Hög beredskap i vården inför sommaren
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hög beredskap i vården inför sommaren
 
Alla landsting och regioner planerar insatser för att trygga en säker vård i sommar. Åtgärderna har utvecklats och intensifierats de senaste åren, visar SKL:s årliga enkät.

– Precis som på andra arbetsplatser behöver och vill medarbetarna i vården vara lediga och ha semester. Landstingen och regionerna strävar alltid efter att säkra såväl patientsäkerhet som god arbetsmiljö, oavsett om det är långhelger eller sommartid, säger Hans Karlsson, avdelningschef, SKL.
Fler anställer undersköterskor
 
Prognos: skatteunderlagets tillväxt avtar
 
Den starka tillväxten av skatteunderlaget väntas avta successivt fram till 2020. SKL:s nya prognos visar att skatteunderlaget i år växer med 4,4 procent och nästa år hamnar på 4 procent.
Skatteunderlagsprognos april 2017
 
Nytt treårigt läkaravtal
 
SKL och Arbetsgivarförbundet Pacta är överens med Sveriges läkarförbund om ett nytt treårigt avtal. Avtalet innehåller centralt angivna löneökningsnivåer i enlighet med industrins märke.
Gäller till 31 mars 2020
 
Samverkan kring forskarskolor
 
SKL och regeringen ska samverka om satsning på forskarskolor som ska öka kunskapen inom socialtjänsten.
"Det här har kommunerna länge efterlyst"
 
Mer från förbundet
 
Ekonomirapporten sänds live
Den 10 maj släpps Ekonomirapporten som belyser landstingens och kommunernas ekonomiska situation. Hör SKL:s ordförande och chefsekonom presentera rapporten via webbsändning på skl.se kl 10.00. Det kommer även att finnas möjlighet att ställa frågor via chatt.
Om Ekonomirapporten

Tjänstedesign för politiker
Är du som förtroendevald intresserad av hur tjänstedesign kan bidra till utveckling och innovation av den verksamhet du ansvarar för? Då är du välkommen att delta i SKL:s nybörjarsteg - Tjänstedesign för politiker.
Inspirationsdag 23 maj i Stockholm
Nytt från omvärlden
 
Förskolans läroplan ses över
Skolverket har fått i uppdrag att göra en översyn av läroplanen för förskolan för att tydliggöra och uppdatera förskolans uppdrag. 
Ska redovisas senast 23 mars 2018

Samarbete mellan stat och sjukvård vid sjukskrivning utreds
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över hur samspelet mellan hälso- och sjukvården och sjukförsäkringen kan förbättras genom en finansiell samordning.
Regionrådet i Uppsala län utredare

Socialstyrelsens årliga rapport om patientsäkerhet
Enligt Socialstyrelsens årliga rapport om patientsäkerhet har minskningen av vårdskador avstannat. Det behövs fler åtgärder för att förebygga vårdrelaterade infektioner.
Socialstyrelsens rapport

Utredning om en effektivare kommunal räddningstjänst
Jan-Åke Björklund har utsetts som särskild utredare för utredningen som ska se över hur förutsättningarna för den kommunala räddningstjänsten kan förbättras.
Har bland annat varit regiondirektör i Västra Götaland

Ny rektor för Karolinska institutet
Regeringen har beslutat att anställa professorn Ole Petter Ottersen som rektor vid Karolinska institutet. 
Arbetar i dag som rektor vid Universitetet i Oslo
Vd:s krönika
 
Plocka russinen ur Skolkommissionens kaka
Nyligen kom Skolkommissionen med sina slutförslag. Tyvärr kom mycket av debatten att handla om bara ett av förslagen: att lottning ska ersätta kötid som möjlig urvalsgrund till friskolor.

Det var olyckligt, eftersom Skolkommissionen kom med flera förslag i rätt riktning, väl värda att diskuteras. Och ett antal mindre bra som behöver bemötas. Jag hoppas därför att många kommuner nu analyserar förslagen och lämnar synpunkter i remissrundan som ska vara klar redan i början av september. Även SKL kommer förstås att grundligt studera förslagen och ge våra åsikter.

Jag vet att många kommuner ser positivt på kommissionens tankar om färre riktade statsbidrag, mer stöd till lokal skolutveckling, ökat samarbete mellan stat och huvudmän och ambitionen att samla och sprida forskning och erfarenheter.

Däremot går tyvärr Skolkommissionen i samma fälla som många statliga utredningar. Man vill så gärna göra något större, stöpa om organisationen och föreslår därför mer av statlig styrning. Men mer av statlig detaljstyrning ger varken mer pengar, bättre likvärdighet eller ökade möjligheter för varje elev att nå sina mål.

Tvärtom vet vi vet ju att det är när vi har nära kunskap om varje elevs behov och kan sätta in rätt resurser till rätt elev, som vi når resultat. Lika möjligheter skapas inte med lika åtgärder. Lika kräver olika.

SKL är positiv till mer samarbete, mer generella stöd samt bättre och tydligare styrning. Men vi ser inte hur skolans utmaningar med elevresultat, arbetsmiljö, digitalisering och åtgärder mot segregation gynnas av mer detaljstyrning. Dessutom innebär delar av kommissionens förslag otydligare ansvarsroller.

Som sagt, flera av kommissionens förslag är bra. Annat behöver hejdas. Vi behöver inte mer utan bättre statlig styrning. Ansvar och befogenheter behöver följas åt. Det är hög tid att ta vara på fördelarna med den kommunala skolan.

Lena Dahl

Tidigare krönikor