SKL:s agenda för integration och nyanländas etablering
 
SKL har antagit Agenda för integration, om asylsökande och nyanländas etablering. Den innehåller över 60 konkreta förslag på åtgärder för att skapa bättre asylmottagande, integration och etablering. En viktig utgångspunkt har varit att en bra integration i det svenska samhället börjar med ett bra asylmottagande. Många av er har aktivt bidragit till det underlag som låg till grund för beslutet. Avsevärda förändringar inom många områden behöver genomföras. Styrelsen tog också  beslut om att det behövs ett nytt speciellt program, ett etableringsspår,  för unga nyanlända. Vi ser det som mycket angeläget att ge den gruppen en bättre arbetsmarknadsanknytning.
Läs gärna agendan. Tillsammans kan vi se till att den blir verklighet!

Per-Arne Andersson,
Avdelningschef Utbildning och arbetsmarknad
Ny utbildningsform behövs för nyanlända
 
SKL föreslår en ny utbildningsorganisation för att tusentals unga nyanlända med kortvarig skolgång ska komma in i arbetslivet. Utbildningen ska innehålla olika yrkesprogram som matchar regional efterfrågan på arbetskraft. Etableringsersättningen ska kunna behållas i upp till sex år.
 
Förslag för att få fler unga i arbete
 
Arbetsmarknad: Delegationen unga till arbete (Dua) och den Nationella samordnaren för unga som varken arbetar eller studerar presenterade sina delbetänkanden i slutet av februari. Båda delbetänkandena har fokus på hur fler unga ska komma i arbete och innehåller förslag för att nå dit.
Nytt studiestartsstöd för vuxenstudier
 
Arbetsmarknad: Från den 1 juli 2017 införs en ny form av förstärkt studiestöd för personer som behöver höja sin kompetens med vuxenstudier för att få fäste på arbetsmarknaden. SKL arrangerar i samverkan med andra berörda myndigheter fyra konferenser med anledning av det nya studiestödet.
Ny rapport om kommuners möjligheter och skyldigheter i arbetsmarknadspolitiken
 
Arbetsmarknad: Rapporten ger en orientering i arbetsmarknadspolitikens organisation, regler och program. Särskilt fokus ligger på vilka möjligheter och skyldigheter kommuner har att agera arbetsmarknadspolitiskt, själva och i samverkan med andra aktörer.
 
Användarguide till nyckeltal för integration
 
Integration: SKL har tagit fram en samling nyckeltal med integration i fokus. För att underlätta användandet av statistiken har SKL även skrivit en användarguide som ger en introduktion till nyckeltalen. I användarguiden presenteras innehållet i nyckeltalssamlingen och exempel ges på hur statistiken kan tolkas och användas.
 
Nätverksträff - arbetsintegrerande sociala företag
 
Välkomna till en nätverksträff där du får ta del av hur andra kommuner arbetar med arbetsintegrerande sociala företag. Den 18 april på SKL, Hornsgatan 20 i Stockholm.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.