Musiksatsning, visitation och pengar till flyktingarbete - senaste nytt från Linköpings stift.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kör och orkester på plats i Eksjö under Psalmfrossan den 19 februari.
Stiftet satsar på musikaliskt främjande under Reformationsåret
 

Linköpings stift satsar på möjliggörande (en nyckel i kyrkosynsarbetet) under Reformationsåret inom det kyrkomusikaliska området.

Det sker genom en intensiv period just nu av utbildning och inspiration för medarbetare, som sedan kan göra detta tämligen enkelt i de lokala församlingarna. Satsningen kallas
Psalmfrossa - den första genomförd i Eksjö den 19 februari. Resultatet är enligt insatta bedömare "en dundersuccé på alla plan". Körsatserna, arrangemang för stråkkvartett, flöjt och trumpetstämmor. Kompgrupp och orgel, allt finns att tillgå och låna fritt av stiftets församlingar. I satsningen berättas även om Luther och hans betydelse för att vi alls sjunger psalmer i  gudstjänsten.

Nästa Psalmfrossa äger rum nu på lördag 18 mars klockan 16 i St Lars kyrka i Linköping. Då kommer överkörsångare från stiftet och leder sången i välkända psalmer. Berättare och manusförfattare är Kirsten Alm och Martin Riessen. Dirigenter Reine Eriksson, Helena Larsson och Karin Wall-Källming.

Alla är välkomna!

En annan del av stiftets främjande är musikalen Luthers ungar som äger rum i Linköpings domkyrka den 25 mars 18.00. Det startade med ledarutbildning, och fortsätter med barnkördagar. För lån av noter kontakta stiftsmusiker Karin Wall-KällmingKörnoter finns i begränsad upplaga. Först till kvarn.

Här finns information om Psalmfrossa samlad.
 
Frågelådan är öppen i Ryd...
...och information på flera språk sitter uppe.
Biskopsvisitation har inletts i domkyrkopastoratet
 

Vårens biskopsvisitation har nu inletts i Linköpings domkyrkopastorat. Under tre veckor i mars och maj besöker biskop Martin Modéus de åtta församlingar som ingår i pastoratet och samtalar med församlingsbor, präster, diakoner, anställda och ideella. Den första församling som får besök är Ryd med Mikaelskyrkan.

En eller två gånger per termin sker biskopsvisitation i Linköpings stift – biskopen besöker en församling eller ett pastorat någonstans i stiftet för utbyte, reflektioner och gemensamt gudstjänstfirande. Nu har turen kommit till domkyrkopastoratet i Linköping och på grund av pastoratets storlek med hela åtta olika församlingar kommer visitationen att pågå i rekordlånga tre veckor, fördelade under våren.

Den första veckan (13-17 mars) besöker biskopen församlingarna Ryd (tisdag), Skäggetorp (onsdag) och Gottfridsberg (fredag). Under måndagen och torsdagen besöker han pastoratet centralt och träffar då bland annat förtroendevalda, anställda, Diakonicentrum och Stadsmissionen.

27-31 mars står möten med Berga församling, St Lars församling och Sjukhuskyrkan på schemat.

Den sista veckan är 8-14 maj med besök i Landeryds församling, Johannelunds församling och Domkyrkoförsamlingen. Biskopen träffar då även kommunledningen. Man bjuder också till fest för församlingsborna på Konsert och kongress och avslutar med visitationsmässa i Domkyrkan söndagen den 14 maj.

För en bild av hur församlingarna förbereder sig på besöket av biskopen, läs gärna Karin Larsdotters blogginlägg.

Karin Larsdotter är församlingsherde i Ryd som är den första församlingen att ta emot biskop Martin Modéus, idag tisdag, med ett program som pågår hela dagen, från morgonmässa klockan 9 till ett öppet samtal med biskopen på kvällen.
 
Vill du representera kyrkan på Instagram?
 

Den här veckan befinner sig Svenska kyrkans Instagram-konto i Linköping. Kontot, som startade i juni 2013, är ett vandringskonto med en ny person som varje vecka berättar om sitt engagemang i Svenska kyrkan.

Det har varit i händerna på många slags aktiva medlemmar och medarbetare i Svenska kyrkan: ideella, förtroendevalda och anställda. Kontot ska underlätta för människor från olika församlingar och med olika uppgifter och uppdrag att visa just sin bild av Svenska kyrkan, och göra det lätt för andra att ta del av den.

Det ska vara ett sätt för många att presentera och dela med sig av livet, vardagen och tron i Svenska kyrkan. Kontot ska visa en positiv bild av de olika saker som Svenska kyrkan gör. Är du intresserad av att ha hand om kontot?

Anmäl ditt intresse här.
 
 
Flyktingmedel fördelade för 2017
 

Nu har medel till arbetet med flyktingar och asylsökande fördelats till församlingar och pastorat för 2017.
 
Kyrkomötet beslutade om 60 mnkr, varav 31 mnkr skulle gå till församlingar och pastorat. Av dem har 1,984 mnkr gått till församlingar och pastorat i Linköpings stift. Av regeringens medel till civilsamhället fördelades 8 mnkr till Svenska kyrkan och av dem har 400 000 kr gått till församlingar i Linköpings stift.
 
Stiftet fick in 13 ansökningar från församlingar och pastorat som fått del av de 2,384 mnkr som fanns för året.
 
Folkungabygdens pastorat    300 000 kr
Kolmårdens församling           222 650 kr
Skänninge församling               50 000 kr
St Johannes församling           222 650 kr
Aneby församling                      50 000 kr
Aspelands pastorat                   300 000 kr
Motala församling                     270 000 kr
Barn i väntan/Barn i start        300 000 kr
Linköpings domkyrkopastorat 300 000 kr
Söderköping St: Anna              58 700 kr
Hässleby-Kråkshult och Ingatorp-Bellö 210 000 kr
Norra Solberga-Flisby               100 000 kr
 
Nu finns en ny möjlighet att söka medel från länsstyrelsen för tidiga insatser för asylsökande (TiA). Läs mer om det i artikeln nedan.
Möjlighet att söka medel till tidiga insatser för asylsökande
 

Länsstyrelsen har sedan 1 januari 2017 uppdraget att arbeta med tidiga insatser för asylsökande (TiA), läs mer här. Syftet med TiA är ”att motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden och att främja en framtida etablering för de som beviljats uppehållstillstånd”.
 
En av uppdraget är att betala ut medel till utförare av tidiga insatser. Som del i civilsamhället kan vi i Svenska kyrkan därför söka medel till verksamhet för vuxna asylsökande och personer med uppehållstillstånd som bor kvar på anläggningsboende. Verksamheten ska fokusera på:
  • Kunskaper i svenska språket
  • Kunskaper om det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden
  • Hälsa
Projekten ska var 1-åriga eller, i undantagsfall, 2-åriga. Länsstyrelsen ser gärna ansökningar som ökar kvinnors deltagande i samhället.
 
Länsstyrelsen ser gärna att Svenska kyrkan inkommer med en gemensam ansökan. Kontakta därför stiftsdiakon Susanna Löfgren om din församling är intresserad av att söka medel.
Kursdag om asylrätt i Stockholm
 

Den 25 mars arrangerar Flyktinggruppernas riksråd (FARR) en kursdag i Stockholm, i samarbete med Röda Korsets Folkhögskola och Sensus. Välkommen att anmäla dig! Kursen är kostnadsfri. 
 
Kursdagen handlar om vad asylsökande, papperslösa, frivilliga och ombud kan göra när rättigheterna hotas.
 
Läs mer här.
 
Kyrkohandboksförslaget presenteras på torsdag
 

På torsdag den 16 mars överlämnar revisionsgruppen för kyrkohandboken sitt slutförslag till kyrkostyrelsens arbetsutskott. Direkt efteråt presenteras handboksförslaget vid en pressträff.

Läs mer här och här.
"Här finns många sorter av både blommor och fruktträd"
 

Smålandstidningen skriver om religionsdialog i Aneby:
Mohammad Hamza från Aneby islamiska förening liknade sitt hemland Afghanistan vid en trädgård med bara en sorts blomma eller ett sorts fruktträd. Det, menade han, tröttnar man snart på.
Hans upplevelse är att det inte alls är så i Aneby.

Läs mer här.
 
Kurser och mötesplatser 
 
Barn och sång, Vadstena 15-16 augusti

Nu är det dags igen för stiftets inspirationsdagar för alla som arbetar med barn och sång i Svenska kyrkan.
 
Enligt väl beprövad modell erbjuds två dagar med två olika föreläsare. Man kan gå en och man kan gå båda dagarna. Man kan i vanlig ordning övernatta på folkhögskolan. För de som är kvar ordnas kvällsaktivitet av de lättsammare slaget.
 
Dag 1 ägnas åt de mindre barnen i babysång och uppåt. Kerstin ”Barnens katedral” Andeby har lovat att ge tips på minst 70 låtar. Kerstin är känd från ”Barnens katedral” och hundratals barnvisor.
 
Dag 2 blir mer repertoar, lekar och sångteknik där barnen är från 6 år och uppåt och innehåller även där sånglek och repertoar, denna gång med sångpedagogen Ing-Marie JanzonIng-Marie är känd från ”Körlek” och ”Skapande kör”.
Kursen vänder sig till alla som är intresserade av Svenska kyrkan, som vill lära mer och pröva tro och liv. Inte minst för dig som är engagerad i Svenska kyrkan eller är nyfiken på kristen tro och vad Svenska kyrkan står för.
 
Kursen vänder sig särskilt också till dig som redan jobbar i Svenska kyrkan men kanske inte har formell profilutbildning. Vi vill genom denna kurs ge tillfälle för samtal och reflektion kring att vara en medarbetare i Svenska Kyrkan och skapa utrymme för reflektion över den egna tron och det egna livet.
 
Tillsammans med Vadstena församling och Pilgrimscentrum delar vi bön och gudstjänstgemenskap. Vi möter många människor och detta ger rika tillfällen till personlig reflektion och kanske inspiration att gå vidare. Tro och liv möts hela tiden i en gemenskap mellan människor och mellan Gud och människor, helt enkelt att vara kyrka!
 
Sista anmälningsdatum 15 april.
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!