Kommunen inget hinder i planprocessen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kommunen inget hinder i planprocessen
 
Ofta tar det inte mer än två år att ta fram en detaljplan och de flesta kommuner planerar för fler bostäder än det byggs. Det visar SKL:s nya Öppna jämförelser inom detaljplaneområdet.

–  I princip alla Sveriges kommuner är väl förberedda för det bostadsbyggande som behövs. Ett bekymmer är dock att byggherrar nästan uteslutande ansöker om bygglov i stora städer och kommuner nära de stora städerna, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL.
Drygt 3 300 detaljplaner antogs i Sverige 2014-2015
 
Mer ordning och reda i välfärden behövs
 
Offentliga medel som finansierar välfärden ska gå till avsedd verksamhet. SKL ställer sig bakom stora delar av välfärdsutredningens förslag. Det är dock för tidigt att fastställa ett eventuellt vinsttak.
Förslagen riskerar bli administrativt betungande
 
65 förslag för integration och nyanländas etablering
 
SKL har antagit Agenda för integration och nyanländas etablering. I den listas 65 konkreta förslag på åtgärder för att skapa bättre asylmottagande, integration och etablering.
Har tagits fram i nära dialog med SKL:s medlemmar

Debattartikel av Lena Micko och Anders Knape
 
Besked om skolans digitalisering saknas
 
Regeringen presenterar nya skrivningar om elevers digitala kompetens, som en del i läro-, kurs- och ämnesplaner. Men viktiga bitar saknas fortfarande i strategin för skolans digitalisering, anser SKL.
"Skolans digitalisering kan inte vänta"
 
Mer från förbundet
 
Undantag från flygskatt kan behövas
Det kan behövas regionala undantag från den skatt som en utredning vill införa på flygresor. Risken är annars att utredningsförslaget slår mot regioners tillgänglighet.
Regionala konsekvenser måste beaktas

Välkommet att staten vill stödja kulturskolorna
En utredning vill att staten ska bidra i utvecklingen av landets kommunala kulturskolor. Det är bra. Men SKL säger nej till detaljerade nationella mål.
En halv miljon barn deltar i kulturskolornas aktiviteter

Ny MR-plattform för kommuner, landsting och regioner
SKL har tagit fram kriterier för kommuner, landsting och regioner i deras arbete med mänskliga rättigheter. 
Rättighetsperspektivet i fokus

Strategi för hälsa
SKL arbetar med att ta fram en samlad strategi för hälsa som omfattar skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst samt vård och omsorg. Med start våren 2017 genomförs länsvisa workshoppar med förtroendevalda och ledande chefer i kommuner, landsting och regioner. Den första workshoppen hölls i Jönköping 10 mars.
Mer om Strategi för hälsa
Nytt från omvärlden
 
Regeringen har inrättat ett digitaliseringsråd
Regeringen har beslutat inrätta ett digitaliseringsråd med uppgift att främja genomförandet av regeringens digitaliseringspolitik.
Åsa Zetterberg, SKL, en av rådets ledamöter

Ny satsning på skolforskning
Regeringen har gett fyra universitet i uppdrag att bedriva praktiknära skolforskning. Syftet är att öka elevers och svenska skolans möjligheter att uppfylla mål.
Görs i samverkan med kommuner och friskolor

Socialstyrelsen ska se över bemanningsproblem och vårdskador
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att se över hur brister i kompetensförsörjning och bemanning i hälso- och sjukvården påverkar risken för vårdskador.
Ska redovisas 28 februari 2018

Rapport om särredovisning av kostnader i kommunal verksamhet
Att särredovisa kostnader inom en kommunal förvaltning kan vara viktigt för att få veta vad vissa verksamheter faktiskt har kostat. Det visar en forskningsrapport från Konkurrensverket. 
Sju goda exempel på särredovisning från kommuner
Vd:s krönika
 
Ny agenda lyfter konkreta åtgärder för integration och etablering
Trots minskade flyktingströmmar står kommuner, landsting och regioner fortfarande inför en av de tuffaste utmaningarna på många år. Nu har arbetet börjat med att skapa jobb, utbildning och bostad till dem som fått uppehållstillstånd. I Agenda för integration och etablering av nyanlända listar SKL 65 konkreta åtgärder för att lyckas bättre med integration och etablering.

Vi har träffat representanter för kommuner och landsting över hela landet och från en rad olika verksamheter. Och även om utmaningarna skiljer sig åt, är behoven i stor utsträckning desamma.

Man efterlyser bättre samordning mellan stat, myndigheter och kommuner. Stelbenta regler och brist på dialog mellan statlig och lokal nivå förhindrar en snabb etablering i Sverige. Även bra planering och god framförhållning är avgörande för att kommuner, landsting och regioner ska lyckas i sina uppdrag. De statliga ersättningarna behöver förenklas och täcka de faktiska kostnaderna.

I övrigt behöver våra medlemmar få ta ett större ansvar hela vägen från asyl till etablering. Kommunerna ska kunna sätta in tidiga insatser och de bör ha ett större inflytande över etableringsinsatserna. Vi skulle vinna på att utnyttja de nätverk som redan finns mellan kommun, näringsliv, utbildningsanordnare och civilsamhälle och slopa den statliga detaljstyrningen.

Men om vi menar allvar med att ta tillvara de nyanländas kompetens på arbetsmarknaden, måste vi också individanpassa etableringstiden, lösa valideringsproblemen, anpassa utbildningen och skapa tidiga kontakter med arbetsliv och praktik.

Dessutom behöver kompetensen att undervisa nyanlända elever stärkas och kompetensförsörjningen inom sfi säkras om vi ska klara vårt integrationsuppdrag. Och arbetet mot ohälsa måste prioriteras. 

Många av de föreslagna åtgärderna är statens ansvar, men en hel del måste kommuner, landsting och regioner själva göra. En framgångsrik integration är ett gemensamt ansvar. Och vi har inte råd att misslyckas.

Agendan är antagen över blockgränserna och pekar på den enighet som finns hos våra medlemmar. Förhoppningsvis innebär det att den blir ett verkningsfullt instrument som kan bidra till att vi gör något bra av den unika möjlighet vi nu står inför.
 
Lena Dahl

Tidigare krönikor