Nu lanserar vi SAMSA - bedömningsstöd för kvalitet i förskolan
 
Att mäta kvalitet i förskolan är en uppgift som många kommuner tampas med. SKL har tillsammans med ett antal kommuner tagit fram ett kostnadsfritt digitalt bedömningsstöd, SAMSA (systematiskt arbete med matematik- och språkutvecklande arbetssätt i förskolan), som ger dig som är förskolechef redskap att bedöma, jämföra och främja kvalitet i förskolan.


Intresserad av att veta mer? Delta på vårt webbinarium den 5 april. Välkommen!

 
 
Utbildning
 
PRIO - Ny utbildningsomgång startar till hösten
 
SKL ger skolor möjlighet att systematiskt kartlägga vad de behöver göra för att nå längre. Över 300 grundskolor i 59 kommuner deltar redan i utvecklingsarbetet PRIO – planering, resultat, initiativ och organisation. Under hösten utökar vi satsningen. Anmäl din kommun senast den 15 april.
 
 
Ny utbildningsform behövs för nyanlända
 
SKL föreslår en ny utbildningsorganisation för att tusentals unga nyanlända med kortvarig skolgång ska komma in i arbetslivet. Per-Arne Andersson, chef för utbildning och arbetsmarknad, beskriver förslaget i en artikel på SKL.se.
 
 
Agenda för integration
 
En av de viktigaste frågorna för vårt samhälle de kommande åren är integrationen av nyanlända. För att hitta bra lösningar måste staten, kommuner, landsting och regioner arbeta tillsammans. I agenda för integration redovisar SKL ett stort antal punkter med förslag till förbättringar av asyl- och flyktingmottagandet.
 
Plus och minus om gymnasieutredningen
 
Flera bra förslag men en risk att statlig detaljstyrning sätter käppar i hjulet för verksamheten. Så kan SKL:s remissvar av gymnasieutredningen sammanfattas.
 
 
 
webbutbildning
 
Webbutbildning om barnets rättigheter
 
SKL har i samverkan med Västra Götalandsregionen tagit fram en webbutbildning med syfte att öka kunskapen om barnens rättigheter på en grundläggande nivå. Utbildningen är ett led i att rusta Sverige inför att barnkonventionen troligtvis blir svensk lag 2018.
 
 
Om skola och förskola

Nyhetsbrevet Förskola och skola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting och kommer ut cirka var 6:e vecka. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Kontakt: hanna.sallemark@skl.se