Nyheter från SKL
 
 
 
Regeringen har fattat beslut om ett förtydligande kring reglerna för skolpeng och lokalkostnader. SKL är positiv till beslutet som ska underlätta för byggnation av nya skolor i kommunerna.
SKL tillstyrker i allt väsentligt utredningens förslag om en generell rätt till avtalssamverkan. Utredningen (SOU 2017:77) förslår att avtalssamverkan görs möjlig genom att det i kommunallagen ska skapas ett generellt undantag från lokaliseringsprincipen för sådan samverkan.
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Positivt med åtgärder för förbättrad statistik på upphandlingsområdet
 
Regeringen har genom promemorian Statistik på upphandlingsområder (Ds 2017:48) föreslagit att statistik om offentlig upphandling i första hand ska tas fram genom uppgifter i annonser om upphandlingar och om genomförda upphandlingar. Syftet med detta är att förbättra statistiken på upphandlingsområdet för att öka kunskaperna om den offentliga upphandlingen, vilket bl.a. kan förbättra möjligheterna till en strategisk styrning samt uppföljning och utvärdering på upphandlingsområdet. Både Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket ställer sig i sina yttranden i huvudsak bakom förslaget.

Källa: Upphandlingsmyndigheten, Konkurrensverket
Regeringen har fattat beslut om direktiv till utredningen ”Ordning och reda i vården” som ska ledas av Göran Stiernstedt. Syftet är att utreda olika möjligheter att säkerställa att vårdens pengar går till just vård, och att den som har det största behovet av hälso- och sjukvård också ges företräde till vården. Vinst som incitament kan motverka intentionerna i hälso- och sjukvårdslagen.

Källa: Regeringskansliet
Regeringen har överlämnat lagrådsremissen Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet. Förslaget innebär att det införs en begränsning av hur stora rörelseresultat som privata välfärdsaktörer får uppnå.

Källa: Regeringskansliet
Regeringen har fattat beslut om att remittera ett förslag om ökade tillståndskrav inom socialtjänsten och skolväsendet till lagrådet. Förslaget innebär att en ägar- och ledningsprövning ska införas för verksamheter som bedrivs i enlighet med socialtjänstlagen (SoL), lagen och stöd och service till funktionshindrade (LSS) samt skollagen.

Källa: Regeringskansliet
 
 
 
 
SKL tar inte ansvar för det som skrivs på de externa sidorna.