i detta fall. Dessutom är det högt till tak, vilket sammantaget gör att det nästan känns som man är utomhus. Det är en häftig känsla, menar Linn Larsson.

Förskolan kännetecknas också av ett multitänk, där ytorna kan användas på mer än ett sätt, exempelvis så används det stora kapprummet även som samlingssal. Denna flexibilitet är något som Linn Larsson tror kommer att bli allt vanligare på förskolor och skolor, för att kunna utnyttja utrymmen bättre.

När man kommer in i entrén ser man raskt en koja där barnen kan leka. Det är en populär plats på förskolan och också en mysig vrå. Dorte Mandrup tycker att det är viktigt med det flödande ljuset på förskolan, men också att det finns skyddande vrår där barnen kan dra sig undan. Hon har också i tidigare intervjuer betonat att barn behöver olika typer av rum på en förskola.

Även exteriören är tänkt att användas på flera sätt. Längs kortsidorna finns trappor längs de sluttande taken och här kan man ha samlingar. Trapporna är omringade med staket så att inga barn kan gå upp på taket.

Sedan Råå förskola blev klar har både byggnaden och Dorte Mandrup arkitekter nominerats till en rad arkitekturpriser, bland annat prestigefyllda Årets bygge 2014 och Kasper Sahlinpriset. De har också vunnit Skånes arkitekturpris 2014 och Träpriset 2016. I juryns motivering till Träpriset 2016 står bland annat:

”Råå förskola är ett gott exempel på hög ambitionsnivå från byggherre och arkitekt såväl i fråga om att forma en inspirerande miljö och skala på barnens villkor, tolka platsens förutsättningar och utnyttja träets möjligheter till lekfulla och nyskapande former och uttryck. Juryn värdesätter särskilt att denna höga ambitionsnivå tillämpats i en kommunal byggnad ägnad för barn. Råå förskola bidrar på ett övertygande sätt till att lyfta betydelsen av rum för barn och unga.”

– Uppmärksamheten Råå förskola har fått har varit stor. De inblandade i projektet ska ha en eloge, tycker jag. Flera skolor och andra kommuner har varit på besök. Hade jag fått motiveringen uppläst för mig utan att från början veta att det var Råå Södra förskola det handlade om, hade jag direkt listat utan vilken byggnad det var de beskrev. 
Råå förskola
Offentliga fastigheter

Organisationen Offentliga fastigheter består av organisationer som förvaltar Sveriges offentliga fastigheter. Tillsammans förvaltar vi över 90 miljoner kvadratmeter – skolor, myndighets­byggnader, militära installationer, sjukhus och fängelser. I vårt nätverk finns det en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman i Offentliga fastigheter.

Vi bedriver gränsöverskridande utvecklings­projekt som effektiviserar och förbättrar förvalt­ningen av våra gemensamma fastigheter. Projekten ska vara angelägna och väcka nya tankar. De ska visa på goda exempel och erbjuda praktiska verktyg som i slutändan höjer kvaliteten på offentliga fastigheter och för våra hyresgäster. Projekt som inte bara gynnar oss själva utan också kan hjälpa och vägleda många fler.

Spetsprojekt

Detta är ett av projekten i vår serie om fastighetsrelaterade spetsprojekt i offentliga organisationer. Texten är författad av Ann-Sofie Borglund, Mitt Ordval.

Frågor

Frågor besvaras av Felix Krause, tfn 08‑452 70 42 eller via e-post felix.krause@skl.se
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.