Sverige måste utbilda för framtidens välfärd
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sverige måste utbilda för framtidens välfärd
 
Behovet av välfärdstjänster ökar de närmaste åren. För att skapa snabbare och flexiblare vägar till framtidens välfärdsyrken måste staten matcha utbildningssystem och arbetsmarknadspolitik bättre. 

SKL identifierar i rapporten Utbilda för framtidens välfärd sex huvudspår där staten kan göra skillnad för att trygga kompetensförsörjningsbehovet i välfärden.
Debattartikel
Rapporten Utbilda för framtidens välfärd
 
SKL:s agenda till regeringen
 
SKL:s Agenda för integration och nyanländas etablering har överlämnats till regeringen. Den lyfter konkreta åtgärder som krävs för att kommuner, landsting och regioner ska kunna fortsätta göra ett bra jobb med nyanländas etablering.
65 konkreta åtgärder
 
Kommunerna erbjuds bli delägare i Inera
 
Nu erbjuds samtliga kommuner i Sverige att bli delägare i Inera AB. Därmed kan de enklare använda Ineras tjänster och dra nytta av bolagets erfarenheter från e-hälsoområdet.
Syfte: enklare kunna utveckla gemensamma digitala lösningar
 
Äldrevård och omsorg allt bättre
 
Allt fler kommuner och enheter registrerar insatser och åtgärder i kvalitetsregister. Det ger både säkrare vård och omsorg liksom bättre hälsa och livskvalitet för de äldre. Detta visar årets Öppna jämförelser Äldre. 
Gjord i samarbete med Socialstyrelsen
 
Mer från förbundet
 
Ny utbildning för kortutbildade nyanlända behövs
SKL föreslår en ny utbildningsorganisation för att tusentals unga nyanlända med kortvarig skolgång ska komma in i arbetslivet. Etableringsersättningen ska kunna behållas i upp till sex år.
Pressmeddelande

Plus och minus om gymnasieutredningen
Flera bra förslag men en risk att statlig detaljstyrning sätter käppar i hjulet för verksamheten. Så kan SKL:s remissvar på gymnasieutredningen sammanfattas.
Gymnasiet redan i dag den mest detaljreglerade skolformen

Hjälp oss att förbättra SKL:s webbplats!
Vad tycker du är viktigast att få hjälp med på webben? Genom att delta i vår undersökning bidrar du till att göra SKL:s webbplats bättre. Enkäten tar bara några minuter att genomföra.
Förbättra SKL:s webbplats
Nytt från omvärlden
 
Regeringen vill ha stadieindelad timplan
Regeringen föreslår att stadieindelad timplan ska införas i grundskolan.
Föreslås träda i kraft 1 juli 2018

Tidiga insatser för barn och unga ska samverka bättre 
Statens skolverk och Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Treårigt utvecklingsarbete

Byggpropositioner från regeringen
Regeringen föreslår dels en proposition för en effektivare plan- och bygglag, dels en instruktionsändring som tydliggör länsstyrelsernas ansvar för att få fram bostäder.
Två månaders tidsfrist på att kunna upphäva detaljplaner

Nytt system för klagomål i hälso- och sjukvården
Regeringen föreslår att hälso- och sjukvården får ett nytt system för att hantera klagomål. Vårdgivarna ska vara de som i första hand tar emot och bemöter klagomål från patienter och anhöriga.
Föreslås träda i kraft 1 januari 2018
Vd:s krönika
 
Byggandet måste ske även utanför storstäderna
Företrädare för kommuner utanför de största tillväxtregionerna påtalar ofta att de har svårt att locka till sig företag som vill bygga bostäder, trots att behovet av nya bostäder är stort. Veckan som gick presenterade SKL fakta som bekräftar den bilden.

För första gången har vi gjort öppna jämförelser om detaljplanering, där kommuner anger hur mark ska bebyggas och användas. Syftet är dels att låta kommuner lära av varandra i bostadsbyggandet, dels att lägga fram fakta i en ofta debatterad fråga.

Jämförelserna visar att kommunerna har höga ambitioner för bostadsbyggandet. De arbetar snabbt för att det ska finnas mark att bygga på. Men trots att det finns gott om mark att sätta spaden i, över hela landet, sker byggandet nästan uteslutande i och kring storstäderna.

Bostäder byggs där det är mest lönsamt. Det är så marknaden fungerar. Det här är allvarligt, eftersom det är brist på bostäder i nästan hela landet.

SKL har därför i år upphandlat ramavtal för bostäder. Upphandlingen låter alla kommuner beställa bra och fina flerbostadshus som leverantörer har åtagit sig att bygga snabbt och till lägre kostnader än vanligt.

Samtidigt måste regering och riksdag ta sitt ansvar. En viktig åtgärd är att mjuka upp strandskyddet på landsbygden. Många landsbygdskommuner har rikligt med attraktiva strandnära miljöer som de enklare måste kunna ta tillvara för nya bostäder. Avgörande är också att förbättra de finansiella förutsättningarna för byggandet. En av åtgärderna är att bygga ut systemet med statliga kreditgarantier som ger skydd mot en eventuell ekonomisk förlust vid ett bostadsbygge. Det skulle leda till att fler företag vill och kan bygga även på så kallade svaga marknader. En utredning jobbar nu med den här frågan och vi hoppas på bra förslag som snart kan genomföras.

För även om det byggs fler bostäder än på mycket länge just nu, så måste staten ta sin del av ansvaret. Byggtakten måste bli jämn över tid och det behöver byggas över hela landet.

Lena Dahl

Tidigare krönikor