Avtalet med Kommunal förlängs till 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Avtalet med Kommunal förlängs till 2020
 
SKL och Pacta är överens med Kommunal om att förlänga det befintliga avtalet ett år fram till 2020. Avtalet innehåller löneökningar i nivå med märket som satts av industrin.

– Det sista avtalsåret innehåller en utökad möjlighet att lokalt premiera medarbetare utifrån kompetens, specialistkunskap och bidrag till verksamhetens mål, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
Värnar den rådande lönebildningsmodellen
 
Satsningar på barn och unga i vårbudget
 
I vårändringsbudgeten satsar regeringen på barn och ungdomar samt förlossningsvård vilket SKL välkomnar. Resurserna behövs men riktade statsbidrag skapar osäkerhet för kommande år.
SKL:s kommentar
 
 
Abortvägrande barnmorska ej diskriminerad
 
Region Jönköpings län har inte diskriminerat den barnmorska som meddelat att hon vägrar att delta i abortvård på grund av sin tro. Arbetsdomstolen (AD) avslår barnmorskans krav på skadestånd. Region Jönköpings län har företrätts i AD av SKL:s arbetsrättschef Sophie Thörne.
"Vården ska utgå från patientens behov – inte personalens"
 
Mer från förbundet
 
Skolbloggen om ökade skillnader i elevers prestationer
På Skolbloggen skriver Per-Arne Andersson om OECD:s och utbildningsminister Gustav Fridolins seminarium om den minskade likvärdigheten i svensk skola. Familjebakgrunden spelar större roll än i genomsnittet inom OECD.
Skolbloggen

Kompetenshöjning inom vård och omsorg
Agneta Jöhnk skriver på Arbetsgivarbloggen om rekryteringsbehovet inom vård och omsorg. Behovet är stort och det behövs bland annat fler vårdbiträden och undersköterskor. Tyvärr är det alldeles för få som väljer att utbilda sig till dessa yrken i dagsläget.
Arbetsgivarbloggen

Komma till rätta med undernäring
Hans Karlsson skriver på Vårdbloggen om orsakerna till undernäring bland äldre och hur de ibland är samverkande. Och om kvalitetsregistret Senior alert, vars syfte är förebyggande - att registrera riskbedömningar och åtgärder.
Vårdbloggen
Nytt från omvärlden
 
Regeringens vårbudget presenterad
Finansminister Magdalena Andersson har presenterat regeringens vårändringsbudget.
Vårändringsbudget 2017

Stadieindelad timplan i grundsärskolan
Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att förbereda förslag till nya timplaner för bland annat grundsärskolan.
Ska redovisas senast 1 april 2018

Jämlikhetspeng till utsatta skolor
Regeringen inför en jämlikhetspeng som ska fördelas till grundskolor som har lägst andel behöriga elever till gymnasieskolans nationella program.
2017 uppgår jämlikhetspengen till en halv miljard

Boverkets uppföljning av PBL:s tillämpning
Boverkets årliga uppföljning av plan- och bygglagstiftningens (PBL) tillämpning har redovisats till Näringsdepartementet. 2016 fick tolv kommuner nya kommunomfattande översiktsplaner.
Boverkets årliga uppföljning

Socialstyrelsens kartläggning av förlossningsvården
Socialstyrelsens undersökning av vården till kvinnor efter förlossning visar på brister.
"Det saknas kontinuitet i vården"
Vd:s krönika
 
Riktade statsbidrag skapar osäkerhet
Under tisdagens förmiddag presenterade regeringen ändringar av budgeten för 2017. Satsningarna riktar främst in sig på barn och unga, inte minst de som har behov av extra stöd och hjälp. Intentionerna är goda och SKL välkomnar ekonomiska tillskott till kommuner, landsting och regioner. Det är dock något som skaver. Det finns viktiga frågor som lämnas svarslösa. Var finns långsiktigheten och den hållbara planeringen? Vad kan kommuner, landsting och regioner göra med pengar som tillförs ett år för att sedan försvinna?

I budgeten finns riktade statsbidrag till förlossningsvård, socialtjänsten, barn och ungas psykiska hälsa, utsatta skolor och gymnasieskolans introduktionsprogram. Här finns också välkomna tillskott som Klimatklivet, som stärker det lokala och regionala arbetet för en fossilfri miljö.

Regeringen talar om en minskad detaljstyrning av välfärden och att arbeta för en mer strategisk användning av statsbidrag. Såväl finansministern som civilministern har tidigare uttryckt att generella statsbidrag bör vara utgångspunkten när staten förmedlar pengar till kommuner, landsting och regioner. Samtidigt har man under 2017 satsat totalt elva miljarder kronor i riktade bidrag till skolan och 150 miljoner kronor för att öka den kommunala bemanningen inom socialtjänsten. Inte nog med att bidragen skapar ryckighet och oförutsägbarhet, de driver dessutom upp kostnaderna som kommunerna har kvar när bidragen försvinner.

Kommuner, regioner och landsting står alla inför utmaningar på grund av ett växande antal yngre och äldre. Utmaningarna kan dock se olika ut och påverka vissa verksamheter mer än andra beroende på var i landet man befinner sig. Det är just därför som SKL jobbar för att minska antalet riktade statsbidrag.

Generella värdesäkrade statsbidrag skapar en långsiktig styrning som vilar på det lokala självstyrets grunder. De ökar möjligheterna att planera den egna verksamheten utan att tumma på högt ställda kvalitetskrav. Generella statsbidrag behövs - för välfärden.


Lena Dahl

Tidigare krönikor