Flera pilotttester under våren och kännedomen om Stöd och behandling behöver öka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Pilottester av Skype för videomöten
 
Stefan Wallin
Under våren 2017 kommer Region Uppsala att testa Skype som videoverktyg i plattformen Stöd och behandling. Bland annat för att kunna använda fler funktioner kopplat till video, som delad skärm och att skicka meddelanden under videosamtalet. Användarna vill även kunna använda video i mobiltelefonen. Stefan Wallin är projektledare för Stöd och behandling i Region Uppsala:
– Skype finns naturligt i vår arbetsmiljö och vi tyckte att det var bra att få in det i vår behandling.
Läs nyheten
 
Kännedomen om plattformen Stöd och behandling behöver öka
 
Idag använder alla landsting plattformen Stöd och behandling och allt fler har börjat erbjuda invånarna internetbaserade stöd och behandlingar. Nu vill SKL sprida information om tjänsten för att ytterligare öka användningen.
Läs nyheten
Lägesbild över stöd- och behandlingsprogram i landstingen
 
Alla landsting är igång med arbetet i Stöd och behandling. Den intervjuundersökning som SKL gjorde mellan december 2017-januari 2017 visar att 18 landsting/regioner använder behandlingsprogram varav fyra även har stödprogram. Två landsting har stödprogram.
Läs nyheten
 
Patienter testar digital vårdplan i cancervården
 
Rebecca Stenfeldt
Nu ska patienter få möjlighet att prova en digital vårdplan för cancer i plattformen Stöd och behandling. Min vårdplan innehåller bland annat information om patientens diagnos och vilka utredningar patienten ska göra och när. Under våren genomförs pilottester i två regioner.
– I Östergötland kommer vi att köra piloter på urologkliniker i Norrköping och i Linköping. Vi hoppas att patienterna ska uppfatta att vårdplanen känns användbar och enkel jämfört med tidigare, säger Rebecca Stenfeldt, kontaktsjuksköterska i Norrköping och samordnare i Region Östergötland.
Läs nyheten
 
Nyutveckling och pilottester på Vitalis
 
Det pågående arbetet med nyutveckling i Stöd och behandling presenteras på konferensen Vitalis i Göteborg 26 april. Anette Cederberg, programansvarig SKL nyutveckling Stöd och behandling och Maria Berglund 1177 Vårdguiden talar om det pågående arbetet med samordnad individuell plan (SIP) och om möjligheten till integration av appar, videostöd och journalsystem i Stöd och behandling.
presentation av seminariet
Kommunerna erbjuds bli delägare i Inera
 
Samtliga kommuner i Sverige kan nu bli delägare i Inera AB. Därmed kan de enklare använda Ineras tjänster och dra nytta av bolagets erfarenheter från e-hälsoområdet. Inera AB har hittills varit helägt av samtliga landsting och regioner. Nu har de tidigare ägarna sålt merparten av sina aktier till SKL Företag AB, som formellt tog över ägarskapet den 16 mars.
Läs nyheten
 
Fortsatt granskning av internetbehandlingsprogram
 
Nationella kompetensgruppen fortsätter granskningen av internetbaserade behandlingsprogram under 2017. Syftet är att säkra kvalitén på de program som används eller kommer att användas i den svenska hälso- och sjukvården.
– Vi har jobbat fram principer och bedömningsgrunder för vad som är av vikt när man ska bedöma behandlingsprogram. Programmen ska bedömas både ur den behandlades synvinkel och ur hälso- och sjukvårdens synvinkel, säger Cecilia Björkelund, läkare i Västra sjukvårdsregionen och ordförande i nationella kompetensgruppen.
Läs nyheten
 
KBT via internet lika effektiv som vanlig KBT
 
Nils Lindefors
Kognitiv beteendeterapi via internet, iKBT, är både kostnadseffektiv och kliniskt effektiv. Det visar en ny rapport från enheten för internetpsykiatri vid Psykiatri Sydväst i Stockholm. Åtta års behandlingar av depression, paniksyndrom och socialt ångestsyndrom har utvärderats. Resultaten visar att alla samtliga grupper rapporterar signifikant hållbar förbättring med internet-KBT.
– Syftet med undersökningen är att redovisa hur det går för vanliga patienter i den vanliga vården, säger Nils Lindefors, verksamhetschef Psykiatri Sydväst, Huddinge sjukhus i Stockholm.
Till nyheten
 
Prenumerera på nyhetsbrevet om Stöd och behandling
 
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter om vad som är på gång inom plattformen Stöd och behandling.
anmälan nyhetsbrev
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom internetbaserat stöd och behandling i landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Anette Cederberg. Läs mer om SKL:s arbete med internetbaserat stöd och behandling.