Observera arbetsgivare nr 6 - 2017
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nr 6 2017-05-05
Läget i förhandlingarna
 
I dagsläget är vi ännu inte klara med förhandlingarna om nytt kollektivavtal för Svenska kyrkan 2017. Vi vet att många är angelägna om att få besked, men tyvärr är det helt omöjligt att säga något om hur lång tid det kommer att ta. Först när avtalet är undertecknat och klart vet vi – så är avtalsförhandlingarnas natur. 

Så fort vi har något besked att ge, publicerar vi det på internww.svenskakyrkan.se/arbetsgivare och på www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare samt skickar ut Observera arbetsgivare. Observera arbetsgivare går till alla församlingars allmänna e-postadresser, samt till alla prenumeranter. Om någon kollega vill bli prenumerant, skicka e-post till arbetsgivare@svenskakyrkan.se så ordnar vi det!   
Film: förändringarna i diskrimineringslagen
 
Den 1 januari 2017 trädde förändringar i diskrimineringslagens tredje kapitel om aktiva åtgärder i kraft. Det innebär att det tidigare gällande tredje kapitlet har upphört att gälla och ett helt nytt tredje kapitel har införts med både helt nya regler och utvidgningar av befintliga regler om aktiva åtgärder. Syftet är att effektivisera arbetet med de aktiva åtgärderna.   

Se arbetsgivarorganisationens chefsjurist Ylva Wåhlin berätta om förändringarna ! 
När är arbetskläder skattefria?
 
Besked från kyrkokansliets ekonomienhet:
Förmån av uniform och andra arbetskläder är skattefri, om förmånen avser kläder som är avpassade för tjänsten och inte lämpligen kan användas privat.

Se Skatteverkets rättsliga vägledning

Enligt besked från Skatteverket, på fråga från Svenska kyrkan, gäller att det för arbetskläder ska vara en stadigvarande märkning av logotyp i färg av större storlek som är tydligt placerad på klädseln.
Sommaranställningar 2017
 
Läs mer om sommaranställningar på intranätet och i webbhandboken Vera (inloggning krävs).

Inloggning till VERA ingår i medlemsavgiften för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och delas ut till arbetsgivarrepresentanter i respektive församling, pastorat eller stift. Om din organisation inte har fått en inloggning, går det bra att ansöka här.
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • tidigare prenumererat på Observera via e-post
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.