Företagare allt nöjdare med kommunerna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Företagare allt nöjdare med kommunerna
 
Sveriges företagare blir allt nöjdare med den service som kommunerna ger dem. Det visar resultaten från en årlig mätning som SKL presenterar.

– Företagarnas nöjdhet har ökat vid varje mättillfälle, men i årets undersökning är ökningen glädjande nog något större än tidigare, säger Katrien Vanhaverbeke, sektionschef på SKL.
Topplista över mest nöjda kommuner
 
Fokus på undervisning och samarbete avgörande för skolan
 
Skolkommissionen har presenterat sina förslag till en mer likvärdig skola. SKL konstaterar att det krävs åtgärder av många aktörer. Mer statlig styrning är inte den enkla lösningen.
Bättre dialog med staten behövs
 
Avtal med fokus på lokal lönebildning
 
OFR Allmän kommunal verksamhet, SKL och Pacta har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för cirka 150 000 anställda i kommuner, landsting, regioner och kommunala bolag.
Avtalet gäller i tre år
 
Film om fördelarna med kommunal skola
 
Se SKL:s kortfilm om fördelarna med den kommunala skolan. Det är kommunerna som har bäst kunskap om elevernas och skolornas unika förutsättningar. Det behövs bättre - men inte mer - statlig styrning.
Se filmen
 
Mer från förbundet
 
Två nya kollektivavtal på plats
Niclas Lindahl skriver på Arbetsgivarbloggen om ett nytt med OFR Allmän kommunal verksamhet och ett förlängt avtal med Kommunal. Båda avtalen innehåller delar som möjliggör att arbeta långsiktigt med lokal lönebildning.
Arbetsgivarbloggen 

Följ SKL Skola på Facebook
Du har väl inte missat att följa SKL Skola på Facebook? Där lyfter vi frågor som är viktiga för förskola, skola och vuxenutbildning och som SKL är engagerad i.
SKL Facebook
Nytt från omvärlden
 
Mindre barngrupper i förskolan
Inte sedan 1992 har barngrupperna i förskolan varit så små som nu, visar statistik från Skolverket.
I genomsnitt 15,9 barn i en barngrupp 2016

Rapport om e-hälsa och välfärdsteknik i socialtjänsten
En enkätundersökning från Socialstyrelsen visar att kommunerna har kommit olika långt med digitaliseringen av socialtjänstens arbete.
Genomfördes i början av 2017

Ny läkemedelsföreskrift från Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har beslutat om en ny läkemedelsföreskrift. De nya reglerna om ordination och hantering av läkemedel ska leda till förbättrad säkerhet i hälso- och sjukvården.
Ska förtydliga vårdgivarens ansvar

Granskning av mottagandet av nyanlända elever 
Skolinspektionen har granskat grundskolans mottagande av nyanlända elever hos 26 kommuner och 2 fristående skolhuvudmän. Granskningen fastslår att arbetsätten måste utvecklas.
Grundas på enkät, dokumentstudier och intervjuer
Vd:s krönika
 
Digitalt lönar sig
Nu har de första kommunerna tagit beslut om att gå in som delägare i Inera AB! Bara en månad efter att erbjudandet skickades ut till kommunerna att bli delägare i Inera AB, har nu Ydre och Degerfors kommuner tagit beslut, och flera kommuner aviserat att de kommer att tacka ja till erbjudandet. Och vi säger förstås: varmt välkomna!

Jag hoppas förstås att många kommuner vill bli delägare och dra nytta av de fördelar delägarskapet ger (mer om detta på skl.se/inera). En tydlig positiv effekt av att utveckla och använda gemensamma digitala lösningar ser vi redan i tjänsten SSBTEK, som förenklar handläggningen av ekonomiskt bistånd för i dagsläget 252 kommuner. Tjänsten lanserades 2014 och har hittills kostat kommunerna 1 krona per invånare att använda – samtidigt som den sparar miljardbelopp. SKL:s styrelse konstaterade nyligen att vi nu kommit ikapp utvecklingskostnaderna och kan sänka priset för kommunerna till 80 öre per invånare. Det är en riktigt bra affär.

En annan tjänst där kommuner, SKL och myndigheter gått samman i ett utvecklingsprojekt är Serverat, som syftar till att förenkla för företagare och kommuner. Här var Karlskrona kommun för några veckor sedan först ut med att ansluta sig till den bastjänst som förmedlar information från myndigheternas register och erbjuder företagaren förifyllda uppgifter. Först ut är restaurangbranschen, men fler branscher väntar – många ser fram emot att e-tjänster sparar både tid och pengar.

En förutsättning för de digitala tjänsterna är förstås att det finns ett robust och pålitligt bredband att använda. Därför är det glädjande att konstatera att 83 procent av Sveriges kommuner nu har en bredbandsstrategi – en stor ökning jämfört med 2010 då andelen endast var 15 procent. Det visar den enkät som SKL genomfört för sjunde året, tillsammans med PTS och Bredbandsforum. Utbyggnaden sker till största delen i kommunal regi, vilket stärker SKL:s uppfattning att offentliga aktörer ska vara ledande i utbyggnaden.


Lena Dahl

Tidigare krönikor