Fler anställda och fler som arbetar heltid
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Fler anställda och fler som arbetar heltid
 
Antalet som arbetar heltid har ökat med över 50 000 personer de senaste två åren. Även antalet anställda fortsätter att öka i kommuner, landsting och regioner.

− Det är glädjande att allt fler går från deltidsarbete till heltidsarbete. Det gör att välfärdens stora rekryteringsbehov minskar och att samhället i förlängningen blir mer jämställt, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Flest nya i skola, socialtjänst samt vård och omsorg
 
8 av 10 kommuner har en bredbandsstrategi
 
Andelen kommuner med en bredbandsstrategi har ökat med 68 procentenheter sedan 2010. 83 procent av kommunerna har nu en strategi visar en undersökning från SKL, PTS och Bredbandsforum.
Undersökningen
 
Kommunal skola är bättre än statlig
 
SKL och landets kommuner vill fortsätta att utveckla den kommunala skolan. Vi är därför oroade över signaler om fler statliga pekpinnar. Skolan behöver bättre – men inte mer – statlig styrning, skriver bland andra Lena Micko i en debattartikel.
Apropå Skolkommissionens slutförslag
 
Mer från förbundet
 
Avtal 17: Befintliga avtal förlängs
Parterna inom industrin träffade nya avtal den 31 mars. SKL:s förhandlingar med Läkarförbundet och facken inom Allmän kommunal verksamhet fortsätter och de befintliga avtalen förlängs.
Pressmeddelande

Skolan kan möta och ta vara på elevers olikheter
Det är en ständig utmaning att utveckla skolan för att möta elevers olika behov. I skriften Olika är normen presenteras hur arbetet med inkluderande lärmiljöer kan gå till.
Framgångsfaktorer lyfts fram

Karlskrona först med nationell e-tjänst för serveringstillstånd
Som första kommun i Sverige lanserar Karlskrona en e-tjänst för restaurangföretagare som utvecklats inom ett samarbete mellan kommuner, myndigheter, SKL och regeringen.
Fler kommuner och e-tjänster står på tur

Ny presschef på SKL
Helene Lindstrand är ny presschef på SKL. Helene kommer närmast från arbetet som presschef i försvars- och säkerhetsföretaget Saab. 
Tidigare även Lärarförbundet och Regeringskansliet
Nytt från omvärlden
 
Förslag: utred legitimation för undersköterskor
Utredningen Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer föreslår bland annat att legitimation för undersköterskor ska utredas.
Kvalitetsplanen skulle spänna över fyra mandatperioder

Pengar till bemanning inom sociala barn- och ungdomsvården
Regeringen tillskjuter ytterligare 150 miljoner kronor till ökad bemanning i sociala barn- och ungdomsvården.
Socialstyrelsen följer upp satsningen

100 miljoner till barn och ungas psykiska hälsa
Regeringens befintliga satsning på psykisk hälsa utökas genom att 100 miljoner kronor tillförs landstingen.
Till bland annat första linjens psykiatri i primärvården

Ny statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi
Alejandro Firpo har utsetts till statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi.
Tidigare politiskt sakkunnig på Finansdepartementet

Organiseringen av skolmyndigheterna ses över
Regeringen har tillsatt en särskild utredare för att göra en bred översyn av ansvarsfördelningen och organiseringen av de statliga myndigheterna på skolområdet. 
Särskild utredare är Kerstin Hultgren

Rapport om skolan från Arbetsmiljöverket 
Nio av tio skolor har brister när det kommer till det förebyggande arbetsmiljöarbetet, enligt Arbetsmiljöverkets rapport.
30 procent av landets 6 000 skolor har inspekterats
Vd:s krönika
 
Skolan behöver mer samarbete
Om drygt två veckor kommer Skolkommissionen med sina förslag. I debatten inför detta framställs ibland ökad statlig styrning som en enkel lösning. Det här uppmärksammade SKL i en debattartikel i förra veckan.

Historien kan inte lära oss allt om framtiden. Men nog är det intressant att mycket av det som 1992 var argument för att kommunalisera skolan, nu används som argument för att åter göra den statlig. Det var elevers olika resultatnivå, statens problem med finansieringen av skolan och att lärarna upplevde sig styrda i sin undervisning som var argument för kommunaliseringen av skolan.

Poängen med den kommunala skolan är att alla skolor och elever inte är lika. Och det är kommunerna som har bäst kunskap om sina skolors och sina elevers olikheter. Med den kunskapen kan kommunerna följa upp elevernas resultat och fördela resurser efter lokala behov. Så att alla elever får den undervisning och det stöd de behöver. Lärare och rektorer behöver den närheten till dem som prioriterar verksamheten. Kommunerna har också en unik förutsättning att samverka med samhället runt skolan.

Staten har inte den närhet till skolan som kommunerna har, och kommer aldrig att få.

I debatten om skolan är det ibland som att kommunerna inte finns. Då framstår det lätt som att det endast är staten som höjer löner, står för skolutveckling och bäst fördelar resurser till olika skolor. Trots att det är kommunerna som stått för merparten av lärarnas löneökningar de senaste åren. Trots att det är kommunerna och inte staten som står för den löpande skolutvecklingen. Trots att det är kommunerna som tar emot det största antalet nyanlända elever Sverige någonsin haft.

Svensk skola står inför historiskt stora utmaningar. Vi behöver bland annat ta oss an segregationen, digitaliseringen och behovet av skolans utveckling och utbyggnad. Det handlar om att ge varje elev en riktigt bra skolgång. För att lyckas behöver vi ett gott samarbete mellan huvudmännen och staten.

SKL vill ha bättre – men inte mer – statlig styrning. Det innebär ett samarbete som bygger på täta kontakter, väl förankrade reformer och tydliga roller där ansvar och befogenheter följs åt. Jag är övertygad om att det är möjligt. Jag är också övertygad om att det är nödvändigt. 

Lena Dahl, vd

Tidigare krönikor