Nyhetsbrev från SKL - planering och byggande
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hur kan länsstyrelserna och kommunerna samverka? 
 
SKL och länsstyrelsen har gemensamt arbetat med att förbättra samverkan mellan kommuner och länsstyrelsen i PBL-processer. För att underlätta planprocessen kan kommuner och länsstyrelser samverka i tidiga dialoger t ex genom att ta fram en gemensam lägesbild. I dagarna kommer en skrift att skickas ut till både kommuner och länsstyrelser för att inspirera till bättre samverkan för ett ökat bostadsbyggande.
 
Boverket har tagit fram en modell för att beräkna framtida bostadsbehov. SKL tillstyrker, men menar att modellen inte ensamt kan användas när kommunerna planerar för framtidens behov. Det är framförallt osäkerheter kring in- och utvandring som gör att SKL menar att modellen är oanvändbar på regional och lokal nivå. Läs mer här

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef 
Se över taxan och delegationsordningen i samband med ändringen i PBL från 1 maj
 
1 maj gjordes en ändring i PBL. Då infördes en ny paragraf, 9 kap. 33 a §, som avser tidsbegränsade lov för nybyggnad för bostadsändamål och tillhörande åtgärder.
 
I samband med införandet av denna paragraf, behöver kommunen se över hur man enligt gällande bygglovtaxa kan ta ut avgift för denna typ av lov. SKL har gjort en bedömning av hur ärendena kan hanteras med avseende på avgiften. Läs mer på länken nedan. 
 
Kommunen kan också behöva komplettera sin delegationsordning med anledning av lagändringen. SKL kommer inom kort att publicera en uppdaterad version av underlaget för delegationsordning på länken nedan.  

Kontakt: Kristina Isacsson
Konferens 12 juni (webbsänd)
 
Klimatanpassning i kommunen
 
Hur kan kommunen hantera klimatanpassning inom samhällsbyggandet och vilka är verktygen som finns? Hur gör andra? Vad händer på nationell nivå? Välkommen till en dag med inspiration, information och nätverkande! Konferensen webbsänds även. 

Datum: 12/6 10.00-16.00
Plats: Torget, Hornsgatan 20, Stockholm  
Målgrupp: Konferensen riktar sig främst till kommunala tjänstemän som arbetar med klimatanpassning av den fysiska miljön – planering, byggande, infrastruktur, miljö m.m.
Boverket har kompletterat Kunskapsbanken – BBR och EKS
 
PBL kunskapsbanken är nu utvecklad för att nå en bredare målgrupp än tidigare – hela byggbranschen. Vägledningstexterna har kompletteras med bland annat förklarande illustrationer. Vägledningarna har till syfte att både öka förståelsen för reglerna och underlätta för en enhetligare tillämpning.
 
Du har väl inte missat? 
 
Ladda ner SKL:s skrifter och rapporter
 
SKL:s rapporter och skrifter publiceras i vår webbutik, de allra flesta är gratis. Läs t.ex. om Öppna jämförelser, bostadspolitik, handböcker inom trafik- och fastighetsfrågor med mera. 
 
Är Kalmar, Tibro eller Västervik årets stadskärna? 
 
Tre städer är nominerade till årets stadskärna. Alla har långsiktiga strategier hur de vill uppfylla sina olika visioner för att bli en ledande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna.
 
Kommuner sökes:
 
Delta i forskningsprojekt om social bostadspolitik
 
Formas har genom den forskningspolitiska propositionen 2016, Kunskap i samverkan, fått i uppdrag av regeringen att genomföra en satsning på forskning för en social bostadspolitik. Satsningen kommer att genomföras som en utlysning för forskningsprojekt där forskare uppmanas att skapa forskningen tillsammans med t.ex. kommuner, organisationer, medborgare och företag.
 
Syftet är att finansiera forskningsprojekt som undersöker utmaningar och bidrar med rekommendationer kopplade till den rådande bostadssituationen för att skapa en socialt hållbar bostadspolitik i Sverige.
 
Utlysningen öppnar under hösten 2017 och den totala budgeten omfattar 80 miljoner kr under tre år med projektstart 2018. För att uppmuntra samverkan mellan forskare och kommuner efterlyser Formas representanter från kommuner som skulle vara intresserade av att delta i forskningsprojekt om social bostadspolitik. 

Kontakter på Formas: Ann Rodenstedt eller Emma Holmqvist
 
Kontakta oss gärna!
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva. 
Anna-Bie Agerberg, 08-452 75 84 (PBL-frågor, detaljplanering, bygglov, genomförande)

Emilie Gullberg, 08-452 73 50 (öppna jämförelser, detaljplanering, översiktsplanering, klimatanpassning)

Eva Hägglund, 08-452 78 67 (stadsutveckling, översiktsplanering, regional utvecklingsplanering)

Kristina Isacsson, 08-452 77 80 (PBL-frågor, detaljplanering, bygglov, PBL-taxa)

Linnea Lindemann, 076-125 19 26 (Projektledare BoNext - boendelösningar för nyanlända: exempelsamling och vägledning) 

Christina Thulin, 08-452 78 70
 (översiktsplanering, digitalisering) 

Bengt Westman, 070-319 78 26 (plan- och byggfrågor i samband med upphandling av bostäder) 

Jan-Ove Östbrink, 08-452 71 05 (bostadspolitik, bostadsförsörjning, byggande, boende och bostadsmarknad, regional utvecklingsplanering)