Trafik och infrastruktur
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ny nationell transportplan på gång
 
Regeringen har lämnat direktiv till Trafikverket om att ta fram en ny nationell transportplan för perioden 2018-2029. Planen ska remitteras under perioden 31 augusti-30 november. I direktivet ges även ett uppdrag till länsplaneupprättarna att ta fram förslag till länsplaner för regional transportinfrastruktur för samma period.  

Trafikverket och landets länsplaneupprättare fick den 23 mars i uppdrag av regeringen att ta fram nya transportplaner för perioden 2018-2029. Utgångspunkten för planerna ska vara regeringens infrastrukturproposition Investering i framtiden – innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling som presenterades i oktober 2016. I propositionen lyfts särskilt regeringens klimatpolitik och behovet av tydligare kopplingar mellan infrastruktur och bostadsbyggande fram.

Enligt direktivet kommer den ekonomiska ramen under planperioden att uppgå till 622,5 miljarder kronor, vilket är drygt 100 miljarder mer än för nu gällande plan. Av dessa medel går knappt 36 miljarder kronor till länsplanerna.

Av den ekonomiska ramen ska:
  • 333,5 miljarder kronor användas till utveckling av transportsystemet,
  • 125 miljarder kronor användas till vidmakthållande av statliga järnvägar, samt
  • 164 miljarder kronor användas till vidmakthållande av statliga vägar inklusive bärighet, tjälsäkring och reinvesteringar av vägar samt till statlig medfinansiering till enskilda vägar.
Trafikverkets förslag till nationell plan ska skickas till regeringen senast den 31 augusti i år. I samband med detta skickas förslaget ut på remiss och senast den 30 november ska remissyttranden ha inkommit till näringsdepartementet.

Länsplanerna ska redovisas till regeringen senast den 15 december och remitteras parallellt med den nationella transportplanen under hösten. Remitteringen hanteras av respektive länsplaneupprättare.

Regeringens direktiv

Trafikverkets arbete med ny transportplan
Stora satsningar på kollektivtrafiken
 
Kommuner, landsting och regioner fortsätter att satsa stort på att erbjuda invånarna mer och bättre kollektivtrafik. Men resandet ökar inte till önskad nivå, visar en SKL-studie.

2014 gjorde SKL för första gången en kartläggning av vad kollektivtrafikens resurser går till och vilka resultat de ger. Syftet var att ge kommuner, landsting och regioner stöd i arbetet med att göra kollektivtrafiken bättre och mer kostnadseffektiv.

Kostnaderna ökar inte lika snabbt längre

Studien som publiceras i dag är en uppföljning. Den visar på fortsatt snabbt ökande kostnader för kollektivtrafiken i kommuner, landsting och regioner, men ökningstakten har dämpats under perioden 2011-2015.

Både de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och kommuner och landsting har kostnader för kollektivtrafik. Under perioden 2011–2015 har de regionala kollektivtrafikmyndigheternas kostnader ökat med knappt 8,9 miljarder kronor eller med 5,9 procent per år. Kommunernas och landstingens bidrag till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna har ökat med 7,7 procent per år eller med drygt 5,6 miljarder kronor totalt.

Det körs allt mer kollektivtrafik

Att kostnaderna ökar beror främst på att det körs allt mer trafik. En annan anledning är att det köps in många nya tillgänglighetsanpassade och klimatsmarta fordon. Det satsas också allt mer på tågtrafik som är viktig för den ekonomiska tillväxten.

Mer måste till för att nå mål om resande

Medan kommuner, landsting och regioner är på väg att nå transportpolitiska mål om bättre tillgänglighetsanpassning och minskade utsläpp från kollektivtrafiken, kommer det krävas fler åtgärder för att nå målet om fördubblat resande 2006-2025. 2011-2015 ökade resandet med 2,5 procent per år. Den siffran behöver bli tre gånger större.

Flera sätt att få fler resenärer för pengarna

Det finns flera sätt att få fler resenärer för pengarna. SKL har som en av flera parter tagit fram en standardiserad avtalsprocess som beställare av kollektivtrafik kan använda för att få ökad kostnadseffektivitet. SKL gör även Öppna jämförelser av kollektivtrafiken för att låta medlemmarna lära av varandra. Här publiceras länsvisa siffror kring utbud och resande, miljöpåverkan, tillgänglighet, nöjdhet och ekonomi.

Ladda ner rapporten ”Kollektivtrafikens kostnadsutveckling”

Avtalsprocess för fördubblat resande

Öppna jämförelser om kollektivtrafik

SKL:s arbete med kollektivtrafik
Anita Johansson utredare för särskilda persontransporter
 
I höstas beslutade regeringen att göra en översyn av regelverket för färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar. Nu är utredaren för uppdraget utsedd av infrastrukturminister Anna Johansson.

SKL:s expert Sara Rhudin har haft ett inledande möte med utredaren och framfört hur SKL ser på uppdraget. SKL har tidigare framfört att en samlad lagstiftning för alla persontransporter, både särskilda och allmänna, skulle få positiva effekter på kollektivtrafikens effektivitet, ekonomi och resmöjligheter samt stärka förutsättningarna för samordning av de olika trafikformerna.

Läs mer här
Nationell cykelstrategi
 
Regeringen har beslutat om En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling. SKL har bidragit i strategiarbetet som inte skickats på remiss. Regeringen avsätter sammanlagt 100 miljoner kronor för en extra cykelsatsning under 2016-2017. Trafikverket får i uppdrag att under 2017 fördela 9 miljoner kronor till ideella organisationer för informations- och utbildningsinsatser som främjar ökad och säker cykling. Strategin kommer att diskuteras på vår Cykelkonferens i Jönköping nästa vecka 9-10 maj.
Remiss av promemorian Cykelregler
 
Parallellt med den nationella cykelstrategin kommer nu även cykelreglerna på remiss. SKL kommer att besvara remissen som bland annat föreslår att en ny typ av väg eller vägsträcka ska kunna bestämmas vara cykelgata. Markering för ett övergångsställe föreslås få utgöra en av begränsningslinjerna till en cykelpassage eller en cykelöverfart. Fler förslag ges i underlaget N2017-03102-TIF.
Kommunal praxis för cykelöverfarter
 
På förekommen anledning har SKL i samverkan med organisationen Svenska cykelstäder tagit fram typritningar för hur en kommun ska anlägga cykelöverfarter och cykelpassager. Materialet är tänkt att stödja kommunerna i deras arbete för ökad cykling samtidigt som det bidrar till en enhetlig tillämpning av cykelöverfarter och cykelpassager nationellt. Materialet kommer inom kort att finnas på SKL:s webbplats för infrastruktur och fastigheter.
8 av 10 kommuner har en bredbandsstrategi
 
Andelen kommuner med en bredbandsstrategi har ökat med 68 procentenheter sedan 2010. 83 procent av kommunerna har nu en strategi visar en undersökning från SKL, PTS och Bredbandsforum.

Läs hela nyheten
Strateg inom drift och underhåll av kommunal infrastruktur sökes
 
Vi på sektionen för infrastruktur och fastigheter söker en strateg till gruppen för infrastruktur och trafik som i dagsläget består av sex medarbetare.

Läs mer här
 
Kurser och konferenser
 
Cykelkonferens 9 maj i Jönköping

Klimatanpassning i kommunen 12 juni i Stockholm

Nätverksträff regional kollektivtrafik 28-29 augusti i Stockholm

Att vidta åtgärder och planera för minskat trafikbuller 28 september i Stockholm

Trafik- och gatudagarna 16-17 oktober i Stockholm