Ur nyhetsbrevet: Utbildningar och podd om barnkonventionen, en plattform för mänskliga rättigheter.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeths inledningstext
 
Intet är som väntans tider brukar vi säga, och visst är det så att vi alla väntar på lagrådsremiss och proposition på Barnrättighetsutredningens betänkande. Senaste nytt är att lagrådsremissen blir klar i maj och propositionen i juni. Under tiden får vi förhålla oss till olika vädertyper. Åtminstone i Stockholm är det fortfarande frost på nätterna men soligt och fint på dagarna. Jag tänker på Karin Boyes fina dikt: ”Visst gör det ont när knoppar brister”. Det är nästan så att man hör växternas lidande. Vi har haft två bra och konstruktiva dagar med det kommunala barnrättsnätverket och det ligger verkligen i luften att väntan på besked om propositionens innehåll är lång. Nu kan det inte vara långt kvar.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Publikation SKL
Foto: SKL
En plattform för mänskliga rättigheter
 
Ett antal städer runt om i världen har utnämnt sig till MR-städer. Med dessa som inspiration har SKL utvecklat en MR-plattform med kännetecken eller kriterier för kommuner, landsting och regioner som vill arbeta systematiskt med mänskliga rättigheter.
Till plattformen Mänskliga rättigheter på lokal och regional nivå
Säters kommun utbildar barn om deras rättigheter
 
I Säters kommun pågår ett intressant arbete i skolorna där eleverna får lära sig olika rättigheter med utgångspunkt i om barnen går i förskolan, lågstadiet, mellanstadiet eller högstadiet. Bakgrunden är att sommararbetande ungdomar ifrågasatte varför de inte fick lära sig rättigheterna under sin skolgång.
Mer om arbetet i Säters kommun
Regionala utbildningspaket
 
Ett lärande exempel att ta efter är de utbildningspaket som erbjuds av Jönköpings kommun. De har under ett par år erbjudit grundläggande och fördjupade utbildningar i barnkonventionen till kommunens anställda, förtroendevalda, anställda i friskolor samt representanter från civilsamhället. Utbildningspaketen är både uppskattade och efterfrågade. Från och med våren 2017 erbjuds grundkursen därför till alla anställda och förtroendevalda i samtliga kommuner i länet, Region Jönköpings län och Länsstyrelsen Jönköpings län.
Utbildningar om barnkonventionen
Podd om barnkonventionen
 
I ett samarbete mellan Höganäs kommun, Ängelholms kommun och Helsingborgs kommun har det spelats in en podd om barnkonventionen och barnrättsarbete. Detta för att lyfta frågan om barnets rättigheter ytterligare samt för att tipsa om hur man kan diskutera frågan på sin egen arbetsplats.
Så jobbar tre kommuner i Skåne med barnkonventionen
”Vi lämnade allting och kom hit” BO:s årsrapport 2017
 
Barnombudsmannen har i årets fördjupningsarbete mött cirka 600 barn och unga som tagit sin flykt till Sverige. Många barn har berättat om sina framtidsdrömmar och om hoppet som ställts till Sverige och fristaden här. Men barn har också berättat om asylutredningar där deras asylskäl inte fått komma fram, hur utredningar inte utförts på ett barnanpassat sätt och att barnen inte alltid förstått vad som händer.
Mer om Barnombudsmannens årsrapport
Yomo
 
Besök en ny webbplats med många ämnen från UMO.se. Här finns information om sex, hälsa och relationer och mycket mer på andra språk än svenska.
Till Yomo
Barnkonventionen - från teori till praktik
 
SKL har tillsammans med Västra Götalandsregionen (VGR) tagit fram en webbutbildning som riktar sig till alla som vill öka sina kunskaper om barnets rättigheter. Utbildningen, som är på en grundläggande nivå, är uppbyggd i sju delar och genomförs med fördel tillsammans med kollegor på arbetsplatsen.
Till webbutbildningen
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbetet? Besök våra webbsidor, där kan du få stöd.
Barnets rättigheter