Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända
 
 
Ing-Marie har ordet
 
Vi är många som engagerar oss för att skapa förutsättningar för ett gott mottagande av asylsökande och nyanlända. Inom ramen för programmet Hälsa i Sverige kommer jag mest i kontakt med företrädare på nationell och lokal nivå, men jag vet att en nog så viktig insats är den medmänsklighet som visas av alla engagerade frivilliga. Jag vill tipsa om en artikel om en familj som öppnat sitt hem för några ensamkommande flyktingungdomar.

Många asylsökande och nyanlända har varit med om svåra upplevelser. Ibland hör jag att man i välmening vill skapa ”fredade zoner”, till exempel i skolan, och därför värjer sig för samtal om det som varit hemskt för att fokusera på här och nu. Jag tror att det är viktigt att vi är inte skapar sådana zoner regelmässigt, utan visar lyhördhet och omtanke om något barn eller ungdom visar förtroende för oss. Ett bra möte med en människa som orkar lyssna, visar sitt deltagande och att just den här personens tankar spelar roll, kan betyda mer än vi förstår.

Hälsningar,
Ing-Marie Wieselgren, programchef Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända
 
Välkommen på Spridningskonferens för Hälsa i Sverige!
 
Den 5 maj kl 10-16 arrangerar SKL en stor konferens med anledning av det arbete som bedrivits inom ramen för Hälsa i Sverige. Konferensen syftar till att visa vad som åstadkommits, ge möjlighet att lyssna och lära av framgångsrika exempel och skapa diskussion kring hur vi från olika håll kan fortsätta arbetet för att främja återhämtning och psykisk hälsa för asylsökande och nyanlända.
 
Målgrupp för konferensen är politiker/beslutsfattare/chefer/verksamhetsnära personal från nationell och lokal nivå samt ideell sektor med intresse för asylsökande och nyanländas (psykiska) hälsa, integration och etablering.
 
Plats: Hotel Rival, Mariatorget, Stockholm
Kostnad: Gratis
Anmälningslänk: Länk
 
Sprid gärna inbjudan till andra som du tror kan vara intresserade.
 
Temadag om suicidprevention 30:e mars – fullt i lokalen, obegränsad plats via webben
 
Den 30:e mars kl 10-15 arrangerar programmet en temadag om suicidprevention. Följ en livesändning via webben samma dag eller se inspelningen i efterhand. Lär mer här.

Föreläsare och medverkande:
  • Ullakarin Nyberg, med dr, överläkare S:t Göran, vice ordf Svenska Psykiatriska föreningen
  • Maria Sundvall, överläkare, och Susan Sami, hälsokommunikatör, Transkulturellt Centrum, SLL
  • Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen
  • Sven Bremberg och Jenny Telander, Folkhälsomyndigheten
  • Elisabet Svedberg, utredare Socialstyrelsen
  • Sara Lundqvist, specialistläkare, och Björn Ramel, överläkare, Sfbup (Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri)
  • Åsa Kastbom, doktor i pediatrik, läkare, Universitetssjukhuset i Linköping
  • Minna Forsell, leg psykolog med specialistområde existentiell psykologi
  • Per Kristiansson, präst i Västra Skrävlinge kyrka (Rosengård)
  • Hassanain Govani, imam
  • Anna-Clara Hollander, med dr, leg psykolog, postdoktor, Karolinska Institutet
 Ur programmet:
  • Konkreta erfarenheter och handfasta råd
  • Hur riskfaktorerna kan identifieras och bedömas
  • Hur kan vi alla hjälpa, och när vi bör söka hjälp av andra
  • Transkulturell psykiatri
  • Det aktuella forskningsläget
  • Pågående och kommande utvecklingsarbete
 
Vårens utbildningsprogram
 
Två utbildningsdagar återstår nu av vårens program. Vi planerar för ytterligare en temadag om suicidprevention under försommaren. Läs mer om utbildningarna och anmäl dig på länkarna nedanför:Se även vår Utbildningskatalog 2017 för mer information.

Eventuellt kommer även viss nyutveckling av utbildningarna ske – så om du efterfrågar något särskilt, hör gärna av dig! Du kan göra det genom tipslådan här i nyhetsbrevet.
 
Tipslåda

Är det någonting du tycker har varit särskilt bra och vill se mer av i utbildningarna, materialet på webben eller satsningen i stort? Eller är det något som har varit mindre bra och som kan göras bättre? Skicka dina tips och idéer till: samira.radwan@skl.se
 
 
 
Några nyheter i korthet
 
  • Dom om skyddsbehovet för ensamkommande barn från Afghanistan. Migrationsöverdomstolen har bedömt (2017-03-17) att ett ensamkommande barn från Afghanistan ska ges s.k. alternativ skyddsstatusförklaring. Den i målet aktuelle pojken har inget personligt nätverk och ingen lokalkännedom i Afghanistan. Domstolen skriver bl.a. att ”Det våld och de andra övergrepp som barn riskerar att utsättas för i ett land är av sådan karaktär att detta måste anses utgöra omänsklig eller förnedrande behandling.” Domen kan få betydelse för andra ensamkommande barn från Afghanistan i samma situation. Läs mer i ett referat av domen.
  • SKL:s agenda för integration och nyanländas etablering. SKL har antagit en Agenda för integration och nyanländas etablering. I agendan listas ett 60-tal konkreta förslag på åtgärder för att skapa bättre asylmottagande, integration och etablering. Läs mer
  • Rapport: Samhällets mottagande av ensamkommande i Norden. Samhällets mottagande av ensamkommande i Norden beskriver översiktligt hur respektive land i Norden arrangerat mottagandet av ensamkommande barn under 2015 fram till början av 2017. Kunskapsstödet är utgivet av Nordens Välfärdscenter. Läs mer 
  • Sverige brister när det gäller att ge barn som flytt stöd i asylprocessen, uppger BO. Barnombudsmannen (BO) släpper nu sin årsrapport i vilken 600 barn på flykt har intervjuats. Läs mer
  • 30 miljoner till nytt kunskapscenter för ensamkommande. Socialstyrelsen får i uppdrag att skapa ett kunskapscenter för ensamkommande barn och unga. En särskild uppgift som centret får handlar om att förebygga självmord bland ensamkommande barn och unga. Läs mer