Kultur- och fritidsanläggningar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Vem äger och driver kultur- och fritidsanläggningarna i samhället?
 
I rapporten Anläggningar för kultur, idrott och fritid ställs frågan hur möjligheterna att uppleva kultur, idrott eller att bilda sig ser ut samt hur ser dess infrastruktur ser ut. För att besvara ovanstående har en kartläggning av olika typer av kultur- och fritidsanläggningar genomförts runt om i Sveriges kommuner.

Kommuner och landsting i Sverige äger ett stort antal kultur-, idrotts- och fritidsanläggningar. Dessa anläggningar är en viktig förutsättning för att Sveriges invånare ska ha en rättvis möjlighet att bilda sig, uppleva kultur och ha möjlighet att idrotta. För att visa hur förutsättningarna ser ut i landet har vi på Sveriges Kommuner och Landsting nu släppt en rapport där vi kartlägger hur utbud, ägande och drift ser ut.

Ägande och drift

Det som har framkommit genom kartläggningen är att anläggningarna ägs övervägande av kommun, följt av ideell förening, privat, annan och sist samägt. När det kommer till driften är det fortfarande kommunen som står högst upp, tätt följt av ideell förening, samägt samt annan.

Ett stabilt utbud i våra kommuner

Tillgången till anläggningar för kultur, idrott och fritid är något som kommunerna tar stort ansvar för. Det har visat sig att kommunen äger 70 % av de undersökta anläggningarna.

Antalet anläggningar inom fritid och idrott ter sig stabilt, däremot har antalet fritidsgårdar/ ungdomsgårdar minskat.

För att ytterligare gå på djupet med resultatet av rapporten kan det relateras till nyckeltal för just din kommuns bestånd. Gå in på www.kolada.se för ytterligare information.

Ladda ner gratis som PDF på webbutik.skl.se

Frågor

Frågor om rapporten besvaras av Louise Andersson och Nils-Olof Zethrin, e-post förnamn.efternamn@skl.se.
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.