Miljöchefsnytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sveriges Kommuner och Landsting ger ut detta nyhetsbrev några gånger per år som information till er som är chefer inom miljöområdet i kommunerna. Vi vill delge er aktuella frågor som vi arbetar med, bland annat i samarbete med den grupp av kommunala miljöchefer vi träffar fyra gånger per år. Information om miljöfrågor finns även på www.skl.se/miljo.

Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.

Ha en skön vår!

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef, Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, tfn 08-452 78 63, ann-sofie.eriksson@skl.se
Buller
 
Ändringar i förordning om trafikbuller (SFS 2015:216) vid bostadsbyggnader
 
Civilutskottet anordnade en offentlig utfrågning om riktvärden för trafikbuller den 23 mars 2017. Utskottet ville höra deltagarnas erfarenheter och synpunkter när det gäller riktvärden som anges i förordningen. Flera kommuner och statliga myndigheter såg inga problem med nuvarande föreskrifter, men bostadsbolagen ansåg att de vid vissa lägen begränsade lägenhetsutformning och byggande. Såvitt SKL har förstått kommer regeringen att ändra riktvärdena för buller vid nyproduktion från 55 dBA till 60 dBA vid fasad och från 60 till 65 dBA för lägenheter under 35 kvm. Ambitionen är såvitt SKL har förstått att ändringen i förordningen kommer att gälla från den 1 juli 2017.

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
SKL tar fram bullerhandbok och anordnar konferens om ändringarna i trafikbullerförordningen
 
Med anledning av kommande ändringar i trafikbullerförordningen (2015:216) och den skrift om åtgärder för minskat trafikbuller som SKL i samverkan med Trafikverket och Stockholms stad håller på att arbeta fram är konferensdagen framflyttad till den 28 september. Det tidigare datumet i juni blir inte av.

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
Energi och klimat
 
Klimatklivet i vårbudgeten
 
Regeringen föreslår i vårbudgeten att Klimatklivet tillförs 500 miljoner kronor under 2017, utöver tidigare 700 miljoner kronor. Söktrycket har varit stort från både kommuner, landsting och regioner och näringsliv. Medfinansieringen är i regel 50 procent och avser biogasanläggningar, laddstolpar och andra klimatinvesteringar.
 
Klimatklippet: Tips och goda exempel för klimatarbetet
 
SKL har publicerat ett antal korta filmer med tips och exempel från kommuner, landsting och regioner på arbetet för att minska sin klimatpåverkan och anpassa sig till ett förändrat klimat. Förslagen från SKL:s klimatberedning publiceras i början av maj.

Klimatklippet: Tips och strategier för ett hållbart klimatarbete

Kontakt:  Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se och
Emilie Gullberg, tfn 08-452 73 50, emilie.gullberg@skl.se
 
Nya energikrav i BBR – SKL:s synpunkter
 
Boverkets förslag på nya energihushållningsregler i BBR har varit på remiss och väntas presenteras 1 juni 2017. SKL har i remissvar och debattartikel framfört bland annat att på kort sikt måste de föreslagna primärenergifaktorerna justeras så de speglar den faktiska användningen av sekundära energiresurser i fjärrvärme och fjärrkyla, annars kommer värmepumpslösningar att fortsatt gynnas oskäligt, med högre effektbehov och klimatpåverkan från energisystemet som följd.

Debattartikel om kommande BBR

Kontakt:  Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se
 
Miljöbyggnad 3.0 – SKL:s synpunkter
 
Kriterierna för Miljöbyggnad har varit på remiss. SKL har i remissvar och debattartikel lyft fram behovet av flera justeringar för energikraven som är mer konkurrensneutrala mellan fjärrvärme och värmepumpar. Bland annat effektkrav på skarpare nivåer och en värdering av tillförd energi som också tar hänsyn till resurseffektivitet.

Debattartikel om Miljöbyggnad 

SKL:s replik

Kontakt: Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se
Havs- och vattenfrågor
 
VAKA-gruppen får ny finansiering i vårbudgeten
 
Livsmedelsverket har en nationell vattenkatastrofgrupp (VAKA) som fungerar som stöd för i första hand kommuner och dricksvattenproducenter vid kriser som rör dricksvatten. Vattenkatastrofgruppen har byggts upp och drivits med hjälp av krisberedskapsmedel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Regeringen höjer anslaget 1:14 till Livsmedelsverket i vårbudgeten med 2 600 000 kronor. SKL gläds åt detta och har länge drivit frågan om att VAKA:s finansiering måste lösas långsiktigt.

Kontakt:  Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Små avlopp – remissförslag om ny förordning
 
Miljö- och energidepartementet har skickat ut HaV:s rapport ”Tydligare regler för små avloppsanläggningar” på remiss. SKL ser positivt på att bestämmelser om enskilda avlopp regleras i författning och anser att det är kommunerna som ska peka ut känsliga områden. Styrmedelsförslagen är dock för omfattande och måste förenklas. SKL:s styrelse kommer fatta beslut den 12 maj.

Kontakt:  Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Risk för vattenbrist och torka i sommar
 
Stora delar av Sverige har grundvattennivåer under och mycket under det normala. Kommuner som ligger i områden med låga eller mycket låga grundvattennivåer kan komma att få problem med vattentillgången, och bör vara observanta på detta redan nu.

SKL har samordnat ett utskick med information från Sveriges Geologiska Undersökning och Livsmedelsverket, till landets alla kommunchefer om den rådande situationen. Utskicket omfattar kartunderlag och SGU:s bedömning, samt Livsmedelsverkets rekommendationer om hur kommunen kan arbeta med frågan. SKL fortsätter att ha dialog med de nationella myndigheterna och Svenskt Vatten om hur de kan stödja berörda kommuner.

Kontakt: Ann-Sofie Eriksson, tfn 08-452 78 63, ann-sofie.eriksson@skl.se
Livsmedelsfrågor
 
Ny kontrollförordning
 
Den 15 mars 2017 antogs en ny förordning om offentlig kontroll inom livsmedelsområdet m.m. (Förordning (EU) 2017/625). Den ersätter den gamla ”882:an”, som gällt sedan 2004. Den nya kontrollförordningen är utökad gentemot den tidigare, varför det finns anledning att gå igenom den. Ikraftträdandet är i stort den 14 december 2019, men det finns vissa artiklar som träder ikraft tidigare (artikel 163 redan den 28 april 2017) och senare. Ett tips för att se förändringarna gentemot nuvarande 882:a är att gå igenom Bilaga V i den nya förordningen där det finns en jämförelsetabell mellan den gamla och den nya förordningen.

Livsmedelsverkets information om den nya förordningen

Förordning (EU) 2017/625
 
Kontakt: Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.se
Miljömål – hållbar utveckling
 
Årlig uppföljning av miljömålen
 
Luftkvaliteten förbättras, försurningen minskar och till år 2020 kommer miljökvalitetsmålen Säker strålmiljö och Skyddande ozonskikt att nås eller vara nära att nås. Men mycket återstår att göra för att nå alla miljömål, visar 2017 års årliga uppföljning av Sveriges miljömål.

Utvecklingen går åt fel håll för ekosystemens återhämtning och bevarandet av biologisk mångfald, trots nationella och internationella åtgärder. Åtgärderna för att nå Sveriges miljömål bidrar till att nå de 17 globala hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030.

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Centrum för ökad substitution SOU 2017:17
 
Utredningen om Centrum för ökad substitution av farliga ämnen i kemiska produkter och varor överlämnade sitt betänkande till regeringen i början på april. Utredningens uppdrag har varit att kartlägga och analysera olika aktörers behov av ett centrum för ökad substitution av farliga ämnen, kartlägga och dra erfarenheter från liknande verksamheter i Sverige och internationellt. Dessutom att klargöra centrumets närmare inriktning och hur dess verksamhet kan avgränsas samt föreslå hur ett sådant centrum kan finansieras och bedöma om det bör knytas till befintliga organisationer eller institut. 

Läs mer här

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Reviderade föreskrifter för kommunal avfallsplanering och metoder för att utföra skräpmätningar
 
Naturvårdsverket (NV) har reviderat föreskrifterna om kommunal avfallsplanering och ersätter från och med den 1 maj 2017 tidigare föreskrifter med en ny föreskrift, NFS 2017:2. I de nya bestämmelserna har NV föreskrivit ett tydligare fokus på avfallsförebyggande åtgärder. Bland annat ska kommunerna ange mål och åtgärder som utgår från de nationella miljökvalitetsmålen, etappmålen samt andra relevanta mål, strategier och planer. I föreskrifterna har mål och åtgärder för nedskräpning tillkommit. Det har tillkommit ett krav på kommunerna att redovisa de styrmedel som kommunen planerar att använda för att implementera mål och åtgärder. Dessutom har begreppet hushållsavfall ersatts av begreppet avfall som kommunen ansvarar för, vilket tydliggör att kommunen ansvarar för både hushållsavfall och avfall som uppkommer i kommunens egna verksamheter.

I föregående nyhetsbrev har SKL skrivit om att NV även föreslagit ändringar i lagen (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och där förändringarna bland annat innebär att kommunerna måste planera för att nedskräpning inte ska uppstå. Sammantaget innebär dessa två regeländringar ett utökat kommunalt ansvar för framförallt nedskräpning. En viktig del för att kunna sätta upp mål och åtgärder mot nedskräpning och för att kunna följa upp dessa mål är att ha metoder för att kunna mäta skräpet. Till exempel har Håll Sverige Rent tillsammans med SCB tagit fram metoder för att mäta skräp i olika miljöer, som stadsmiljö, park och andra öppna ytor.

Information om Håll Sverige Rents metoder hittar ni här

Kontakt: Fredrik Bäck tfn 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se
 
Låt gammalt bli nytt
 
Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) startade förra året en kampanj för att få privatpersoner att sortera avfall i större utsträckning än vad som sker idag. Kampanjen heter ”Låt gammalt bli nytt” och går ut på att en artist återvinner sin musik men i ny förpackning och med en ny text och ett nytt budskap om vikten av att återvinna. Den första artisten som FTI samarbetade med var Ebbot Lundström under rubriken ”Ebbot återvinner Ebbot”. I början av april i år lanserades nästa artist som är Tityo.

Utöver att artisterna i kampanjen berättar om sina engagemang för miljö och återvinning finns på kampanjsidan sju myter om återvinning samt ett antal tips för hur man bäst kan planera sitt hem för att höja graden av avfallssortering.

FTI har vänt sig till SKL för att lyfta frågan om kommunerna vill vara delaktiga i kampanjen genom att direkt använda FTI:s material i sitt avfallsförebyggande arbete eller t.ex. genom att få hjälp med att arbeta in FTI:s sju myter i respektive kommuns ordinarie avfallsförebyggande arbete. FTI tar inte betalt för detta, utan vill snarast styra in människor på kampanjsidan för att höja graden av återvinning.

SKL ser detta som ett bra tillfälle för kommunerna att få hjälp med att uppfylla sitt informationsansvar i linje med de nya reglerna i producentansvarsförordningen. Om det låter intressant kontakta Annica Dahlberg, kommunikationschef vid FTI, annica.dahlberg@ftiab.se, tfn 08-566 144 20.

Kontakt: Fredrik Bäck tfn 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se
Taxefrågor
 
Ny miljöprövningsförordning medför ändringar i taxebilaga 2
 
Regeringen beslutade i december 2016 om ändringar i ett antal förordningar som påverkar kommunernas taxebilaga 2. SKL har gett ut ett cirkulär (nr 17:10) med anledning av förändringarna.

Mer information och rekommendationer
 
Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Hur går SKL:s utvecklingsarbete om ny taxemodell?
 
SKL arbetar vidare med ny taxemodell inom miljöbalkens område, och ska under våren träffa företrädare för användarföreningar, centrala myndigheter och näringslivsorganisationer.

Mer information om modellen finns här
 
Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Vill du vara med och utveckla framtidens behovsutredning?
 
SKL fortsätter arbetet med en gemensam behovsutredning och utvecklar ett koncept för hur det kan se ut. Under våren har vi träffat ett antal kommuner och arbetet fortsätter under hösten 2017. Gruppen behöver bli större! Vill du vara med? Kontakta oss på SKL för intresseanmälan och mer information.

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
Tillsyn
 
Radon
 
Arbete med nationell handlingsplan för radon pågår. Strålsäkerhetsmyndigheten leder arbetet. Strålsäkerhetsmyndigheten utbildar just nu även om radioaktiva ämnen i dricksvatten.

Strålsäkerhetsmyndighetens utbildning

Kontakt: Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
Övrigt
 
SKL har tagit fram ramavtal för flerbostadshus
 
Bostadsbehovet är stort. 240 av landets 290 kommuner med 94 procent av Sveriges befolkning uppger att det saknas bostäder. För att möta behovet har SKL för första gången tillsammans med SKL Kommentus Inköpscentral AB (SKI) genomfört en nationell upphandling för permanenta lägre och högre flerbostadshus.

SKL vill aktivt stimulera utvecklingen av koncept för byggsystem till bostäder för att få ner kostnaderna och korta byggtiderna. Avtal har tecknats med sammanlagt sex leverantörer och avtalstiden är om fyra år med möjlighet till ytterligare två års förlängning. De upphandlade husen klarar byggreglerna även i bullriga lägen och har bättre energiegenskaper än vad Boverket kräver. Beräkningar visar att husen kan bli runt 25 procent billigare än traditionella flerbostadshus.

Kontakt: Jan-Ove Östbrink, tfn 08-452 71 05, Jan-Ove.ostbrink@skl.se
 
Vem i kommunen ansvarar för tillsyn/kontroll/prövning beträffande alkohol/folköl, receptfria läkemedel samt tobak?
 
SKL får ofta frågor från kommuner och berörda centrala myndigheter om vilka nämnder och förvaltningar i landets kommuner som ansvarar för tillsyn, kontroll och prövning utifrån Alkohollagen, Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel samt Tobakslagen. Eftersom vi uppfattat att det på senare tid skett en del organisatoriska förändringar bland kommunerna skulle vi vilja få en aktuell bild av hur dessa frågor organiseras ute i kommunerna. För att slippa göra en omfattande enkät önskar vi därför få snabba svar från er via mejl på nedanstående frågor.

Vilken nämnd och förvaltning i er kommun ansvarar för:

1. Tillsyn/tillståndsprövning enligt Alkohollagen?
2. Kontroll av Receptfria läkemedel?
3. Tillsyn enligt Tobakslagen
4. a) Har ansvaret för något av dessa områden flyttats under det senaste året?  
    b) Finns förslag på att ansvaret ska flyttas?

Tack på förhand för era svar, som ni skickar till: thomas.forsberg@skl.se

Kontakt: Thomas Forsberg, tfn 08-452 78 82, thomas.forsberg@skl.se
Aktuella konferenser och seminarier
 
 
Miljömålsdagar
 
Tid och plats: 30-31 maj 2017 i Östersund

Miljömålsdagarna är en nationell årlig konferens för miljösamordnare och chefer som vänder sig till statliga myndigheter, kommuner och näringsliv. Miljömålsdagarna anordnas av Länsstyrelsen i Jämtland i samverkan med bl.a. Östersunds kommun och SKL.

Program

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Konsten att planera och finansiera tillsyn
 
Tid och plats: 4-5 september 2017 i Stockholm

Första dagen diskuterar vi SKL:s nya koncept för behovsutredningar. Hur ska vi prioritera, veta vårt behov och enas om vad som ska göras? Gruppövningar och diskussion. Andra dagen diskuterar vi hur vi får resurser för den tillsyn som behövs och tar del av SKL:s utvecklingsarbete av miljöbalkstaxan med tillsynsfaktorer.

Program kommer ut på vår webbplats senare. Här finns mer information och länk till anmälan.

Kontakt: Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se och
Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
 
Möte med nätverket för miljöstrateger
 
Tid och plats: 7-8 september 2017 i Stockholm

SKL anordnar ett möte för miljöstrateger i SKL:s lokaler. Vi börjar på torsdagseftermiddagen och håller på till sen eftermiddag på fredagen. Agenda 2030 och hur vi arbetar med hela bredden är ett  tema som kommer att tas upp. Vi återkommer med särskild inbjudan.

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se och Andreas Hagnell, tfn 08-452 78 66, andreas.hagnell@skl.se
 
Konferens om ändringar i förordningen om trafikbuller samt åtgärder för minskat trafikbuller
 
Tid och plats: 28 september 2017 i Stockholm

Med anledning av kommande ändringar i trafikbullerförordningen (2015:216) och den skrift om åtgärder för minskat trafikbuller som SKL i samverkan med Trafikverket och Stockholms stad håller på att ta fram är konferensdagen framflyttad till den 28 september. Det tidigare datumet i juni blir inte av. Ett detaljerat program kommer innan sommaren.

Mer information finns här

Kontakt: Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 78 60, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Kommunala miljöchefsdagar
 
Tid och plats: 9-10 november 2017 i Stockholm

SKL anordnar en 1 och en halv dagskonferens med aktuella myndighetsfrågor inom miljö- och hälsa samt livsmedelsområdet i november. Håll datumet!

Mer information och anmälningslänk finns här

Kontakt: Fredrik Bäck, tfn 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se  och Tove Göthner, tfn 08-452 79 25, tove.gothner@skl.se
 
Heldagsseminarium om kommunala perspektiv på förorenad mark
 
Tid: 18 oktober 2017

SKL anordnar ett heldagsseminarium om kommunala perspektiv på förorenad mark och PFAS. Ytterligare information kommer närmare sommaren.

Kontakt: Fredrik Bäck 08-452 77 14, fredrik.back@skl.se och Michael Öhlund, tfn 08-452 79 63, michael.ohlund@skl.se
Dokumentation från genomförda konferenser
 
Presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder 3-4 april 2017 i Stockholm
 
Presidiedagarna för miljö-, plan- och byggnämnder är en årligen återkommande konferens där vi lyfter aktuella samhällsbyggnads- och miljöfrågor inom era ansvarsområden. De samlar medverkande från SKL, berörda departement, kommuner och andra intressanta aktörer, för att informera och inspirera kring aktuella ämnen. Presidiedagarna är också ett tillfälle att träffa kollegor från hela landet.

Här finns presentationerna
 
Vi som jobbar med miljöfrågor:
 
Kerstin Blom Bokliden, tfn 08-452 7860, kerstin.blom.bokliden@skl.se
Thomas Forsberg, tfn 08-452 7882, thomas.forsberg@skl.se
Fredrik Bäck tfn 08-452 7714, fredrik.back@skl.se
Tove Göthner, tfn 08-452 7925, tove.gothner@skl.se
Andreas Hagnell, tfn 08-452 7866, andreas.hagnell@skl.se
Michael Öhlund, tfn 08-452 7963, michael.ohlund@skl.se


Information om hur SKL jobbar med miljöfrågor