Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Demokratidagen 2017 lockade fler deltagara än tidigare är, vi var närmare 400 personer på plats.

Maciej Zaremba, journalist DN höll en oerhört uppskattad förelsäsning på temat "Populismen ett hot mot demokratin".

Per Mosseby, SKL inspirerade på temat "Vi behöver en smartare välfärd".

Därutöver hölls många intresanta seminarier bl.a. berättade Nässjö kommun om hur de arbetar med medborgarbudget i ett antal geografiska områden.
I veckan hade vi årets första MasterClass i e-dialog där vi gästades av Interactive Institute. 

Den 4 april har vi ett nytt seminarium om medborgardialogmed unga, mer info nedan.

Dokumentation från åretsDemokratidag finns 
att ladda hem och titta på här. 


Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
SKL: Ny antologi om medborgardialog och social hållbarhet
 
Praktisk erfarenhet kopplas till teoretisk kunskap i den nysläppta antologin ”Att demokratisera demokratin”. Antologin lyfter hur medborgardialoger kan användas för att skapa social hållbarhet och skriften är ett resultat av SKL:s högskoleutbildning.
Erfarenheter från arbetet med mottagning av nyanlända och digitaliseringens möjligheter till delaktighet är två av tolv olika exempel, som lyfts upp i den nu färdiga rapporten om samhällsomdaning och dialog.
 
 
SKL: MasterClass e-dialog 2 
 
Välkommen att anmäla er till vår andra masterClass i e-dialog som hålls den 31 augusti

MasterClass 2  e-dialog: Gamification - dialog ska vara roligt
Vi tar upp olika sätt där vi kan använda oss av ett spelformat för att få med fler, öka interaktionen och få mer ut av dialogen. Du tar del av exempel där existerande plattformar som Minecraft med flera används samt exempel där unika lösningar tas fram.
  • Tid: 31 augusti 2017
  • Plats: Mer information publiceras under våren 2017.
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: 1 750 kr exklusive moms. Förträring och dokumentation ingår.
 
SKL: SKL:s politik och arbete för att stärka samverkan med civilsamhället - kunskapsseminarium
 
 
Under dagen redovisas Sveriges Kommuner och Landstings politik för att stärka dialog och samverkan med det civila samhället. Vi beskriver;
  •  hur SKL vill arbeta för att stimulera utvecklingen av hållbara relationer mellan kommuner, landsting och regioner och det civilsamhället som utvecklingskraft, demokratiaktör och samarbetspartner.
  • SKLs syn på hur staten kan underlätta samverkan med civilsamhället.
  • hur SKL vill stödja och stärka det civila samhällets organisationer och aktörer.
  • Tid: 15 maj 2017 10.00 - 16.00
  • Plats: Ersta Konferens & hotell, Erstagatan 1K, lokal Bringsalen
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: Förtroendevalda och tjänstemän i kommuner, landsting och regioner samt samarbetspartners i civilsamhället.
  • Kostnad: 1600 kr. ex moms. inkluderar kaffe-lunch-kaffe under dagen.
  • Sista anmälningsdag: 8 maj 2017
 
Härryda: Vinnare i tävlingen att bygga Landvetter södra i Minecraft
 
Under hösten 2016 lät vi våra skolelever vara med och forma vårt nya samhälle Landvetter södra i byggspelet Minecraft. Varje klass har presenterat sitt arbete i en film. Bland 67 filmer var det fem som stack ut lite extra.

I planeringen att skapa vårt nya samhälle Landvetter södra har vi involverat våra grundskoleelever. Klassvis har de via en tilldelad dator fått bygga vårt nya samhälle i byggspelet Minecraft. Bidragen har eleverna dokumenterat genom att göra filmer där de berättar om sina tankar och sin vision.
 
 
Tranemo: SMS-panel
 
SMS-panelen syftar till att utöka dialogen med unga medborgare i Tranemo kommun och är ett snabbt sätt att ta reda på vad ungdomar tycker i vissa frågor.

I panelen får man en fråga via SMS till sin mobiltelefon. Frågan kan besvaras med ja/nej eller ett förbestämt alternativ. Att svara på en fråga ska ta mindre än en minut.

Panelen är öppen för alla elever på högstadiet och gymnasiet i Tranemo kommun. Ju större panelen blir desto starkare blir den.
 
Fagersta: Inkludera flera
 
Fagersta kommun genomför sedan år 2016 ett projekt med samlingsnamnet Inkludera flera. Tanken med projektet, som kommer att pågå fram till år 2018, är att motverka segregation och utanförskap, samt att främja integration och inkludering i kommunen.
Projektets gruppledare har under hösten 2016 genomfört samtal med invånare, tjänstepersoner och politiker för att ta reda på de hinder och möjligheter som finns för ökad inkludering av alla i kommunen. De tog fram flera konkreta förslag och i december samma år publicerade vi en kartläggning utav dessa som man sedan jobbar vidare med under våren 2017.
 
Göteborg, Lundby SDN: Välkommen till Flunsåsstråket!
 
Lundbyborna får rösta om nya parken i Kvillebäcken
Lundbys medborgarbudget 2017 handlar om den nya stadsdelsparken som ska anläggas i Flunsåsstråket. Medborgarbudgeten är ett samarbete mellan Lundby stadsdelsförvaltning och Park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad. Det finns 4,8 miljoner kronor att utforma parken för.
11–31 mars kommer invånarna att kunna rösta på det tema – lekfull, aktiv eller grönskande – som de vill att den nya parken ska ha.
De tre temana kommer från idéinsamlingsfasen i februari, då invånarna bjöds in till att spela Flunsåsspelet. Flunsåsspelet består av en spelplan som visar parkområdet, där deltagarna kunde placera ut saker och funktioner som de önskar att parken ska innehålla.
 
Torsby: Medborgarbudgeten firades med tårta och diplom
 
Fredagen den 24 mars 2017 samlades alla deltagarna för att få diplom och smarriga tårtor. Tolv ungdomar från årskurs 6-9 har lämnat in fem olika förslag på hur Tingshusparken i Torsby skulle kunna se ut. Det var en del av kommunens allra första medborgarbudget.

Kommunens jobbar nu på att ta in priser från olika leverantörer på de olika lekredskap osv som finns med i Liams förslag . När upphandlingen är klar så kommer bygget att starta. Förhoppningsvis under hösten 2017 kommer alla som vill kunna komma till den alldeles nya Tingshusparken.
 
Linköping: Ge oss din favoritplats i ytterstaden!
 
Magisk utsikt! Världens bästa lekpark! Är det kanske här du nöter ut dina löparskor! Vi vill veta vad du har för minnen och historier att berätta om Linköping utanför innerstaden. Vi behöver din hjälp för att skapa en ny karta över det område vi kallar "ytterstaden". 

När vi fått in era berättelser och tagit fram en karta vill vi föra dialog med er om kartan. Det tänkte vi göra i sommar och i höst. De synpunkter och kanske fler berättelser som kommer in under dialogen, ska vi sedan använda i arbetet med att ta fram en plan för ytterstaden. 
 
Fagersta: E-förslag
 
E-förslag ger ökad öppenhet och transparens. Alla – invånare, den som lämnat förslaget, politiker och tjänstemän – kan följa e-förslagets gång.
Det gör att politiker och tjänstemän ser vilka frågor som engagerar invånarna. Det är också ett bra sätt för Fagersta kommuns verksamheter att få in goda idéer och förslag så vi kan bli ännu bättre.
Förslaget publiceras på kommunens hemsida, där förslaget kan gillas och kommenteras av andra. Förslaget ska handla om kommunens verksamhet, alltså det som kommunen har möjlighet att besluta om. Detta innebär bland annat stadsplanering, miljöarbete, turism och näringsliv, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola samt kultur- och fritidsverksamhet.
 
Skinnskatteberg: Minecraft Skinnskatteberg
 
Nu finns Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg i spelmiljön Minecraft.
Du behöver ett Minecraft-konto för att logga in i spelmiljön. Om du har det kan du röra dig från Skinnskatteberg genom Fagersta hela vägen till Norberg och omvänt. Adressen till servern är minecraft.fagersta.se.
Om du inte har ett konto kan du se hela världen snett ovanifrån via dynamic-map som du når genom att gå till adressen http://minecraft.fagersta.se i din webbläsare. Via "dynmap" så kan man följa vad som händer i Minecraft-världen i realtid.
Vi kommer även att släppa vår värld fri för nedladdning så att man kan installera den på sin egen dator och experimentera.
 
SKL: Grundläggande webbutbildning inom mänskliga rättigheter
 
För att skapa förståelse för roller och ansvar samt öka kunskapen inom mänskliga rättigheter erbjuder SKL en grundläggande webbutbildning samt fördjupad kompetensutveckling.
Utbildningen vänder sig till dig som verkar i svensk offentlig verksamhet och innhåller tre kapitel med olika avsnitt.
  • varför mänskliga rättigheter är grundläggande i all offentlig verksamhet
  • vad mänskliga rättigheter innebär, hur de regleras och vilka skyldigheter det medför för det offentliga
  • hur de mänskliga rättigheterna kan respekteras, skyddas och främjas i den dagliga verksamheten
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Nu har vi en Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.