Orgeln i Gammalkils kyrka.
Linköpings stifts orgelinventering tillgänglig på internet
 
I inventeringen finns alla orglar i stiftet med. Det går att söka på orgelbyggare, kulturhistoriskt värde och många andra variabler.

Linköpings stifts orgelinventering som genomfördes 2012-2014 finns nu tillgänglig i en databas publicerad på internet. Databasen innehåller såväl historisk som teknisk information om orglarna samt fotografier av varje instrument.

Databasen innehåller också mer än 650 digitaliserade dokument bl.a. från en tidigare inventering genomförd i slutet av 1940-talet av Sveriges Allmänna Organist- och Kantorsförening (SAOK).
 
Stiftet har ett omfattande bestånd av historiska orglar som röner såväl nationell som internationell uppmärksamhet och uppskattning. Instrument av orgelbyggare som Jonas Wistenius, Per Schiörlin och bröderna Sven och Erik Nordström utgör en för Linköpings stift unik och vital del av det kyrkliga kulturarv som Svenska kyrkan använder och förvaltar. Många orgelbyggare, organister och orgelvänner har inspirerats av dessa för stiftet och även landet enastående instrument.

Här kommer du till databasen.
 
Stöldvåg mot kyrkor i Mjölbytrakten
 

Corren rapporterar om stölder mot kyrkor i och omkring Mjölby. Läs mer här.
 
Några av de tillgängliga knapparna på statistiksidorna.
Hitta församlingsrapporter och annan statistik med några klick
 

Nationell nivå lanserar nya statistiksidor där du enkelt får översikt och kan klicka dig vidare till statistik, undersökningar och rapporter du behöver i ditt arbete.
Sedan 2000 har Svenska kyrkans statistik sparats och presenterats i en statistikdatabas här på intranätet. Genom den har det varit möjligt att söka fram och spara ned statistiken på sin dator, men det har varit svårt att hitta ibland.
Därför lanseras nu nya statistiksidor - där du enkelt ska kunna få översikt och kunna klicka dig vidare till statistik, undersökningar och rapporter du behöver i ditt arbete.
Nu krävs det bara ett klick för att du enkelt ska kunna använda församlingsrapporten i arbetet kring verksamhetsplan och församlingsinstruktion.
Välkommen in och klicka! 
Observera! 
  • Du måste vara inloggad på kyrknätet för att kunna se statistiksidorna. 
  • Just nu fungerar sidorna tyvärr inte i webbläsaren Explorer. Använder du normalt Explorer så besök istället statistiksidorna till exempel via webbläsaren Chrome.
Klicka här för att komma till de nya statistiksidorna.
 
Ung och vill se världen?
 

Är du mellan 20 och 30 år och pluggar eller är aktiv inom internationellt arbete med social eller diakonal inriktning, eller känner du någon som är det? Sök stipendiet Anders gåva.
 
Med Anders Wejryds stipendium får du möjlighet att delta i en internationell kyrklig kontext genom att vistas i och delta i en kyrklig verksamhet eller organisation utomlands. Syftet är att utforska vad det innebär att vara en relevant kyrka i vår samtid, både ur ett lokalt och ett globalt diakonalt perspektiv.
 
Läs mer här.
Material från fastighetskonferens kan läsas i efterhand
 

Den 14–15 mars arrangerades den nationella konferensen Tid och rum för första gången. Temat var strategisk fastighetshantering och kulturarvsförvaltning, och 290 engagerade konferensdeltagare anslöt från hela landet.

Läs mer om konferensen och ta del av presentationsmaterialet här.
 
Kurser och mötesplatser 
 
”Det är att göra en god gärning, utan att tänka att det är en god gärning”  (Nalle Puh)
 
GODHET HAR MAKT ÖVER ONDSKAN 8-12 augusti - tältläger på GRÖNEBO

Årets stora händelse, tältläger för juniorer, ungdomar, vuxna och familjer. Lägret hålls på Grönebos härliga gräsplätt strax utanför Kisa. Varje församling bygger upp sin lilla by med hjälp av slanor, tält, presenningar och en massa surrgarn. När det är dags att äta får man börja med att hugga ved och göra upp eld, för det är där över maten lagas. Vi firar även gemensamma mässor och har bibelstudium. Vår ambition är att vi upptäcker mer om vår egen tro och om oss själva likväl som vi finner nya vänner. Under ett antal aktivitetspass får vi möjlighet att prova på nya saker t.ex friluftsliv, lekar och mycket annat som vi kanske inte gjort innan. Stora spåret, bada, lägerbål och många skratt som vi kan göra tillsammans.

KOSTNAD (från 10 år): 500 kronor för hela lägret.

ANMÄLAN senast den 20 juni på medlemssidorna.

– Är ni intresserade att åka från lokalavdelningen av Svenska kyrkans Unga eller har frågor, kontakta gärna lägerchef Lovisa Pihl via e-post eller telefon: 0708-938098.
 
Congas för kyrkbruk 21 april

Många församlingar har congas stående, men hur spelar man på dem? Och hur kan man använda congas och trummor till psalmer och mäss­musik? Välkommen till en kurs i congas för kyrkbruk!
Kursens ledare Anna Gullman, känd kör- och rytmikpedagog, ger tips om hur dina congas kommer till användning och får nytt liv i ditt arbete! Hon har haft många kurser och inriktningen denna gång är grundläggande slagteknik – för att få till ett sväng.
Diakoni i fokus 24 april

En dag med fokus på församlingens diakonala uppdrag och dess utmaningar. Hur ser diakonins plats i församlingen ut? Vilken roll har diakonin i dagens välfärdssamhälle?

Välkommen till en dag med tillfälle till reflektion såväl som input från föreläsare.
Medverkande:
Daniela Andreoli, projektledare för välfärdsfrågor, Göteborgs stift
Magnus Bodin, diakonistrateg Kyrkokansliet
Restaurering av kyrkogårdsmurar 25 april

Nu får du en ny chans att anmäla dig till den här populära kursen. Så går det till att restaurera kallmurar. Du får också lära dig hur man lägger om småytor och ­sköter det löpande underhållet och hur en inläggning av kilar görs.
 
Detta är en kurs med inriktning på praktisk restaurering av kyrkogårdsmurar – kallmurar. Vi får veta hur årstidernas växlingar påverkar förutsättningarna. 
 
Vi kommer att vara utomhus och arbeta praktiskt större delen av dagen.

Ta på bra och varma kläder som tål väta – och tåhätta på fotbeklädnaden.
 
Rickard Möller, RM-bygg medverkar.
 
Lunch serveras i Kyrkstugan i Kisa.  
 
Välkommen med din anmälan!
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!