Läs om stödet till Östra Afrika, ny webbplats och vårt arbete i Colombia
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ko-effekten engagerar
 
”Ko-effekten” som vi lyfter i årets fastekampanj har visat sig engagera människor på flera sätt. För många är det konkreta och jordnära temat lätt att till sig – ett glas mjölk om dagen till barnen och möjlighet till en liten inkomst kan förändra situationen för en fattig familj på ett helt fantastiskt sätt.

Men kampanjen har också utsatts för kritik. Kritiken handlar dels om att det inte är nyttigt med mjölk, dels om att Svenska kyrkan inte bör bidra till uppfödning av kor, som globalt sett ger stora klimatutsläpp. Kritiken har i sin tur genererat en rad reaktioner (se Kyrkans Tidning nr 7, 8, 9).

Sällan har jag sett så många engagerade inlägg om huruvida det är nyttigt för undernärda barn att dricka mjölk och om betydelsen av – eller problemet med – uppfödning av kor. Jag ser den här debatten som ett tecken på att vi alltmer ser hur världen hänger ihop. Frågorna som ställs är relevanta: Om vi i Sverige börjar tala om att det inte nyttigt att konsumera så mycket mjölk som vi gör idag, vad betyder det för vårt arbete för allas rätt till mat? Och att uppfödningen globalt sett är ett klimathot, behöver vi då inte tänka ett varv till om huruvida det är lämpligt att stödja småskalig uppfödning av kor i Tanzania?

I Sverige konsumerar vi mer animalier än vad som är hälsosamt och mer än vad som är ekologiskt hållbart. Framför allt köttkonsumtionen har ökat kraftigt de senaste decennierna. Men den globala tillgången är idag extremt ojämlik, och bland fattiga på landsbygden är det en sällsynt lyx. Det handlar om rättvisa: Vem bör minska sin konsumtion? Vem har rätt att öka sin?

I Sverige uppmuntrar Svenska kyrkan vegetarisk konsumtion och andra klimatsmarta val. Men vi är inte emot kött och mjölk, och vi vill inte att uppfödningen av kor ska upphöra. För djur är en viktig del i ett hållbart jordbruk, i Sverige såväl som i Tanzania. Betande djur producerar mjölk från marker som inte lämpar sig för odling. Samspelet mellan växt- och djurodling är viktigt, gödsel från djuren bidrar till lokala kretslopp. De stora miljöproblemen uppstår när växtodling och djuruppfödning separeras i storskalig djuruppfödning som leder överskott på gödsel och allvarliga vattenföroreningar.

Ja, världen hänger ihop. Men när vi arbetar för att göra världen bättre måste vi samtidigt utgå ifrån de utmaningar som finns i det lokala sammanhanget, i Sverige såväl som i Tanzania. Ko- och kalvprojektet är ett konkret exempel från den mycket bredare berättelsen om hur Svenska kyrkan bidrar till att ge människor resurser, kunskap och redskap att ta makten över sina egna liv. Den handlar inte minst om delaktighet, och om hur människor som går samman kan utkräva sina rättigheter.

Gunnel Axelsson Nycander, tf policychef
 
De som drabbas av svält behöver vårt stöd
 
Den utdragna torkan i flera länder på den Afrikanska kontinenten innebär att miljontals människor just nu kämpar mot akut brist på mat och vatten. Behoven är enorma och Svenska kyrkan finns på plats genom lokala partners i Somalia, Etiopien och Zimbabwe.

Stöd människors kamp mot mat- och vattenbrist

Akut flyktingkris i Östra Afrika
Samtidigt pågår inbördeskrig i flera länder. Miljontals människor befinner sig på flykt i sitt eget, eller närliggande länder. I regionen finns några av världens största flyktingläger och utdragna konflikter gör att många flyktingar blir fast i lägren under lång tid.

Stöd människor i akut flyktingkris i östra Afrika

Du och din församlings stöd behövs! Alla gåvor som betalas in senast 9 maj räknas in i resultatet för årets fastekampanj.

Bild: Karied Harima, 7 år dricker vatten i Palorinya i norra Uganda. Fotograf: Simon Stanford/Ikon
Mer om vårt arbete i östra Afrika
 
Hör Anna Garvander, Svenska kyrkans humanitära chef och Else Berglund, projektsamordnare för flyktingprogrammet i Östra Afrika.

Anna Garvander om läget i Uganda, Ekot 5 mars

Anna Garvander om läget i Sydsudan, Studio Ett 17 mars (7:30 min)

Se Anna Garvander och Else Berglund i Uganda
 
Marika Griehsel medverkar i SVTs Go´kväll
 
I går torsdag medverkade filmaren Marika Griehsel i SVT Gokväll kl. 18 för att berätta om dokumentärfilmen ”Om du kommer härifrån” som hon och Lollo Jarnebrink har gjort tillsammans med Svenska kyrkan. Dokumentären i någon nedklippt format (58 min) kommer visas på Kunskapskanalen måndagen den 27 mars kl 22.10 och kommer sedan finns tillgänglig på UR Play.

Se inslaget (4.50)

Läs mer
 
 
Rikskollekt 9 april
 
 
Förslag på kollektändamål - alla helgdagar 2017 utan inplanerad rikskollekt
 
Här hittar du inspirerande och konkreta kollektförslag till vårt gemensamma internationella arbete. Följ respektive länk och hämta inspiration till kollektvädjan från projekttexterna!

Läs mer

Har du synpunkter/idéer - kontakta gärna Maria Opoku, Handläggare för institutionell finansiering 018-169526 eller maria.opoku@svenskakyrkan.se
 
Köp musik-cd med Tobias Helldin till förmån för Fastekampanjen
 
Sånger av och med Tobias Helldin, kyrkomusiker i Svenska Kyrkan tillsammans med bl.a den fantastiska sångerskan Ulla-Carin Börjesdotter.
Alla intäkter går oavkortat till Svenska kyrkans Internationella arbete!

Priser: En cd kostar 150 kr, två cd kostar 250 kr

Läs mer och beställ CD

 
Humanitärt stöd i Chocó, Colombia
 
I Chocó-regionen i nordvästra Colombia arbetar Svenska kyrkans lokala partner, Lutherska Världsförbundet (LVF), med humanitärt stöd för urbefolkning och afro-colombianer som bor längs med floderna. Insatsen finansieras av ECHO, Europeiska kommissionens humanitära biståndsorgan.
Bild: Chocó, Colombia. Fotograf: Therése Naomi Jonsson/Ikon

Läs mer om stödet i Chocó
 
Ny webbplats för internationellt arbete
 
Nu har Svenska kyrkans internationella arbete en ny webbplats. Med nytt utseende och ny funktionalitet för att ge det internationella arbetet en enhetlig webbplats med den nya, uppdaterade webbplatsformens alla fördelar.

Svenska kyrkans internationella arbete är fortsatt en del av svenskakyrkan.se.

svenskakyrkan.se/internationelltarbete
 
 
   
 
Har du frågor
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Svenska kyrkans internationella arbete? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:

e-post: givarservice@svenskakyrkan.se,
telefon 018-16 96 00

Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Mer om Vårt uppdrag
 
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Kommunikationsavdelningen, kyrkokansliet.

Svenska kyrkan, informationsavdelningen
751 70 Uppsala

www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223

Nästa nummer: april 2017.