SKL marscherar för Europa
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL marscherar för Europa
 
I lördags, den 25 mars, var det 60 år sedan Romfördraget undertecknades. SKL uppmärksammade detta genom att delta i marschen för Europa i Rom.

– Vi marscherar med förtroendevalda från hela Europa för att påminna om att det är den lokala och regionala nivån som står närmast medborgarna och som säkerställer genomförande och tillämpningen av beslut fattade på EU-nivå, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Pressmeddelande
 
SKL släckte för klimatet
 
SKL visade sitt ställningstagande för klimatmanifestationen Earth Hour, lördagskvällen 25 mars, genom att släcka ned takskyltar och inomhusbelysning i förbundshuset i Stockholm. 262 kommuner deltog också i manifestationen.
Världsnaturfonden är initiativtagare
 
Nya kommunala bostadshus upphandlade
 
SKL och SKL Kommentus Inköpscentral har upphandlat kommunala bostadshus. Nu har avtal för högre hus skrivits med Lindbäcks Bygg och NCC. Tidigare har fyra leverantörer upphandlats för lägre hus.
Husens utformning går att påverka
 
Mer från förbundet
 
Jämställdhet ur arbetsgivarperspektiv i FN
På Arbetsgivarbloggen skriver Heléne Fritzon om sitt besök på FN:s Kvinnokommissions årliga möte. Där märktes tydligt att Sverige uppmärksammas mycket för sitt jämställdhetsarbete och att Sverige har en väldigt stark ställning i världen.
Arbetsgivarbloggen

Du har väl inte missat årets viktigaste HR-event? 
Den 17-18 maj öppnar vi portarna till årets Arbetsgivarforum. Temat är hur man stimulerar och tar vara på medarbetarnas engagemang.
Anmäl dig senast 7 april

Välkommet med möjlighet att införa miljözoner
SKL arbetar för att kommunerna ska få det enklare att förbättra luften i städerna. SKL välkomnar därför att en utredning nu vill ge kommunerna möjlighet att införa så kallade miljözoner för att begränsa trafiken med lätta fordon.
SKL:s yttrande
Nytt från omvärlden
 
En halv miljard till förlossningsvården
Regeringen tillför en halv miljard kronor till förlossningsvården i vårändringsbudgeten för 2017.
Pengarna får användas 2017 och 2018

Huvudmän skyldiga att erbjuda lovskola
Regeringen har beslutat om en proposition som innebär en skyldighet för huvudmän att erbjuda lovskola till vissa elever i grundskolans årskurs 8 och 9.
Föreslås träda i kraft 1 augusti 2017

AFA försäkringar korar digitalast landsting och kommun
Västerbotten och Storfors är mest digitala landsting respektive kommun när det gäller anmälningar kopplade till kollektivavtalade försäkringar. AFA försäkringar korade vinnarna.
Topp 10-listor över mest digitala landsting och kommuner

Satsning på gymnasieskolors introduktionsprogram
Regeringen avsätter 150 miljoner för att stärka introduktionsprogram vid utsatta gymnasieskolor.
Introduktionsprogrammen har växt de sista åren

Enklare att följa upp hur läkemedel används
Regeringen föreslår att uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring av läkemedelsanvändningen inom hälso- och sjukvårdsområdet ska underlättas. Detta ska ske genom Socialstyrelsens läkemedelsregister.
Föreslås träda i kraft 1 januari 2018 

Arbetsgivare skyldiga att ta större ansvar för rehabilitering och återgång i arbete
Regeringen och Vänsterpartiet föreslår att arbetsgivaren ska bli skyldig att ta fram en plan för återgång i arbete tillsammans med sin anställda senast då personen varit sjukskriven i 30 dagar.
Föreslås träda i kraft 1 juli 2018
Vd:s krönika
 
Statens ansvar för flexibla utbildningsvägar
Vad jobbar dagens gymnasie- och högskoleelever med om två decennier? Svaret är att ingen riktigt vet. Men så kallade ”Millennials”, generationen födda mellan 1980 och 2000, förväntas år 2025 utgöra 75 procent av arbetskraften. De är uppväxta i en digital och ständigt föränderlig värld och med förväntningar på en utbildning och arbetsmarknad som är tidsenlig, flexibel och innovativ. 
 
Kommuner, landsting och regioner arbetar systematiskt med att locka till sig och behålla utbildad personal. Det handlar till exempel om att använda rätt kompetens på rätt plats, att erbjuda fler att jobba heltid och att underlätta medarbetarnas karriärmöjligheter.
 
Trots detta är behovet av utbildad personal stort i flera viktiga välfärdsyrken. Åtta av tio landsting har idag svårt att rekrytera grundutbildade sjuksköterskor. I kommunerna är det besvärligt att hitta utbildade undersköterskor, socionomer och förskollärare. Sökandetrycket till många av utbildningarna är högt men det behövs helt enkelt fler utbildningsplatser.
 
Tyvärr har statens matchning av utbildningssystem och arbetsmarknadspolitik inte riktigt dimensionerats och anpassats efter arbetslivets snabba förändringar. Det är statens ansvar att se till att det finns flexibla utbildningsvägar in till jobben.
 
I rapporten ”Utbilda för framtidens välfärd” presenterar SKL ett antal framgångsfaktorer för hur staten bättre kan möta de krav arbetslivet ställer och kommer att ställa i ännu högre grad framöver. Vi anser bland annat att staten måste skapa fler utbildningsplatser på fler ställen, anpassa utbildningarna efter arbetslivets behov, gynna jämställda yrkesval och bättre tillvarata nyanländas kompetens.
 
Ett livslångt lärande är viktigt för att vara anställningsbar under ett helt yrkesverksamt liv. Det kan handla om omskolning eller att uppdatera sina kunskaper inom samma bransch. Eller att möjligheterna att studera vidare och byta yrke mitt i livet förbättras.
 
Staten har en viktig roll i att skapa utbildningsvägar till framtidens välfärdsyrken. Flera studievägar, flexibel fortbildning och smidig omskolning är en nödvändighet för en inkluderande och rörlig arbetsmarknad. Och det är också en nödvändighet för i att kommuner, landsting och regioner ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa möjliga sätt.

Lena Dahl

Tidigare krönikor