"Påsken handlar om att det kommer ljus efter mörker"
 

Påsken är kristendomens viktigaste högtid men handlar för många till stor del om mat och godis. Men det kan också vara en ingång till budskapet, sade biskop Martin Modéus i sitt samtal med P4 Östergötlands Jessica Gredin i Klosterkyrkan i Vadstena på skärtorsdagen.

Lyssna till samtalet här.
 
Avtal tecknat med kontorsinredningsföretag som återvinner möbler
 
Nyhet april 2017: Linköpings stift har tecknat ett avtal med RP Kontorsinredning - ladda ner ett dokument här för mer information. Här följer en presentationstext från företaget.
 
Mitt namn är Christoffer Thorell och jag arbetar på RP Kontorsinredning i Linköping. RP-koncernen är idag Sveriges största aktör inom hållbar kontorsinredning, vår affärsidé är att återanvända möbler kan rustas upp och användas vidare av andra företag. På det sättet minskar vi påverkan på miljön samtidigt som våra kunder kommer över högkvalitetsmöbler till en betydligt lägre kostnad mot att köpa nytt.  
 
Linköpings stift har ju kommit väldigt långt i sitt miljöarbete och vi är därför väldigt glada att vi nu kan presentera det här samarbetet. För att alla inom stiftet skall få så bra överblick som möjligt så har vi tagit fram en presentation för samarbetet som finns bifogad i detta mail.  
Jag kommer inom den närmsta tiden att höra av mig till ansvariga på de olika orterna, dels för att presentera oss ytterligare och kanske försöka få till ett möte ute lokalt på de olika orterna.
 
Vid frågor eller funderingar så är det bara att ringa, skicka ett mail eller varför inte besöka vårt showroom och lager på Norra Stånggatan 20 i Linköping.  Här finns det 2300 kvm med möbler och kontorsinredning. Det går så klart också bra att gå in på www.rp.se för att få en bättre överblick om oss och vårt utbud.  
 
Tack på förhand och med förhoppning att vi hörs inom kort.      
 
Är du 18-25 år och vill göra ett volontärår?
 

I Linköpings Domkyrkopastorat finns sedan flera år tillbaka ett eget volontärprojekt.

Projektet har två platser och tar emot ungdomar från hela stiftet.
 
Volontäråret är till för ungdomar som är mellan 18-25 år som vill göra en meningsfull insats för sina medmänniskor och för Svenska kyrkan i Linköpings domkyrkopastorat. Syftet är också att ungdomen ska få en inblick i kyrkans olika verksamhetsområden och få utrymme till reflektion kring livet och tron.
 
Syftet för volontärarbetsplatsen är att få in en ung människas perspektiv i sin verksamhet och samtidigt erbjuda dem en möjlighet att undersöka vad det innebär att arbeta inom Svenska kyrkan.
 
Det krävs inga speciella förkunskaper för att göra Volontäråret, men volontärerna måste ange två referenter i ansökan, varav en ska ha kyrklig anknytning.
 
Sista ansökningsdag för volontärer som söker Volontäråret är den 29 maj 2017.
 
Läs mer här.
 
Hjärtligt möte med den ungerska lutherska kyrkan
 

Linköpings stifts vänrelation med den ungerska lutherska kyrkan fortsätter. Mellan den 6 och 10 april åkte biskop Martin tillsammans 11 präster från stiftet ned till staden Szeged i södra Ungern för att träffa lika många ungerska kollegor. I år samlades deltagarna kring seminarier och föreläsningar om identitet, nattvarden och socialt arbete.
 
Direktorn för den ekumeniska hjälporganisationen Hungarian Interchurch Aid, (HIA) Klára Keveházi, berättade om hur man arbetade under hösten 2015 när den stora flyktingströmmen passerade Ungern. HIA var den organisation som stod vid gränsstationerna och delade ut mat och vatten till de passerande. De numera stängda gränserna har lett till att situationen är annorlunda och med ett betydligt färre antal flyktingar. Den svenska gruppen berättade om mottagandet i Sverige och hur stiftets församlingar arbetat aktivt med t ex språkkaféer. Vi samtalade om att situationerna är väldigt olika i våra respektive länder och om vikten av att ta emot flyktingar.
 
Under dagarna fick vi också göra en resa till den ungersktalande lutherska kyrkan i norra Serbien (som innan 1920 hörde till Österrike-Ungern) och fick knyta kontakt med den lokale prästen i staden Subotica. I Centraleuropa har gränserna flyttats under årens lopp vilket lett till grupper av minoritet utspridda överallt. För ett så relativt homogent land som Sverige kan det vara svårt för att förstå hur det innebär att tillhöra en minoritet. I Szeged och Subotica fanns det stora judiska grupper med 2 stora synagogor som vi fick besöka. Båda klarade sig under andra världskriget och renoverades nu. De bägge synagogorna hade var för sig ca 3000 sittplatser.
 
Dagarna avslutades med deltagande i det lokala församlingslivet i Szeged där deltagare ur den svenska gruppen fick bidra med betraktelser och fick predika på palmsöndagen. Om 2 år ses deltagarna igen då det är dags att träffas i Sverige och någonstans i Linköpings stift.

Fredrik Olofsson
 
Kurser och mötesplatser 
 
Fastighetsdag 9 maj på Vårdnäs

Linköpings stift inbjuder till fastighetsdag den 9 maj 2017 på Vårdnäs stiftsgård.
Vi kommer under dagen ha ett antal föreläsningar kring olika inriktningar som textil, trä och tjära/spån - material som vi möter och kommer i direkt kontakt med i och med vårt ansvar och uppdrag.
Dagens fokus är; Vård och Underhållsplaner, Kyrkoantikvarisk ersättning och nationell nivås arbete. Dagen kommer även att belysa städning i kulturhistorisk miljö. Vi kommer även att beröra fastighetsystem, fastighetsregister, samverkande inköp som el, och tillfälle för att nätverka inom vårt stift.
 
Följ med på en resa till tre kyrkor i Linköpings stift: Matteus kyrka i Norrköping, Charlottenborgskyrkan i Motala och Domkyrkan i Linköping. Heldag med buss.
Medverkande

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift
Peter Bexell, teologie doktor, kyrkohistoriker, Zettervallinstitutet
Eva Nyström Tagesson, kulturmiljöhandläggare länsstyrelsen i Östergötland
Jyrji Myöhänen, komminister i Norrköping S:t Olofs församling
Lena Sjöstrand, präst och domkyrkokaplan, Lund
Carina Sundberg, stiftsteolog Linköpings stift
Gunnar Nordanskog, stiftsantikvarie Linköpings stift
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan inte googlas fram, utan man måste skriva in adressen http://internwww.svenskakyrkan.se/linkopingsstift/
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. Adressen är http://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!