SKL:s agenda till regeringen
 
Sveriges Kommuner och Landstings Agenda för integration och nyanländas etablering har skickats till regeringen.
– Vi har en bra dialog med regeringen om detta, så vi hoppas våra konkreta förslag nu blir verklighet, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Nya regler om uppehållstillstånd för studier från 1 juni 2017
 
Integration: 1 juni träder nya regler om uppehållstillstånd för vissa ungdomar som studerar på gymnasienivå i kraft. Det är Migrationsverket som kommer att pröva frågor om uppehållstillstånd enligt de nya reglerna. Men SKL får många frågor kring reglernas innebörd och vilka konsekvenser de får för kommuner och landsting.
 
Framgångsrikt KAA-arbete i Partille
 
Arbetsmarknad: I Partille fanns inget samlat grepp för hur arbetet med ungdomarna utanför gymnasieskolan skulle bedrivas. Men Plug In-projektet Porten bäddade för nya och effektivare arbetsmetoder.
Nya regler för extratjänster
 
Arbetsmarknad: Arbetsförmedlingen har sett över hur reglerna för extratjänster ska tillämpas. Beslutet innebär att fler personer nu kan ta del av extratjänster.
 
Digital tjänst blir billigare för kommunerna
 
Ekonomiskt bistånd: Kommunerna sparar både tid och pengar genom att gå över från manuell till digital hantering av underlag för bedömning av ekonomiskt bistånd. Nu sänks också kostnaderna för tjänsten SSBTEK.
 
Projekt med fokus på bättre etablering för nyanlända med ohälsa eller funktionsnedsättning 
 
Svenska ESF-rådet utlyser medel till ett projekt som benämns Nyanländas etablering – ohälsa och/eller funktionsnedsättning. SKL arbetar tillsammans med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att söka dessa medel.  Vi planerar att knyta några kommuner till arbetet. Kontakta Carina Cannertoft om ni vill veta mer. carina.cannertoft@skl.se
 
Förslag om förändrad styrning av Finsam
 
Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) har i en skrivelse till SKL lämnat förslag på en förändrad styrning av Finsam. Bakgrunden är ett önskemål om att öka den politiska närvaron i den nationella styrningen. SKL tar gärna emot synpunkter till den utredning som kommer att genomföras. Kontakta Annica Falk. annica.falk@skl.se
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.