Kompetensen ska höjas i vård och omsorg
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kompetensen ska höjas i vård och omsorg
 
SKL och Kommunal är överens om satsning på kompetenshöjning i vård och omsorg. Antalet äldre som behöver välfärdstjänster ökar samtidigt som många medarbetare går i pension.

− Efterfrågan på både undersköterskor och vårdbiträden är stor framöver. Samtidigt fortsätter söktrycket till vård- och omsorgsprogrammet att vara lågt. Här behövs olika insatser för att locka fler sökande, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
SKL och Kommunals avsiktsförklaring
 
Arbete mot radikalisering bör ske på kommunernas villkor
 
En nationell samordning kring våldsbejakande extremism behöver permanentas. Viktigt är också att kommunerna har fortsatt stort handlingsutrymme i arbetet mot radikalisering, anser SKL.
Statlig detaljstyrning bör inte styra arbetet
 
Efterlängtad översyn av socialtjänstlagen
 
Sedan lagen stiftades för 30 år sedan har socialtjänstens ansvar förändrats utan att lagen hängt med. Därför välkomnar SKL regeringens initiativ.
Uppdraget ska redovisas senast 1 december 2018
 
Brottsförebyggande arbete kräver lokal samverkan
 
Nästan alla kommuner har etablerat samarbete med polisen kring brottsförebyggande arbete visar en ny rapport från SKL och MSB. Nya utpekade kommunpoliser tros kunna underlätta samarbetet.
Öppna jämförelser trygghet och säkerhet
 
Mer från förbundet
 
Digital tjänst blir billigare för kommunerna
Kommunerna sparar både tid och pengar genom att gå från manuell till digital hantering av underlag för bedömning av ekonomiskt bistånd. Nu sänks också kostnaderna för tjänsten SSBTEK.
Används idag av 252 kommuner

Nationell läkemedelslista behövs
SKL välkomnar regeringens förslag till lag om en nationell läkemedelslista. I promemorian presenteras en gedigen beskrivning av nuläget, informationsbehoven och de problem som finns i dag.
Rimligt börja med recept

Landsbygdsutredningen tar ett samlat grepp
SKL ställer sig i huvudsak bakom landsbygdsutredningens yttrande. Men utredningen missar de regionalt utvecklingsansvarigas centrala roll för utvecklingen.
Bra med översyn av reseavdraget

Se över reglerna för överförmyndare och gode män
SKL begär i en skrivelse till regeringen att en utredning tillsätts som från grunden ser över och utformar en ny lagstiftning om överförmyndare, gode män och förvaltare.
Möjliggör en professionalisering av uppdragen

Brister i Boverkets modell för nybyggnadsbehov
Boverket har tagit fram en modell för att beräkna framtida bostadsbehov. SKL tillstyrker, men menar att modellen inte ensamt kan användas när kommunerna planerar för framtidens behov.
Framför allt osäkerheter kring in- och utvandring
Nytt från omvärlden
 
Lag ska förhindra att universitetssjukhus privatiseras
Regeringen föreslår en ny lag som ska förhindra att hela eller delar av universitetssjukhus privatiseras.
Föreslås träda i kraft 1 augusti 2017
Vd:s krönika
 
Ansvarsfulla insatser hyllas
Även om det gått några dagar sedan det fruktansvärda dådet i centrala Stockholm, är det fortfarande mycket känslosamt. 

Mina tankar går naturligtvis till alla som drabbades – de som dödades och skadades och deras anhöriga, de som på något sätt upplevde något ingen ska behöva vara med om. Och minnesstunden och blomsterhavet på Sergels torg tror jag inte lämnat någon oberörd, och många av oss deltog också i den tysta minuten under måndagen.

Men det som också berört mig djupt är hur polis, räddningspersonal, vårdpersonal, lärare, förskollärare och allmänhet hyllas för sina insatser. Hur väl samarbetet fungerade i den akuta situationen, hur ett effektivt polisarbete ledde fram till ett snabbt gripande, hur det var självklart för skolor och förskolor att fortsätta hålla öppet tills försenade föräldrar kunde ta sig fram. För det som manifesterades i en brutal och förfärlig händelse, sker dagligen i vårt land: medarbetarna i offentlig sektor tar ansvar för de situationer som uppstår, stora som små.

Det som också står klart, och som har blivit tydligt på så många sätt sedan i fredags, är att händelser av det här slaget väcker motkrafter. Mer än någonsin betonas vikten av ett öppet och medmänskligt samhälle, ett samhälle som vilar på demokrati och människors lika värde och på invånarnas förtroende för att samhället fungerar som det ska.

Sedan tidigare vet vi på SKL att invånarna har mycket stort förtroende för räddningstjänst, skola, förskola. Polis och sjukvård får också höga förtroendesiffror i andra undersökningar. Vi brukar säga att Sveriges viktigaste jobb finns i offentlig sektor, något som står ännu starkare efter fredagens händelser. Vi kan alla vara otroligt stolta över våra medarbetare – de här dagarna och alla andra dagar.

Lena Dahl

Tidigare krönikor